Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sancțiuni mai dure pentru magazinele și localurile care vând alcool sau țigări minorilor. Legea a intrat în vigoare

Publicat

Magazinele și localurile care vând alcool sau țigări minorilor riscă sancțiuni mai dure, de sâmbătă, 26 martie. Acestora le poate fi suspendată activitatea încă de la prima abatere.

Barurile, terasele, restaurantele, cluburile și magazinele care vând produse din tutun către copii vor risca, la prima abatere, amendă de 10.000 de lei și activitatea suspendată timp de 30 de zile. La a doua abatere, amenda va fi dublă, 20.000 de lei, și unitatea în cauză va fi închisă, potrivit avocatnet.ro.

Anterior, Legea 349/2002 prevedea suspendarea activității doar de la a doua abatere, iar de la a treia se prevedea amendă de 15.000 de lei și închiderea unității. La prima abatere, firmele riscau numai o amendă de 5.000 de lei.

Și pentru vânzarea/servirea de alcool către minori, se poate suspenda activitatea (între 10 și 30 de zile), de la prima abatere. Amenda rămâne între 100 și 500 de lei.

Noul act normativ preconizează constrângerea operatorilor economici care comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun să respecte legislaţia care interzice vânzarea acestor produse către minori, precum şi descurajarea minorilor de a cumpăra aceste produse.

Legea a fost inițiată de deputatul de Alba Florin Roman

Legea iniţiată de deputatul PNL Florin Roman a fost respinsă de Senat, dar aprobată pe 22 februarie, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputaților.

„Potrivit legii, persoanele juridice care vând produse din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani vor fi sancționate cu amenda contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere.

Totodată, săvârșirea unei noi contravenții se va sancționa cu amenda contravențională de 20.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

De asemenea, se poate dispune măsura suspendării activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile pentru servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”, explica Florin Roman, inițiatorul legii intrate în vigoare.

Legea a fost respinsă de Senat, dar aprobată pe 22 februarie, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputaților.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax