Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Săptămâna meseriilor la Colegiul Economic din Alba Iulia. Ateliere de gastronomie, dezbateri și întâlniri cu parlamentarii de Alba

Publicat

În perioada 7-11 martie, la Colegiul Economic ,,Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia s-a desfășurat ”Săptămâna meseriilor”. Elevii care studiază la unitatea de învățământ albaiuliană au avut astfel ocazia să își demonstreze priceperea și talentul în cadrul unor ateliere de gastronomie speciale, dedicate săptămânii meseriilor.

De asemenea, elevii de la specializările economic și turism au participat la discuții despre consiliere, antrenoriat și educație cu parlamentarii de Alba și au completat chestionare vocaționale.

Elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” de la calificarea Tehnician în Gastronomie și-au arătat abilitățile și deprinderile formate pe parcursul anilor de studiu prin efectuarea unor decoruri din legume și fructe.

Obiectivul activității a fost de a aplica cunoștințele și de a-i conștientiza pe elevi de importanța esteticii meselor și evenimentelor organizate, transmit reprezentanții colegiului.

Activitatea a fost desfășurată în baza de practică a Colegiului Economic și a fost coordonată de prof. Anca Moghiroiu. De asemenea, elevii clasei a XI-a F – specializarea bucătar au pregătit mai multe feluri de preparate culinare, conform programei școlare.

Au fost implicați toți elevii de la grupa de bucătar ai clasei a XI-a F coordonați de maistru instructor practică, Elena Onea.

S-a ținut cont de verificarea calității produselor, gramajul stabilit la fiecare porție, gradul de dificultate al preparatelor, gradul de sațietate, momentul zilei în care se servește respectivul preparat, defecte-cauze-remedieri ce pot apărea în timpul efectuării acestora, elementele de decor specifice fiecărui preparat în parte.

În  perioada 9-10 martie, s-a aplicat un chestionar vocațional elevilor din clasele a XII-a, având ca scop observarea traseului educațional şi profesional al viitorilor absolvenți.

Au fost chestionați 120 de elevi dintr-un total de 130 (10-absenţi) prin coordonarea psihologului Nicoleta Draschan.

Majoritatea elevilor (98%) doresc continuarea studiilor într-un centru Universitar din: Cluj, Timişoara, Bucureşti, Alba, iar profilul predominant este  Economic: 46%. Alte opțiuni: Medicină 17%; Inginerie 11%; Apărare 9%; Drept 5%; Psihologie 2%.

”Pasiunea mea – JOB-ul meu”

Activitatea intitulată ”Pasiunea mea – JOB-ul meu” a fost derulată în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Alba, în cadrul căreia d-na Adriana Gruiță a desfășurat un work-shop de comunicare având ca obiectiv formarea deprinderilor elevilor de a se putea prezenta la un interviu de angajare.

Din cadrul Asociației Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru tineri, Lia Dogaru a desfășurat un work-shop de antreprenoriat având ca obiectiv facilitarea alegerii profesiei de către elevi.

Partenerii implicați au fost Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Alba și Asociația Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru Tineri Alba.

”Alegerea meseriei este esențială pentru elevi, deoarece viitorul lor depinde de folosirea competențelor și deprinderilor fiecăruia, pe care unitatea noastră de învățământ face tot posibil să le obțină și să le conștientizeze prin  multe programe și proiecte” a completat coordonatorul activității și directorul colegiului, prof. Emil Cetean.

”Parlamentarii în dialog cu elevii”

În cadrul proiectului educativ ”Parlamentarii în dialog cu elevii”, coordonat de prof. dr. Victoria Popa și implementat de prof. Marcela Dărămuș, prof. dr. Amalia Furdui, prof. Felicia Beca, prof. Lavinia Dobra, prof. dr. Adrian Simion Constantin, s-a urmărit promovarea regulilor dezbaterii publice într-o societate democratică, a principiilor cetățeniei europene și a dialogului în rândul elevilor din cadrul  Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia cu privire la principalele probleme esențiale din sistemul educațional românesc și  al antreprenoriatului, astfel încât nevoile și dorințele lor să devină o prioritate pentru decidenți.

Au fost organizate întâlniri ale elevilor cu fiecare parlamentar implicat în activitățile proiectului: senator Călin Gheorghe Maties, senator Sorin Ioan Bumb, deputat Beniamin Todosiu, deputat Daniel-Gheorghe Rusu, deputat Radu-Marcel Tuhuț.

Au avut loc dezbateri pe teme din domeniul educației și antreprenoriatului între elevi, cadre didactice şi parteneri în perioada 25 februarie – 11 martie 2022.

Elevii au adresat câte 10 întrebări diferite fiecărui parlamentar, acesta trebuind să răspundă contra cronometru.

La sfârșitul activității elevii și cadrele didactice au primit diplome ”Consilier parlamentar pentru o zi”. La activitățile proiectului au participat 210 elevi din clasele a 9-a, a 10-a, a 11-a, a 12-a.

”Masa rotundă a viitorilor economiști”

Elevii coordonați de prof. Marcela Dărămuș și de prof. dr. Amalia Furdui au participat și la proiectul ”Masa rotundă a viitorilor economiști”.

Este cunoscut de toată lumea faptul că sistemul de educaţie din România şi Europa, a fost şi încă este axat pe o pregătire teoretică foarte bună, dar și pe o pregătire practică mai redusă, dacă nu precară, ceea ce face ca adaptarea absolvenților noștri pe piața muncii să se facă cu eforturi substanțiale din partea acestora.

Astfel, cu ajutorul echipei de implementare: prof. dr. Victoria Popa, prof. Felicia Beca, prof. Lavinia Dobra, prof. dr. Adrian Simion Constantin, elevii au participat la dezbateri în grup și apoi frontale privind realizarea planurilor de afaceri, pornind de la un template Canvas și având surse de surse de informare și documentare de specialitate.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax