Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sărbătoare mare la Ciugudu de Jos, la 800 de ani de atestare documentară. Troiță din piatră de Podeni, sfințită cu acest prilej

Publicat

c

Locuitorii satului Ciugudu de Jos (comuna Unirea) a împlinit 800 de ani de la prima atestare documentară a localității, și 90 de ani de la ridicarea bisericii din localitate, prilej de bucurie pentru comunitate care a sărbătorit la sfârșitul săptămânii trecute acest moment.

”Nimeni niciodată nu poate să uite casa în care s-a născut, ulița copilăriei, oamenii alături de care a învățat să cunoască lumea. Oriunde te-ai afla pe fața pământului, există un loc anume, încrustat în adâncul inimii, la care te întorci, mereu, și mereu, cu puterea minții, deruland încet firul vieții, de acolo de unde și-a avut începuturile” le-a spus celor prezenți Cornel Cacovean, organizator și fiu al satului.

c

Acesta a făcut și un istoric al locurilor, plecând din perioada romană.

În timp, localitatea a primit mai multe denumiri: Sygud, Fygud, Villa Fygud, Also Csugul, Csugud, Alsofuged (în traducere Smochina de Jos) sau Alfuged. Satul a dat multe personalități, prinre care Amos Popa n 1867-d 1943, Delegat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie de la Alba Iulia.

Ionuț și Brîndușa Fulea și familia Tudorașcu, în fața Troiței

În sat a fost ridicată și o troiță, care a fost sfințită cu prilejul sărbătorii. Troița ridicată  este din piatră de Podeni, operă a sculptorului Ștefan Bințințan din Alba Iulia, cel care a realizat majoritatea lucrărilor de sculptură și restaurare din Cetatea Alba Carolina.

t

Această piatră a fost utilizată deoarece reprezintă zona respectivă, se încadrează foarte bine în peisaj, și este piatra din care sunt confecționate majoritatea monumentelor funerare din cimitir, inclusiv monumentul eroilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax