Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SĂRBĂTOAREA MUZICII la Alba Iulia: Transport SUPLIMENTAT pe ruta Sebeș-Alba Iulia, pentru cei care vor să vadă concertele din Piața Cetății

Publicat

Un sfârșit de săptămână plin de distracție se anunță în Alba Iulia în perioada 20-22 iunie. Sărbătoarea Muzicii aduce nume și reprezentații mari pe scena din Piața Cetății, în fiecare zi a festivalului. Jazz, rock, muzică clasică sau populară, sunt doar câteva dintre genurile muzicale care vor fi interpretate la cel mai înalt nivel, de artiștii invitați. „Selecțiuni din muzica sferelor”, spectacolul AIDA de Giuseppe Verdi, pus în scenă de Opera Națională Română din Cluj-Napoca, concertul lui Bonnie Tyler de duminică, toate vor alinia Alba Iulia la nivelul orașelor care au deja tradiție în ale muzicii de calitate.

Pentru cei care vor dori să participe la concerte, societatea de transport prelungește programul autobuzelor pe ruta Sebeș-Alba Iulia:

„Linia de transport Alba Iulia – Sebes va fi suplimentată în acest weekend pe ruta Alba Iulia – Sebes. Ultima cursa spre Sebes va avea ora de plecare 23.00 din parcarea Electrica si 23.05 din autogara Livio Dario”, a transmis purtătorul de cuvânt al primăriei municipiului Alba Iulia, Mihai Coșer.

Sărbătoarea Muzicii, la Alba Iulia

Majoritatea țărilor europene celebrează pe 21 iunie ”Sărbătoarea muzicii”, un eveniment care a avut geneza în Franța anilor ‘80 și care “reunește” anual mii de muzicieni din peste 100 de țări de pe glob. Alba Iulia este unul dintre orașele din România care a păstrat în ultimii trei ani principiile care stau la baza acestui eveniment: diversitatea genurilor muzicale, accesul gratuit la scenă pentru public, sonorizarea unor zone istorice de patrimoniu și, mai mult decât orice, sincronizarea cu eforturile altor țări de a pune în valoare muzica și muzicienii, amatori și profesioniști deopotrivă.

Nume precum Nouvelle Vague, Juke Box Trio, Delta Q,  Moonlight Breakfast, Die Medlz, Vocal Tempo, dar şi spectacole precum “Carmina Burana” sau “Proms of Delights” au purtat spre Alba Iulia cele mai noi tendinţe muzicale sau spectacole clasice, premiere absolute pentru oraş.

Spectacolul de operă Aida va reuni voluntari cu o disponibilitate certă față de un act cultural de valoare, unic prin amploare și locul de desfășurare – Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.

În prima zi a evenimentului, Piața Cetății va răsuna în acorduri de nai integrate în teme muzicale din folclor, jazz, clasic și pop rock.

Binecunoscutul artist sibian Radu Nechifor, unul dintre discipolii favoriți ai lui Gheorghe Zamfir, a dezvoltat un concept al „Selecțiunii din Muzica Sferelor” din dorința de a le oferi tuturor melomanilor ocazia de a descoperi sunetul unui instrument cu rădăcini mitice, cu toate posibilitățile lui de expresie. Naiul este cunoscut în mod deosebit ca instrument popular și încadrat de majoritatea oamenilor exclusiv în mediul muzical folcloric. În realitate limitele acestui instrument merg mult mai departe de atât și chiar mai departe de limita imaginației noastre. În acest context, proiectul ambițios încearcă să deschidă noi drumuri naiului românesc într-o manieră modernă universală.

Citeşte şi Punct de informare turistică la Poarta I a Cetății Alba Iulia. Pliante, suveniruri și GHIZI profesioniști pentru turiștii care vizitează județul

Evenimentul aduce în faţa publicului genuri muzicale, reprezentate de nume consacrate ale muzicii româneşti. Printre invitații speciali ai lui Radu Nechifor se regăsesc Nico, Ionuț Fulea, Vlad Simon și Maria Cojocaru.

Cantabile – The London Quartet

În seara de 20 iunie, cvartetul londonez Cantabile împreună cu Orchestra de Cameră a Județului Alba vor transforma Piața Cetății într-un amplu auditorium filarmonic. Vocile tenorilor vor fi integrate perfect orchestrei camerale, substituind pe rând instrumente și dezvoltând armonii accesibile unei palete largi de gusturi muzicale.

Cantabile – binecunoscuți ca The London Quartet – este recunoscută ca fiind una din trupele vocale britanice de excepție. Fondată în Cambridge, ca un grup de studenți a capella, a devenit cunoscută în musicalul Blondel a lui Stephen Oliver, în Londra West End. De atunci, ei au urmat o politică de reînnoire constantă și dinamică, unificând frontierele muzicale, explorând noi teritorii și atragând noi spectre muzicale, atât în Europa cât și peste ocean. Cantabile au apărut într-o mare varietate de locuri cântând în spectacole diverse de la jazz până la muzică contemporană. Ei au avut turnee în întreaga lume și au cântat în cele mai prestigioase locații pentru clientelă selectă inclusiv Palatul Buckingham pentru Majestatea Sa, Regina Marii Britanii. Spectacolele i-au purtat în locuri îndepărtate precum Fiji, Noua Zeelandă, Australie, Corea, Singapore, Malaiezia, Suedia, Grecia, Rusia, Barbados, Hawaii și Tahiti. Ei și-au prezentat programul în franceză, germană, italiană, castiliană, catalană, rusă, greacă, turcă, română, estonială, letonă, portugheză, flamandă și coreană. Prima Antologie a celor de la Cantrabile ”The Great British A Capella Songbook” a fost recent publicată de către editura Peters.

Aida de Verdi

Pe 21 iunie, organizatorii propun un spectacol de operă unic, cu peste 500 de personaje, într-o cetate unică în Europa. O premieră absolută la nivel național care depășește granițele convenționalului: montarea în aer liber a spectacolului de operă Aida de Verdi. Un eveniment pus în scenă de Opera Națională Romană Cluj-Napoca, una dintre cele mai prestigioase instituții de gen din România.  Un spectacol flancat de alte producții muzicale impresionante toate reunite în “Sărbătoarea Muzicii”, într-un anotimp al sunetului cum nu s-a mai văzut în Transilvania. Locul de desfășurare al evenimentului – Cetatea Alba Carolina.

Bonnie Tyler – un nume uriaș. O legendă a rock-ului. O artistă colosală vine în Cealaltă Capitală

Despre muzica anilor ’70- ’80 se spune că face parte din ”perioada de aur a muzicii universale” și este fără tăgadă, căutată și astăzi, de toate generațiile.

Pe 22 iunie, Bonnie Tyler, vocea de aur a anilor ’70-’80, care a înregistrat vânzări de peste 100 de milioane de copii își va delecta publicul cu piese precum “It’s A Heartache”, ”Total Eclipse of the Heart”, ”To love somebody”, ”Lost in France”, ”Goodbye to the Islands” într-un show de calibru mondial. Al doilea concert în România are loc pe scena din Piața Cetății din Alba Iulia.

Accesul la toate spectacolele este gratuit.

PROGRAM SĂRBĂTOAREA MUZICII, 20-22 iunie 2014 la Alba Iulia:

Vineri, 20 iunie

Ora 19.00 Ceremonialul ridicării oraşului Apulum la grad de municipiu – Spectacol reenactment – Garda Romană si Lupii ApoulonuluiPoarta a IV-a

Ora 19.30 Salve de tun în onoarea Festivalului „Sărbătoarea Muzicii” – Garda Cetăţii  – Piața Cetății

Ora 20.00 Concert „Music of the Night ” – Cantabile The London Quartet – Piața Cetății

Ora 20.45 Concert „Selecţiuni din muzica sferelor” – Acorduri de nai integrate în teme muzicale din folclor, jazz, clasic si pop rock cu Nico – jazz, Ionuţ Fulea – folclor, Vlad Simon şi Maria Cojocaru – pop rock, Radu Nechifor – nai; Piața Cetății

Ora 22.30 Parada de deschidere a Festivalului Cetăţilor Dacice – Piața Cetății

Sâmbătă, 21 iunie

Ora 20.00 Fragment din musicalul „Aida”, după un concept de  Elton John & Tim Rice

cu Cantabile the London Quartet

Ora 20.30 Aida de Giuseppe Verdi – Opera Naţională Română Cluj-Napoca – un spectacol de operă unic, cu peste 500 de personaje, într-o cetate unică în Europa

Duminică, 22 iunie

Ora 20.30 Concert „3 O’clock” – cocktail de jazz, swing, boogie-woogie şi soul – Piața Cetății

Ora 21.00 Concert Bonnie Tyler – Piața Cetății

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax