Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

„Satul cu casele albe”, Rimetea, ar putea deveni prima localitate din România aflată integral în patrimoniul UNESCO

Publicat

remetea

România ar putea avea în curând prima localitate aflată integral sub patrimoniul UNESCO. Este vorba despre satul Rimetea din județul Alba, intrat în atenția organizației mondiale prin arhitectura sa unică, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani sunt un punct de atracție pentru turiști din toată lumea.

Satul Rimetea a fost propus pentru intrarea în Patrimoniul Mondial de către un arhitect UNESCO, impresionat de ce a văzut în timpul vizitei sale aici. În cazul în care ar intra în UNESCO, localitatea ar primi mulți bani pentru conservarea caselor.

„Când ajungi la Rimetea ai impresia că ai intrat într-o altă lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumătate sunt albe, păstrând atmosfera secolului XIX”, observă reporterii PRO TV.

Localnicii se consideră norocoși că pot beneficia de pe urma turismului, neavând multe alte opțiune de a încasa venituri. În fiecare an, localnicii primesc sume de bani de la cetățenii unui sector din Budapesta pentru a-și împrospăta fațadele caselor și pentru a le păstra stilul autentic.

Satul Rimetea este unic în România din punctul de vedere al arhitecturii. În urmă cu aproape 150 de ani, a fost în pericol să dispară, când un incendiu puternic a distrus toate casele. Ca prin minune însă, minerii de aici au reușit să le reconstruiască.

După ce a fost propus să candideze pentru UNESCO, satul a fost vizitat de celebrul actor britanic, Jeremy Irons, care a rămas copleșit de frumusețea lui.

În fiecare an, la sfârșitul lunii februarie, la Rimetea se adună mulțimi de oameni pentru a asista la „înmormântarea Fărșangului”, adică la despărțirea de iarnă și pregătirea pentru o nouă primăvară, cu agricultură și alte munci specifice. Vedeți AICI cum s-a desfășurat sărbătoarea în acest an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax