Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Scad pensiile „pe hârtie” pentru nevăzători. Asociație: Nu vor fi indexate cu inflația și vor rămâne înghețate câțiva ani

Publicat

Scad pensiile „pe hârtie” pentru nevăzători: Asociația Nevăzătorilor din România și mai multe alte asociații de nevăzători reclamă că pensiile persoanelor nevăzătoare scad și cu procente care ajung și până la 60-80%, din cauza recalculării pensiilor pe baza noii legi a pensiilor.

Chiar dacă cuantumul primit nu scade propriu-zis, pensiile vor rămâne înghețate la actualul nivel, deoarece nu vor mai fi majorate cu inflația, cel puțin 5 ani la rând.

Drept urmare, persoanele nevăzătoare anunță proteste împotriva prevederilor noii legi a pensiilor.

Citește PENSII 2024: Exemple de calcul la stagiul de cotizare pentru care se acordă puncte de stabilitate. Precizări de la Casa de Pensii

„Conform instituirii noii formule de calcul al pensiilor, bazate pe principiul contributivităţii, persoanele cu deficienţă vizuală care se vor pensiona după data intrării în vigoare a legii (legea 360/2023, de la 1 septembrie 2024), vor avea pensii semnificativ mai mici faţă de cei care s-au pensionat înainte, beneficiind de prevederile Legii nr. 263/2010.

De asemenea, cei care au deja o decizie de pensionare vor fi la fel de mult afectaţi, pensiile lor fiind îngheţate la nivelul cuantumului lunii august 2024.

Acest cuantum se va menţine conform noii legi, până când cuantumul pensiei recalculate va ajunge la nivelul pensiei actuale aflate în plată”, transmite Asociația Nevăzătorilor din România, citată de Economedia.

Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică?

Pensionarii care în urma procesului de recalculare au obținut o valoare mai mică decât pensia pe care au primit-o în această lună, vor rămâne din septembrie cu pensia mai avantajoasă, adică pensia din luna august.

De asemenea, potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Alba, după recalculare, nici un pensionar nu va primi o pensie mai mică de 1.281 lei.

Potrivit Casei Județene de Pensii Alba, la data intrării în vigoare a noi legi a pensiilor, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare se recalculează.

Recalcularea se face prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă prevăzută.

Numărul total de puncte realizat se obţine prin însumarea punctajelor anuale realizate cu numărul de puncte de stabilitate acordate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate