Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scade TVA de la 20 la 9 la sută pentru materiile prime agricole. Alte noutăţi cu aplicare de la 1 august

Publicat

terenuri agricole 1 Din 1 august scade TVA de la 20 la 9 la sută pentru seminţe, pesticide, îngrăşăminte şi lucrări agricole. Măsura a fost luată de Guvern pentru a stimula desfăşurarea activităţii agricole, derularea în condiţii optime a programelor de investiţii din fonduri europene nerambursabile, dar şi pentru reducerea evaziunii din domeniu.

Cota redusă de TVA de la 20 la 9% se aplică pentru livrarea celor mai importante produse utilizate pentru producția agrícolă: îngrășăminte, pesticide, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum sunt: arat, semănat, prășit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.

Executivul încearcă astfel să creeze premisele pentru stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol, creșterea nivelului de accesibilitate la bunurile/servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol, facilitarea de noi investiții în agricultură în perioada următoare, derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile în sectorul agricol şi sustenabilitatea sectorului agricol, în vederea atingerii obiectivelor asumate de România prin Tratatul de Aderare.

De asemenea, este vizată acordarea unui regim fiscal simplificat și tratament fiscal specific în ce privește impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale.

Tot de la 1 august se modifică şi documentul care a blocat activitatea a zeci de mii de firme şi a stârnit nemulţumirea mediului de afaceri. E vorba despre formularul de înregistrare în scopuri de TVA, de care depinde posibilitatea firmelor de a deduce taxa pe valoare adăugată, scrie digi24.ro.

De asemenea, de la 1 august cresc salariile pentru aproape 650.000 de bugetari. Dintre aceştia, 163.000 sunt angajaţi ai sistemului de sănătate publică. Medicii cu aceeaşi pregătire şi experienţă vor câştiga la fel, indiferent în ce spital lucrează. Regula se aplică şi în cazul asistenţilor medicali.

După aceleaşi principii se schimbă salarizarea şi în sistemul de învăţământ, numai că salariile profesorilor vor creşte în etape: o dată acum, în august şi încă o dată în decembrie anul viitor.

Bani în plus vor câştiga şi angajaţii din ministere şi aproape 33.000 de angajaţi din apărare.

Vezi şi Salarii mai mari, gărzi suplimentare plătite şi mai multe analize şi investigaţii gratuite. Noutăţile din sistemul sanitar, de la 1 august

Citește și Din august cresc salariile bugetarilor. Cel mai mic venit de bază va fi de 1.250 de lei, iar cel mai mare de 15.000 de lei

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax