Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandal la primăria Râmeț după trimiterea în judecată a primarului pentru corupție. Secretara a denunțat că este amenințată

Publicat

Scandal la primăria comunei Râmeț după trimiterea în judecată a primarului Vasile Raica (PSD) și a inspectorului principal, Gligor Daniela, pentru infracțiuni de corupție. 

La câteva zile după trimiterea în judecată a primarului, secretară comunei, C. B. a denunțat faptul că este împiedicată și amenințată să își desfășoare activtitatea în instituție, chiar de către primarul inculpat Vasile Raica. 

În urma denunțului, procurorii DNA Alba Iulia, au cerut arestarea preventivă a primarului Raica însă magistrații Tribunalului Alba respins cererea. 

Reprezentanții Tribunalului Alba au transmis pentru alba24.ro că la data de 18 decembrie, secratarul primăriei, dar care este și martor în dosarul de corupție a făcut un denunț în care declarat că ”este ameninţată şi împiedicată să îşi desfăşoare activitatea la locul de muncă de către inculpatul Raica Viorel”, se arată în răspunsul trimis de Tribunal.

Trimiterea in judecată pentru coruptie

De asemenea a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru săvârşirea de către inculpatul Raica Vasile a infracţiunii de răzbunare pentru ajutorul dat justiţiei, au mai precizat aceștia.

CITEȘTE ȘI: Primarul din Râmeț și un angajat al primăriei, trimiși în judecată pentru fapte de corupție. Ce spune Vasile Raica

 

Secretarul comunei a fost audiat de judecătorul de camera preliminară de la Tribunalul Alba

Pentru a înțelege mai bine cazul și a judeca cererea de arestare preventivă a primarului, judecătorul de la Tribunalul Alba a audiat-o pe secretara generală și martor în dosarul de corupție.

”Referitor la presupusa „ameninţare”, acesta constă, conform depoziţiei martorei, în afirmaţia inculpatului potrivit căreia îi va lua atribuţiile de ofiţer de stare civilă. Or, indiferent de modalitatea în care martora a perceput această afirmație, ea nu poate fi considerată ameninţare deoarece primarul, aşa cum poate să delege unele dintre atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative, conform art. 157 din Codul administrativ, în egală măsură poate retrage această delegare. Mai mult, potrivit art. 206 C.pen. ameninţarea trebuie să constea în săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare, ceea ce nu este cazul în speţă”, se arată în motivarea instanței care a fost transmisă pentru alba24.ro de către reprezentanții Tribunalului Alba.

De asemenea, ”În altă ordine de idei, în raport cu propunerea formulată, cazul prevăzut la art. 223 alin. (1) lit. b) C.pr.pen. presupune influenţarea unui martor, respectiv faptul că, prin conduita sa, inculpatul încearcă alterarea probatoriului pe baza căruia instanţa trebuie să afle adevărul, urmărind să influenţeze conţinutul probatoriu al declaraţiilor date de martori. Or, în speţă, o astfel de conduită a inculpatului este exclusă, câtă vreme martora a declarat că acesta nu a făcut niciun fel de referire la dosarul în care a fost trimis în judecată şi nu există nicio dovadă că i-a solicitat să-şi modifice sau adapteze declaraţiile în vreun fel.

Arestarea preventivă respinsa

Judecătorul de cameră preliminară arată că starea de fapt ce reiese din procesul verbal încheiat de poliţistul judiciar şi din declaraţia martorei se referă la o stare tensionată existentă între inculpat şi martoră care îşi are însă originile anterior trimiterii în judecată a inculpatului şi ar fi fost generată de reîncadrarea martorei în funcţia publică printr-o hotărâre judecătorească din 2013. Prin urmare, conflictul dintre martoră şi inculpat nu are legătură cu infracţiunea ce face obiectul dosarului nr. 4396/107/2020” se mai arată în documentul citat.

În urma analizei, judecătorul de cameră preliminară a considerat că nu este necesară luare arestării preventive a celor doi.

Procurorii DNA au făcut apel la decizia de la Tribunalul Alba, iar cererea va fi judecată de magistrații instanței superioare.

Pentru ce au fost trimiș în judecată primarul și inspectorul principal

Redăm răspunsul DNA la solicitarea reporterilor adevărul.ro:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

RAICA VASILE, la data faptei primar și viceprimar al comunei Râmeț, județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

GLIGOR DANIELA, funcționar în cadrul Primăriei Râmeț, județul Alba, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2016, inculpatul Raica Vasile, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), pe numele altei persoane, mai multe documente false și inexacte(adeverințe, angajamente, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

O parte din acele documente ar fi fost întocmite de inculpata Gligor Daniela, în calitate de funcționar în cadrul Primăriei Râmeț, județul Alba.

Prin aceste demersuri, inculpatul Raica Vasile ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 315.851 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați”, se arată în răspunsul DNA.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax