Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

SCANDAL legat de amplasarea platformei temporare de gunoi la Partoș. Locuitorii a patru cartiere din Alba Iulia strâng semnături


Publicat

Locuitorii din trei cartiere ale municipiului Alba Iulia au început să strâng semnături împotriva construcției unei platforme temporare de gunoi pe care Primăria Alba Iulia intenționează să o amplaseze în zona Partoș. 

Oamenii din zonă sunt îngrijorați de apropierea acestei platforme, aproape de casele lor. 

Locuitorii cartierelor Partoș, Recea, Dealul Furcilor și cei din spatele magazinului Lidl au început să strângă semnături pentru stoparea lucrărilor. Oamenii au început să se organizeze după primele lucrări la noua rampă temporară. 

”Din ultimele informații apărute în presa locală, se pare că lângă cartierul nostru (în spate la Porțelanul, lângă stația de epurare) se va construi o rampă de gunoi <temporară>. Locuitorii din cartierele vecine au început să adune semnături pentru o petiție la Garda de Mediu pentru a împiedica construirea acestei rampe atât de aproape de zonele locuite, pentru că o sa fie un miros insuportabil în zonă, mai ales că o să vină vara. Ar fi bine să ne organizăm și noi și să ne alăturăm celorlalte cartiere pentru a face această petiție, să facem un tabel cu nume, număr de telefon și semnătură, cei care nu suntem de acord cu această rampă de gunoi în apropierea cartierului nostru” a scris pe grup un cetățean din Recea.

Se pare că unii dintre locuitorii din Partoș intenționează să apeleze și la o casă de avocatură din Cluj-Napoca, pentru a duce problema în instanță. 

Citește și: Începe construcția platformei de gunoi de la Partoș. Voicu Paul: vrem ca în 2020 Alba Iulia să fie cel mai curat oraș din țară

Primăria Alba Iulia va începe construcția platformei temporare de gunoi din zona Partoș. Investiția de peste 690.000 de lei va trebui finalizată până la mijlocul lunii martie, când nu se va mai putea face transferul la actuala rampă provizorie din Bărăbanț. 

 • Platforma de beton va avea o suprafață de 1.000 de metri pătrați și va fi amplasată în zona stației de epurare din cartierul albaiulian Partoș.

Viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul, a ținut să îi liniștească pe cetățeni, cu prilejul celei mai recente ședințe de consiliu local. 

Cele mai importante declarații ale viceprimarului cu atribuții de primar Voicu Paul despre construcția platformei temporare:

 • minim o dată pe săptămână, platforma va fi spălată cu soluții speciale și, de asemenea, se va face dezinsecție și dezinfecție
 • Poliția Locală a municipiului Alba Iulia va monitoriza zilnic zona și platforma în sine
 • platforma va fi luminată din patru puncte
 • mai mult de 24 de ore, gunoiul nu va sta pe platforma temporară
 • săptămânal voi fi acolo (n.r. Voicu Paul) pentru a supraveghea situația
 • momentan nu se știe cât va funcționa platforma
 • ne propunem ca în 2020 ”Alba Iulia să fie cel mai curat oraș din România”
 • la ședința din 14 februarie, Consiliul Local Alba Iulia va decide dacă vor primi pe platforma de la Partoș și gunoaiele din alte localități din zonă
 •  distanța până la primele clădiri locuite din zonă este mai mare de 200 de metri.
 • sunt trei laturi de împrejmuit, aproximativ 250 de metri liniari. Deja o latură, cea dinspre stația de epurare, o va face societate Apa CTTA, încă o latură de aproape 96 de metri o va face firma căreia îi va fi atribuită această platformă pentru exploatare, iar noi mai avem o latură de 62 de metri în care trebuie să facem acest gard. Toată această împrejmuire va fi făcută la o înălțime rezonabilă, de peste 2,5 metri, poate chiar spre 3 – 4 metri, în consolă și cu plasă.
 • Vom scoate la selecție de ofertă doar platforma betonată și bazinul, pe care îl vidanjăm pentru levigat. Celelalte construcții le vom face noi, partea de iluminat, casă, poartă, tot.
 • Am schițat și obligațiile ce le vor fi impuse societății care va exploata această platformă. În ședința extraordinară din 14 februarie vom veni cu aceste condiții pentru a le vota. Ele sunt următoarele: minim săptămânal toată platforma curățată total, igienizată prin spălare cu jet de apă și cu detergenți, dezinsecție și dezinfecție (…)
 • Pe platforma de transbordare temporară, nu mai mult de 24 de ore să fie stocate tot ce înseamnă aceste reziduuri ce se adună din municipiul Alba Iulia.
 • Va fi portar acolo, cu supraveghere 24 din 24, firma care va exploata va avea obligația să angajeze paznici. Va fi iluminată pe timp de noapte, în cele patru colțuri.

Reamintim faptul că Agenția Națională pentru Protecția Mediului a ridicat autorizația temporară a operatorului Polaris de a depozita gunoiul ridicat din municipiu pe platforma provizorie de la Bărăbanț. Acțiunea de ridicarea a autorizației a fost efectuată de ANPM în 16 ianuarie, în urma unei reclamații venite în data de 13 ianuarie din partea unei persoane juridice care își desfășoară activitatea în zona rampei de la Bărăbanț.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. Anghel

  marți, 04.02.2020 at 11:02

  A innebunit Voicu???

 2. Gigi

  marți, 04.02.2020 at 13:44

  Puneti petitia pe net cumva, sa poata semna mai multa lume.
  Oricum in cartierul Recea miroase demult de la Transavia, nu mai vrem alte „putori”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Simulările examenelor naționale, anulate. Școala online va fi reglementată prin lege

Publicat

examen

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat luni că simulările examenelor naţionale au fost anulate, fiind înlocuite cu testele de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a.

„Simulările sunt anulate. Nu mai putem susţine simulările, însă aceste simulări le-am înlocuit cu acele teste de antrenament pe care le-am pus la dispoziţia elevilor de clasa VIII-a şi a XII-a.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Primele teste de antrenament pentru elevi, publicate de minister. Modele pentru Română și Matematică

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Bareme pentru testele de antrenament, publicate de minister. Model de notare pentru clasa a VIII-a

Vom pune săptămânal câte cinci teste de antrenament. Vineri vom publica baremul iar în emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvările acestor modele sau teste de antrenament, cum le-a numit Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Aceste teste este bine să fie rezolvate în parteneriat cu cadrul didactic de la clasă. (…)

Citește și BACALAUREAT 2020: Teste de pregătire pentru clasa a XII-a, publicate de minister. Vezi modelele de subiecte, pe discipline

Vezi și BACALAUREAT 2020: Baremele testelor de pregătire, publicate de Ministerul Educației. Repere de autoevaluare pentru liceeni

MEC pune la dispoziţie baremul şi elevul se poate şi autoevalua. Simulările le-am anulat şi am înlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul că elevul trebuie să se pregătească în continuare pentru examenele naţionale”, a precizat Anisie la Realitatea Plus.

Ea a spus că le-a recomandat cadrelor didactice ca în perioada vacanţei 3-21 aprilie să intre în concediu de odihnă.

„Pentru că oricum este vacanţă. Ca urmare, în această perioadă îşi pot lua concediul de odihnă”, a afirmat ministrul.

Cursurile online pentru învățământul preuniversitar vor fi reglementate printr-un act normativ, convenit de către Ministerul Educației cu profesorii, părinții și elevii, a mai spus ministrul.

”Este necesar ca din partea Ministerului Educaţiei să se realizeze un act normativ şi pentru acest tip de învăţare – învăţarea online. (…) Vom reglementa în mod clar care sunt parametrii în care trebuie să se desfăşoare şi aceste lecţii online, pentru că este necesară o metodologie în acest sens, un act normativ care să stipuleze ceea ce este un răspuns la întrebările venite atât din partea părinţilor, cât şi din partea elevilor.

După această perioadă de vacanță vom veni și cu reglementări ca toate aspectele pe care le-am identificat în această perioadă de situație de urgență, să găsim răspunsuri la toate întrebările pe care ni le-au pus atât părinții cât și elevii, dar și cadrele didactice și să ajutăm la menținerea acestei legături dintre elevi și profesori.

În această perioadă, lecţiile online au fost lecţii de fixare a cunoştinţelor, de recapitulare a cunoştinţelor de până la momentul suspendării cursurilor. Nu au fost lecţii de predare, nu au fost notaţi elevii. MEC a făcut această precizare în sensul în care trebuie să găsim soluţii şi pentru acei copii care nu au acces la aceste lecţii online.

Suntem conştienţi că nu toţi elevii au posibilitatea de a avea acces la învăţarea online şi studiile pe care le-au făcut chiar şi reprezentanţii elevilor în ultima perioadă, dar şi cele realizate de către Ministerul Educaţiei arată că peste 60% dintre elevi îşi continuă învăţarea de acasă în spaţiul online. Este o provocare atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. (…) Sunt şi elevi care nu au acces la acest tip de învăţare. (…) Şi pentru aceştia MEC a luat în calcul un parteneriat cu Televiziunea Română pentru ca aceştia să îşi continue învăţare. (…) Fac un apel la colegii mei profesori ca după reluarea propriu-zisă a perioadei în care sunt suspendate cursurile să participe activ la această legătură cu elevii, şi anume, să încerce să găsească soluţii astfel încât legătura cu elevul să fie stabilită pentru fiecare profesor”, a spus Monica Anisie, la Realitatea Plus.

surse: agerpres.ro, hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Încă 8 decese în România din cauza coronavirus. Doi dintre pacienți aveau 41, respectiv 42 de ani

Publicat

Alte 8 decese ale unor persoane infectate cu COVID-19 au fost raportate, luni seara, prin Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit sursei citate, este vorba despre pacienți din Suceava, Satu-Mare și Bistrița-Năsăud. Doi dintre ei aveau 41 de ani, respectiv 42 de ani.

Numărul total de decese a ajuns la 176.

Deces 169: Bărbat, 78 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 29.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 31.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 03.04.2020. Dată deces: 05.04.2020. Comorbidități: Cancer laringian, traheostoma, amputatie ambele picioare.

Deces 170: Femeie, 79 ani din jud. Suceava. Internata în SJU Suceava în 31.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 31.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 03.04.2020. Dată deces: 05.04.2020.

Deces 171: Femeie, 65 ani din jud. Suceava. Internata în SJU Suceava în 17.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 25.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 31.03.2020. Dată deces: 05.04.2020.

Deces 172: Bărbat, 41 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 30.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 30.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 3.04.2020. Dată deces: 01.04.2020. Comorbidități: sarcoidoza.

Deces 173: Bărbat, 66 ani din jud. Suceava. Internat în SJU Suceava în 30.03.2020. Probe biologice recoltate pentru COVID-19 în data de 25.03.2020. Rezultat pozitiv în data de 28.03.2020. Dată deces: 31.03.2020. Comorbidități: Insuficiență renală cronică-dializă, Vasculita autoimună, Afecțiune respiratorie cronică.

Deces 174: Bărbat, 42 ani din  jud. Satu Mare. Internat în 22.03.2020 în Secția de Psihiatrie a SJU Satu Mare. Debut în 28.03.2020 în timpul internării. Transferat în 29.03.2020 în ATI, intubat și ventilat. Confirmat în 31.03.2020. Contact caz confirmat. Decedat în 03.04.2020. Comorbidități: Alcoolism cronic.

Deces 175: Bărbat, 66 ani din jud. Satu Mare. Internat în 01.04.2020 în SJU Satu Mare-ATI cu Pneumonie interstitiala, intubat și ventilat. Probe recoltate pentru COVID-19 în 02.04.2020. Confirmat în 04.04.2020. Decedat în 06.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat

Deces 176: Bărbat, 83 ani din jud. Bistrița-Năsăud. Internat în 31.03.2020 în SJU Bistrița BI. Probe recoltate pentru COVID-19 în 31.03.2020. Confirmat în 01.04.2020. Decedat în 06.04.2020. Comorbidități: Diabet zaharat tip II, HTA, Cardiopatie ischemica-protezata stent coronarian, Arteriopatie obliteranta membre inferioare cu by pass femuro-popliteu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Zece bebeluși născuți la Spitalul Municipal Timișoara, infectați cu coronavirus. Rezultatele testelor pentru mame, negative

Publicat

bebelus copilas nou nascut

Zece nou-născuți la Spitalul Municipal Timișoara au fost depistați ca fiind pozitivi pentru COVID-19. Ministrul Sănătății a cerut demararea unor anchete epidemiologice.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, din primele informații, la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou născuți în data de 1 aprilie 2020. Testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie 2020.

Rezultatele testelor arată un număr de 10 nou născuți pozitiv la COVID-19, iar testele mamelor acestor nou născuți sunt negative.

Un număr de 9 mame împreună cu nou-născuții lor au fost externate deja, în perioada 2-4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

Ministrul Nelu Tătaru a solicitat Direcției de Sănătate Publică Timișoara să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou născuți depistați pozitiv la COVID 19. De asemenea, a cerut demararea de urgență a anchetelor epidemiologice, izolarea la domiciliu a persoanelor externate și retestarea tuturor persoanelor.

Reamintim că Maternitatea Odobescu din Timișoara a fost în carantină, iar 25 de cadre medicale și de paciente internate acolo au fost confirmate cu coronavirus.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: Ratele la bănci pot fi amânate. Cei care întâmpină greutăți pot face sesizări pe o platformă online

Publicat

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat luni seară, după ședința de guvern, că de astăzi românii pot cere amânarea ratelor la credite.

Tot astăzi au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a ordonanței pentru suspendarea plății ratelor până la 9 luni.

Citește și Amânarea ratelor la bănci. Ce prevăd normele de aplicare a OUG 37/2020, publicate în Monitorul Oficial

„În următoarele 45 de zile, românii au timp să depună cereri pentru amânarea ratelor”, a mai adăugat ministrul Finanțelor. El le cere băncilor să analizeze cu prioritate aceste solicitări venite de la clienții aflați în dificultate de a plăti ratele creditelor, afectați de criza cauzată de coronavirus.

Tot luni, ministrul Finanţelor a anunţat că românii care nu știu cum să aplice pentru amânarea ratelor pot accesa, începând de marţi, un portal online pentru a semnala problemele cu care se confruntă și a cere lămuriri.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate