Connect with us
Advertisement

Eveniment

Începe construcția platformei de gunoi de la Partoș. Voicu Paul: vrem ca în 2020 Alba Iulia să fie cel mai curat oraș din țară

platforma gunoi

Publicat

Primăria Alba Iulia va începe construcția platformei temporare de gunoi din zona Partoș. Investiția de peste 690.000 de lei va trebui finalizată până la mijlocul lunii martie, când nu se va mai putea face transferul la actuala rampă provizorie din Bărăbanț. 

Platforma de beton va avea o suprafață de 1.000 de metri pătrați și va fi amplasată în zona stației de epurare din cartierul albaiulian Partoș.

Consilierii locali au votat investiția și implicit demararea construcției, în ședința de Consiliu Local din 28 ianuarie.

Dat fiind termenul restrictiv solicitat de către Instituția Prefectului la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru funcționarea temporară a operatorului de salubritate pe amplasamentul actual, se impune ca execuția să nu depășească 60 de zile de la data solicitării, adică data de 20.01.2020. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 693.884,08 lei.


„Am fost în zonă cu toate instituțiile care au abilități de avizare și pentru amplasare, distanțe și tot ce înseamnă sănătate publică și mediu. Am făcut măsurători topografice, avem proiectul. Majoritatea lucrărilor vor fi făcute în regie proprie, de către angajații primăriei.

Sunt trei laturi de împrejmuit, aproximativ 250 de metri liniari. Deja o latură, cea dinspre stația de epurare, o va face societate Apa CTTA, încă o latură de aproape 96 de metri o va face firma căreia îi va fi atribuită această platformă pentru exploatare, iar noi mai avem o latură de 62 de metri în care trebuie să facem acest gard. Toată această împrejmuire va fi făcută la o înălțime rezonabilă, de peste 2,5 metri, poate chiar spre 3 – 4 metri, în consolă și cu plasă.

(…) Vom scoate la selecție de ofertă doar platforma betonată și bazinul, pe care îl vidanjăm pentru levigat. Celelalte construcții le vom face noi, partea de iluminat, casă, poartă, tot.

Am schițat și obligațiile ce le vor fi impuse societății care va exploata această platformă. În ședința extraordinară din 14 februarie vom veni cu aceste condiții pentru a le vota. Ele sunt următoarele: minim săptămânal toată platforma curățată total, igienizată prin spălare cu jet de apă și cu detergenți, dezinsecție și dezinfecție (…) Pe platforma de transbordare temporară, nu mai mult de 24 de ore să fie stocate tot ce înseamnă aceste reziduuri ce se adună din municipiul Alba Iulia. Va fi portar acolo, cu supraveghere 24 din 24, firma care va exploata va avea obligația să angajeze paznici. Va fi iluminată pe timp de noapte, în cele patru colțuri. Drumul va fi întreținut lunar de către Primărie, avem utilaje cu care să îl întreținem, iar, la înțelegere cu cetățenii din zonă, vom monitoriza cu ajutorul Poliției Locale, zilnic, toată activitatea de acolo, să fim siguri că toate aceste condiții pe care le veți impune sunt făcute.

(…)

Nu există termen de <depozit> acolo. În cel mai scurt timp, tot ce se aduce vom transporta la depozitul de la Târgu-Jiu.

Mai mult decât atât, împreună cu echipa Primăriei, ne propunem ca în acest an să facem toate eforturile, nu știu dacă vom și reuși, ca în 2020 Alba Iulia să fie cel mai curat oraș din România. Nu numai cu privire la această sincopă și acest inconvenient cu reziduurile menajere, vorbim de spații verzi, despre parcuri, drumuri, coșuri de gunoi care vor fi achiziționate și montate în oraș, despre tot acest ansamblu – temă <oraș curat>. Am discutat cu Asociația Municipiilor din România, acolo sunt câteva criterii foarte concrete pe tematica în care vrei să te înscrii. Sunt comisii neutre care evaluează toate aceste lucruri la nivel de țară și spre sfârșitul anului se fac punctajele și se vor desemna orașele care îndeplinesc condițiile, pentru proiecte europene, pentru verde, pentru curățenie, pentru mai multe categorii în care vor să se înscrie fiecare municipiu reședință de județ.

E o provocare și această rampă, pe care trebuie să o respectăm, toată legislația cu privire la avize, la autorizații. Am făcut pași importanți într-o săptămână. Spunem că ne vom ține de termene și poate mai repede decât termenul maxim o vom autoriza”, a transmis viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul.

Cele mai importante declarații ale viceprimarului cu atribuții de primar Voicu Paul despre construcția platformei temporare:

 – minim o dată pe săptămână, platforma va fi spălată cu soluții speciale și, de asemenea, se va face dezinsecție și dezinfecție

 – Poliția Locală a municipiului Alba Iulia va monitoriza zilnic zona și platforma în sine

 – platforma va fi luminată din patru puncte

 – mai mult de 24 de ore, gunoiul nu va sta pe platforma temporară

 – săptămânal voi fi acolo (n.r. Voicu Paul) pentru a supraveghea situația

 – momentan nu se știe cât va funcționa platforma

 – ne propunem ca în 2020 ”Alba Iulia să fie cel mai curat oraș din România”

– la ședința din 14 februarie, Consiliul Local Alba Iulia va decide dacă vor primi pe platforma de la Partoș și gunoaiele din alte localități din zonă

 – distanța până la primele clădiri locuite din zonă este mai mare de 200 de metri.

Știre în actualizare.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement