Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Începe construcția platformei de gunoi de la Partoș. Voicu Paul: vrem ca în 2020 Alba Iulia să fie cel mai curat oraș din țară


Publicat

platforma gunoi

Primăria Alba Iulia va începe construcția platformei temporare de gunoi din zona Partoș. Investiția de peste 690.000 de lei va trebui finalizată până la mijlocul lunii martie, când nu se va mai putea face transferul la actuala rampă provizorie din Bărăbanț. 

Platforma de beton va avea o suprafață de 1.000 de metri pătrați și va fi amplasată în zona stației de epurare din cartierul albaiulian Partoș.

Consilierii locali au votat investiția și implicit demararea construcției, în ședința de Consiliu Local din 28 ianuarie.

Dat fiind termenul restrictiv solicitat de către Instituția Prefectului la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru funcționarea temporară a operatorului de salubritate pe amplasamentul actual, se impune ca execuția să nu depășească 60 de zile de la data solicitării, adică data de 20.01.2020. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 693.884,08 lei.


„Am fost în zonă cu toate instituțiile care au abilități de avizare și pentru amplasare, distanțe și tot ce înseamnă sănătate publică și mediu. Am făcut măsurători topografice, avem proiectul. Majoritatea lucrărilor vor fi făcute în regie proprie, de către angajații primăriei.

Sunt trei laturi de împrejmuit, aproximativ 250 de metri liniari. Deja o latură, cea dinspre stația de epurare, o va face societate Apa CTTA, încă o latură de aproape 96 de metri o va face firma căreia îi va fi atribuită această platformă pentru exploatare, iar noi mai avem o latură de 62 de metri în care trebuie să facem acest gard. Toată această împrejmuire va fi făcută la o înălțime rezonabilă, de peste 2,5 metri, poate chiar spre 3 – 4 metri, în consolă și cu plasă.

(…) Vom scoate la selecție de ofertă doar platforma betonată și bazinul, pe care îl vidanjăm pentru levigat. Celelalte construcții le vom face noi, partea de iluminat, casă, poartă, tot.

Am schițat și obligațiile ce le vor fi impuse societății care va exploata această platformă. În ședința extraordinară din 14 februarie vom veni cu aceste condiții pentru a le vota. Ele sunt următoarele: minim săptămânal toată platforma curățată total, igienizată prin spălare cu jet de apă și cu detergenți, dezinsecție și dezinfecție (…) Pe platforma de transbordare temporară, nu mai mult de 24 de ore să fie stocate tot ce înseamnă aceste reziduuri ce se adună din municipiul Alba Iulia. Va fi portar acolo, cu supraveghere 24 din 24, firma care va exploata va avea obligația să angajeze paznici. Va fi iluminată pe timp de noapte, în cele patru colțuri. Drumul va fi întreținut lunar de către Primărie, avem utilaje cu care să îl întreținem, iar, la înțelegere cu cetățenii din zonă, vom monitoriza cu ajutorul Poliției Locale, zilnic, toată activitatea de acolo, să fim siguri că toate aceste condiții pe care le veți impune sunt făcute.

(…)

Nu există termen de <depozit> acolo. În cel mai scurt timp, tot ce se aduce vom transporta la depozitul de la Târgu-Jiu.

Mai mult decât atât, împreună cu echipa Primăriei, ne propunem ca în acest an să facem toate eforturile, nu știu dacă vom și reuși, ca în 2020 Alba Iulia să fie cel mai curat oraș din România. Nu numai cu privire la această sincopă și acest inconvenient cu reziduurile menajere, vorbim de spații verzi, despre parcuri, drumuri, coșuri de gunoi care vor fi achiziționate și montate în oraș, despre tot acest ansamblu – temă <oraș curat>. Am discutat cu Asociația Municipiilor din România, acolo sunt câteva criterii foarte concrete pe tematica în care vrei să te înscrii. Sunt comisii neutre care evaluează toate aceste lucruri la nivel de țară și spre sfârșitul anului se fac punctajele și se vor desemna orașele care îndeplinesc condițiile, pentru proiecte europene, pentru verde, pentru curățenie, pentru mai multe categorii în care vor să se înscrie fiecare municipiu reședință de județ.

E o provocare și această rampă, pe care trebuie să o respectăm, toată legislația cu privire la avize, la autorizații. Am făcut pași importanți într-o săptămână. Spunem că ne vom ține de termene și poate mai repede decât termenul maxim o vom autoriza”, a transmis viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul.

Cele mai importante declarații ale viceprimarului cu atribuții de primar Voicu Paul despre construcția platformei temporare:

 – minim o dată pe săptămână, platforma va fi spălată cu soluții speciale și, de asemenea, se va face dezinsecție și dezinfecție

 – Poliția Locală a municipiului Alba Iulia va monitoriza zilnic zona și platforma în sine

 – platforma va fi luminată din patru puncte

 – mai mult de 24 de ore, gunoiul nu va sta pe platforma temporară

 – săptămânal voi fi acolo (n.r. Voicu Paul) pentru a supraveghea situația

 – momentan nu se știe cât va funcționa platforma

 – ne propunem ca în 2020 ”Alba Iulia să fie cel mai curat oraș din România”

– la ședința din 14 februarie, Consiliul Local Alba Iulia va decide dacă vor primi pe platforma de la Partoș și gunoaiele din alte localități din zonă

 – distanța până la primele clădiri locuite din zonă este mai mare de 200 de metri.

Știre în actualizare.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bătrân de 86 de ani din Vingard, singur și neajutorat, fără lemne și fără mâncare. Oamenii săraci, mai expuși în fața pandemiei

Publicat

Mulți locuitori ai județului Alba și-au făcut provizii pentru a trece această perioadă grea, însă nu toată lumea a avut bani de asta. Situația grea prin care trecem este și mai dificilă pentru oamenii săraci.

Un bătrân de 86 de ani, din Vingard (județul Alba) care abia vede și aude, stă singur într-o colibă fără lemne și fără mâncare.

Deși a crescut șapte copii, pe Nicolae Irimie nu-l caută nimeni. Este acum singur și neajutorat.

Alba24 a mai scris despre cazul acestui om: FOTO: Când ”băieții răi” au suflet bun. Ce au făcut motocicliștii de la Apulum Bikers Alba Iulia pentru un bătrân sărac

Situația a fost semnalată de Roxana Popoviciu, pe contul ei de Facebook. Ea poate oferi informații suplimentare cu privire la modul în care se poate ajunge la om.

”Este un batran care sta singur abia vede si abia aude si traieste in niste conditii greu de imaginat. Noi am aflat din ziar de el. A fost dat la ziar pentru ca si-a ars plapuma ca sa se incalzeasca ca nu are lemne.

Am fost in iarna si i-am dus alimente si nici atunci nu avea lemne. Am cerut ajutorul pe diferite grupuri si câțiva oameni cu suflet bun i-au dus câteva lemne.

Astazi am fost iarasi la el cu sora mea si o buna prietena Nico sa ii ducem alimente. Am constatat ca nu mai are lemne.

Inca ii foarte frig noaptea si are nevoie de lemne nu doar sa se incalzeasca ci si sa isi poata face mancare . Va rog chiar daca suntem intr- o perioada grea tot trebuie sa il ajutam sa nu moara. Puteti lua legatura cu mine in privat sa va spun exact unde il gasiti in Vingard. Va multumesc! Sanatate tuturor!”

Foto: Roxana Popoviciu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?” Ce răspunde Poliția Română

Publicat

oua paste traditii

Poliția atrage atenția că eventualele încercări de a ieși din casă în ziua de Paște și de a face vizite sub pretextul de a duce părinților produse pentru masa pascală vor fi sortite eșecului și riscă să intre sub incidență penală.

„Mult nu mai este și o să urmeze întrebări de genul: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?” – arată Poliția într-o postare pe Facebook.

„Desigur. Conform ordonanței militare, trebuie să ai asupra ta cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave” – răspunde Poliția, care însă adaugă: „Dar nu uita că aici nu sunt incluse vizitele în ziua de Paște”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Situația la Ocna Mureș: Două persoane infectate cu coronavirus, o familie ar prezenta simptome. Mesajul primarului

Publicat

La data de 7 aprilie 2020, în orașul Ocna Mureș sunt 74 de persoane aflate în izolare la domiciliu, o persoană se află în carantină și două persoane sunt confirmate pozitiv.

De asemenea, cinci șoferi de TIR se află în autoizolare, iar o familie aflată în izolare prezintă simptome.

”Exceptând această familie, toate persoanele aflate în izolare sau în carantină sunt afebrile, asimptomatice și cu stare generală bună.

Rugăm și pe această cale locuitorii orașului să respecte cu strictețe restricțiile impuse la deplasarea persoanelor.
Evitați deplasările care nu sunt neapărat necesare.

Dacă totuşi deplasarea este absolut necesară, respectați legislatia referitoare la documentele pe care trebuie să le aveți asupra dumneavoastră, conform Ordonanțelor militare.

Deplasările se fac numai având asupra dumneavoastră documentele doveditoare necesare.

Protejându-ne îi protejăm pe cei din jurul nostru, pe cei dragi” a declarat într-o postare pe Facebook, primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Secţia de Gastroenterologie a Spitalului din Alba Iulia, RESTRÂNSĂ. Patru cadre medicale infectate cu COVID 19

Publicat

Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia a fost închisă, după ce un medic și două asistente au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, potrivit unor surse Alba24. Cele trei cadre medicale nu au simptome și se află în prezent, în carantină.

Autoritățile din Alba nu au făcut public acest lucru.

UPDATE 22.30: După publicarea știrii obținută pe surse de Alba24.ro, managerul instituției a venit cu o serie de precizări.

Potrivit Dianei Mîrza, secția nu este închisă ci funcționează cu program restrâns. Diana Mîrza a explicat ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la restrângerea activtății pe secție. La sfârșitul săptămânii trecute, s-a prezentat la UPU, un bărbat de circa 40 de ani, cu grave probleme de sănătate, care a fost trecut pe secţia de Gastroenterologie.

Vineri testul pentru coronavirus a ieșit pozitiv, iar în acel moment personalul care a fost pe tura respectivă a fost testat. Din cele șase cadre medicale testate, patru au fost pozitive: un medic, două asistente și un infirmier. De asemenea au mai fost testați și alți pacienți de pe secție dar rezultatul a fost negativ.

La scurt timp a fost trimis și un comunicat de presă:

Secția de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia nu a fost închisă. Activitatea a fost restrânsă, la fel ca la toate celelalte secții ale SJU Alba Iulia, conform dispozițiilor autorităților implicate în combaterea pandemiei de COVID-19. Din personalul medical care a intrat în contact cu un pacient pozitiv, un medic, două asistente și o infirmieră, s-au infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Cadrele medicale sunt asimptomatice și izolate încă de la întâmplarea acestui caz. S-au prelevat probe biologice de la alte 28 de cadre medicale și de la 7 pacienți din cadrul secției, iar rezultatele sunt negative. Astfel, nu a fost dispusă închiderea secției. În cursul zilei de mâine așteptăm și alte rezultate, au transmis reprezentanții spitalului, au transmis reprezentanții spitalului.

Este dificil, aproape imposibil ca populația să obțină informații despre cazurile noi din fiecare localitate, din județ.

De cele mai multe ori presa este nevoită să ofere informații pe surse, pentru a determina autoritațile să vină cu precizări clare despre locurile unde a lovit virusul.

Într-un con de umbră este ținută de autorități și situația de la Ciuruleasa, unde au fost anunțate oficial, doar 11 cazuri de coronavirus, în raportarea de duminică, 5 aprilie, când în Alba erau 33 de cazuri confirmate.

CITEȘTE ȘI: Din cele 33 de cazuri confirmate în Alba, 11 sunt din Ciuruleasa. Măsuri speciale pentru evitarea răspândirii virusului

Între timp, situația de la Alba a escaladat: luni au fost declarate 49 de cazuri, iar marți, 7 aprilie, au fost comunicate 71 de cazuri și un deces.

Sursele Alba24.ro susțin că în cele două zile, luni și marți, printre cazurile raportate, o bună parte dintre ele sunt de la Ciuruleasa, însă autoritățile nu comunică acest lucru.

De asemenea, autoritățile din Alba nu informează deloc populația din județ despre situația de la Ciuruleasa, nici ce măsuri s-au luat la nivel local, nici dacă va fi declarat focar și nici dacă localitatea va intra în carantină.

La Centrul de Dializă din Alba Iulia situația este gravă după ce au fost confirmate oficial, până în prezent, zece cazuri de infectare cu noul coronavirus. Este vorba despre trei cadre medicale și șapte pacienți.

CITEȘTE ȘI: Noi cazuri de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Personal medical și pacienți, INFECTAȚI cu noul virus

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate