Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandal politic privind finanțările PNDL în Alba. Ioan Dîrzu îl acuză pe primarul Mircea Hava de minciună


Publicat

Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu îi aduce acuzații primarului din Alba Iulia, Mircea Hava. Acesta spune că Mircea Hava a mințit când a afirmat că Guvernul României a sistat finanțarea proiectelor prin PNDL pentru județul Alba.

Dîrzu susține că din cele 155 de obiective de investiții finanțate de Guvern în județul Alba, doar pentru 137 de obiective de investiții există contracte de finanţare încheiate.

Vezi UPDATE OFICIAL: Mircea Hava are un loc garantat la Bruxelles. LISTA completă a PNL la alegerile europarlamentare

Iar pentru un număr de 33 de obiective acesta afirmă că s-ar află în execuție, iar un număr de 40 de obiective au trecut de faza elaborării proiectului tehnic de execuție, aflându-se în faza de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de lucrări/servicii.

Ba mai mult deputatul PSD de Alba susține că pe lângă Mircea Hava în procesul de ”propagandă” sunt ”complici” viceprimarul Gabriel Pleșa și deputați PNL de Alba, care potrivit lui Dîrzu, ar fi puși de primarul din Alba Iulia, ”să iasă în presă și să declare că Guvernul a întrerupt finanțarea prin PNDL.”

Declarație de presă Ioan Dîrzu:

”Am dovada că Mircea Hava a mințit cu nerușinare când a spus că Guvernul „a sistat finanțarea proiectelor prin PNDL pentru judeţul Alba”! Guvernul a răspuns unei întrebări formulate de mine, în calitate de deputat în Parlamentul României, subliniind că nu au existat probleme în asigurarea finanţării obiectivelor de investiții în cadrul etapei a ll-a a Programului național de dezvoltare locală, toate solicitările de transfer de sume de la bugetul de stat corect întocmite şi transmise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice până la data de 29.11.2018 fiind onorate.

Complicii acestui proces de propagandă și mistificare sunt şi viceprimarul Gabriel Pleșa și deputați ai PNL Alba, puşi de Mircea Hava să iasă în presă și să declare că Guvernul a întrerupt finanțarea prin PNDL.

Guvernul a precizat faptul că, în momentul în care solicitările de transfer de sume de la bugetul de stat au atins pragul de 80% din creditele bugetare disponibile pentru anul 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a notificat unităţile administrativ-teritoriale, în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (4) din Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală, aprobate prin OMDRAP nr. 1851/2013, cu privire la data limită până la care s-au mai putut depune solicitări de transfer şi a adus la cunoştinţă acestora faptul că au obligaţia de a dispune măsurile necesare în scopul evitării înregistrării de arierate, respectiv sistarea livrării de bunuri, prestării de servicii, execuției de lucrări sau continuarea acestora din surse proprii sau alte surse legal constituite.

Având în vedere faptul că, ulterior, din fondul de rezervă al Guvernului au fost suplimentate sumele pentru program, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice a acoperit, aşa cum am precizat anterior, toate solicitările conforme, transmise până la data de 29.11.2018.

Astfel nu vorbim de o sistare a lucrărilor, ci de o disciplină financiar-bugetară în scopul evitării înregistrării de datorii de plată de către Primăria Alba Iulia.

Din cauza boicotului unor primari PDL-iști din Alba, printre care se numără și baronul Mircea Hava, trebuie menţionat că, din cele 155 de obiective de investiții pentru care Guvernul a dat bani județului Alba, doar pentru 137 de obiective de investiții există contracte de finanţare încheiate, și doar un număr de 33 de obiective se află în execuție, iar un număr de 40 de obiective au trecut de faza elaborării proiectului tehnic de execuție, aflându-se în faza de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de lucrări/servicii.

Se aude în județ că Hava ar fi dat ordin primarilor PDL să întârzie semnarea și executarea proiectelor pe PNDL doar pentru a da vina pe PSD în 2020.

În cadrul PNDL, etapa a ll-a, s-a aprobat pentru județul Alba finanţarea unui număr de 155 obiective de investiții, pentru care este alocată suma de 650.353.738,12 lei, până în prezent fiind încheiate un număr de 137 contracte de finanțare, în valoare totală de 630.711.595, 71 lei, din care a fost decontată suma de 39.631.675,06 lei.

Așadar Guvernul a dat sute de milioane de lei județului Alba pentru investiții, important e ca Hava și ai lui să nu-i fure sau să-i risipească.

Nesimțirea și minciuna PDL-ului a întrecut orice măsură iar acești oameni diabolici sunt gata să sacrifice sute de milioane de lei și investiții pentru albaiulieni doar pentru a încerca să dea vina pe PSD. Oamenii văd aceste lucruri și PNL-PDL va fi sancționat la vot în 2020!”

În luna noiembrie a anului 2018, administrația din Alba Iulia a anunțat că a fost forțată de Guvern să sisteze mai multe investiții ale unor lucrări care se aflau deja începute prin prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

economic

Au fost oprite lucrările la sediul Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și la patru străzi din municipiu, care aveau nevoie urgentă de reparații.

CITEȘTE ȘI: Primăria Alba Iulia, forțată de Guvern să SISTEZE investiții deja începute la Liceul Economic și pe mai multe străzi

Viceprimarul Gabriel Pleșa declara atunci pentru Alba24 că Primăria a primit o notificare de întrerupere a lucrărilor, dar și o interdicție de a utiliza bugetul local pentru finalizarea lor, la toate cele cinci proiecte începute prin PNDL.

Din seria investițiilor la care au fost oprite lucrările mai sunt alte patru străzi, printre care Biruinței și Izvorului, unde lucrările au început și acum trebuie sistate, spre disconfortul oamenilor care locuiesc acolo.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    luni, 18.02.2019 at 16:14

    Sa arate Plesa (ca de la Stalin nu te mai poti astepta la nimic, numai el se asteapta ca oamenii sa-l faca eurodeputat) hartia la care face referire. Si uite s-ar putea face Stalin de cacao !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Liber de Ziua educației: Copiii de grădiniță, elevii și profesorii din învățământul preuniversitar stau acasă luni, 5 octombrie

Publicat

sala clasa liceu examen

Toți elevii din învățământul preuniversitar, precum și copiii de grădiniță vor avea liber de la școală luni, 5 octombrie. Contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de ramură cu Ministerul Educației prevede data de 5 octombrie, când este Ziua internațională a educației, drept zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar, a declarat pentru Edupedu.ro liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor. 

Ordinul de ministru care aprobă structura anului școlar 2020-2021 prevede că „unitățile de învățământ și inspectoratele școlare marchează prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie 2020 – Ziua Internațională a Educației”.

Contactat de Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor a declarat că “ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversiutar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”.

Acesta a precizat că este zi liberă și pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a, încă “din momentul în care 5 octombrie a fost recunoscută ca zi mondială a educației”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Doi elevi depistați cu Covid-19, la Școala „Sf. Iosif” din Alba Iulia. Clasa în care învață aceștia va face orele online

Publicat

DSCF

Doi elevi ai Școlii „Sf. Iosif” din Alba Iulia au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus. 

Potrivit unor surse, este vorba despre doi elevi din clasa a VI-a B.

Reprezentanții unității de învățământ nu ar fi anunțat cazurile autorităților, iar acestea din urmă ar fi aflat din alte surse.

S-a luat imediat decizia închiderii clasei respective, iar colegii celor doi elevi au rămas joi acasă.

Potrivit inspectorului general al IȘJ Alba, Cornel Sandu, clasa în care învață cei doi elevi depistați cu Covid-19 va face cursurile online timp de două săptămâni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: Când ar putea să ajungă vaccinul anti-COVID în România și cine sunt cei care vor beneficia în primă fază

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a precizat joi, la Digi24, când ar putea să ajungă primele doze de vaccin în România, cantitatea acestuia și care sunt persoanele care vor fi vaccinate în primul rând.

„Sunt șapte firme în acest moment care lucrează la vaccin. Printre ele se află Oxford, AstraZeneca și Sanofi. Ei sunt cei mai avansați. La nivelul Comunității Europene sunt contracte făcute cu două din aceste șapte firme care și-au prezentat serviciile”, a spus la Digi24 Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului, s-ar putea în decembrie, ianuarie să avem prima tranșă de 30 de milioane de doze la nivelul Comunității Europene. Țara noastră beneficiază de 4%, adică 1.290.000 de doze care ar urma să fie date la grupele de risc și în general la persoanele expuse, cum este personalul medical.

„Se lucrează. Sper ca în a doua jumătate a anului viitor să putem avea acest vaccin, dar până atunci trebuie să trecem cu precauție peste tot ce înseamnă primul val al pandemiei”, a mai spus Tătaru.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până DUMINICĂ. Temperaturile cresc, dar nu scăpăm de ploi. Prognoza meteo de weekend, 2 – 4 octombrie

Publicat

Vremea se încălzește puțin în acest weekend, în județul Alba. De la maxime de 20-21 de grade Celsius, vineri, la 26-27 grade, duminică.

Nu scăpăm însă de ploi. Vineri sunt așteptate averse trecătoare în majoritatea zonelor din județ, iar duminică sunt anunțate ploi și furtuni. 

La munte, temperaturile maxime vor fi între 16 – 23 de grade la Șugag, respectiv 13 – 22 grade la Arieșeni.

Vă prezentăm condiții meteo în localități din județul Alba, în perioada 2 – 4 octombrie:

Vineri, 2 octombrie

Alba Iulia: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o aversă trecătoare

Sebeș: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; mai cald

Șugag: minime de 8 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; mai cald

Aiud: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o aversă trecătoare

Blaj: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o aversă trecătoare

Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; o aversă trecătoare

Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; o aversă trecătoare

Abrud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; o aversă trecătoare

Cîmpeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; o aversă trecătoare

Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 13 grade Celsius; o aversă trecătoare

Cugir: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; mai cald

Sâmbătă, 3 octombrie

Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare

Aiud: minime 10 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Ocna Mureş: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nori și soare

Abrud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Cîmpeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; nori și soare

Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare

Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; vreme cu nori și soare

Duminică, 4 octombrie

Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Șugag: minime de 13 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse

Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Cîmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Arieşeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse și furtuni

Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse și furtuni

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate