Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul sarcofagului roman distrus: Comisia Națională de Arheologie cere oprirea oricăror lucrări în cimitirul din Alba Iulia

Publicat

Comisia Națională de Arheologie (CNA) solicită ”oprirea oricăror lucrări de sol și subsol realizate înaintea cercetării arheologice preventive pe întreaga suprafață rămasă din extinderea cimitirului din Alba Iulia”, după scandalul sarcofagului roman distrus cu excavatorul.

CNA propune desemnarea unei comisii formată din Felix Marcu, Nicoleta Man, Sorin Nemeti pentru a face un raport de constatare la fața locului.

În urmă cu aproximativ 3 ani, chiar CNA a solicitat descărcarea arheologică a zonei, condițiționând Planul Urbanistic Zonal al primăriei de o cercetare preventivă.

Același lucru l-a solicitat și Direcția pentru Cultură Alba. Între timp însă, PUZ-ul a ieșit fără aceată obligație de a descărca zona din punct de vedere arheologic.

Directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a spus că administrația cimitirului s-a adresat instituției pentru o descărcare a zonei, pe gropi, însă acest lucru, spune el, ”nu se poate”.

Reamintim că un sarcofag rar, cu inscripție și cu un decor cu chipul Medusei a fost făcut bucați în timpul săpăturilor pentru extinderea cimitirului municipal din Alba Iulia.

Polițiștii specializați în patrimoniu ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba s-au sesizat și au început cercetările.

A fost deschis un dosar penal in rem pentru distrugere și lucrări care pot afecta siturile arheologice.

Alba24 a discutat cu arheologii Anca Timofan, Radu Ota și George Bounegru despre situație. Detalii aici:

VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

Administratorului cimitirului, Ion Radu Bogdan a explicat pentru alba24.ro situația și cazul sarcofagului. Acesta a spus că îl va livra muzeului pentru cercetări.

„Terenul este al primăriei, locurile le vinde primăria, eu sunt administrator. Răspunderea este a mea pentru ce se face în cimitir. Pe suprafața de teren se sapă gropi, în una dintre gropi s-au găsit acele pietre.

Ce spune administratorul Cimitirului Municipal din Alba Iulia, Ion Radu Bogdan, citiți aici:

VIDEO Ce spune administratorul cimitirului din Alba Iulia despre sarcofagul scos bucăți cu excavatorul: Este un vid legislativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    marți, 21.03.2023 at 13:56

    Ce aveţi mă cu omul, dacă în PUZ nu se specifica acest lucru ? Bateţi la uşa Primăriei.

  2. Dsop

    marți, 21.03.2023 at 14:38

    O sa faca astia sapaturi arheologice la fiecare mormant nou 🦧

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax