Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Schimbări în noul an şcolar: elevii vor primi o notă la purtare după fiecare modul încheiat. Precizările ministrului Educației

Publicat

Schimbări în noul an şcolar. Elevii vor primi câte o notă la purtare după fiecare modul încheiat, nu una singură, la final de an școlar, așa cum se întâmplă în prezent. Măsura se numără printre modificările care urmează să fie făcute de Ministerul Educației în anul școlar 2024 – 2025.

Ordinele pentru aprobarea Statutului elevului, respectiv pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

„Au fost trimise la Monitorul Oficial și urmează să fie publicate două dintre cele mai importate documente pentru școli: Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) și Statutul elevului. Vor intra în vigoare de la începutul acestui an școlar”, a transmis Ligia Deca, pe pagina de Facebook.

Schimbări în noul an şcolar

Potrivit acesteia, în situații excepționale, orele se vor putea desfășura online sau hibrid. De asemenea, pentru debirocratizare, o serie de documente realizate în școli vor putea fi stocate în format digital.

„Ne dorim să încurajăm participarea școlilor la proiecte europene, prin urmare, acolo unde se derulează mai mult de trei astfel de proiecte, școlile pot numi un coordonator pentru proiecte europene.

Pentru ca toți cei interesați să fie informați în ceea ce privește siguranța copiilor, școlile vor publica autorizația de securitate la incendiu, precum și autorizația sanitară de funcționare, iar în cazul în care aceste autorizații nu sunt deținute, școlile vor informa în acest sens” a mai precizat ministrul Educației.

Potrivit acesteia, autoritățile au ținut cont de propunerile profesorilor și a fost introdusă prevederea conform căreia se va acorda o notă la purtare la sfârșitul fiecărui interval de învățare.

„Este important de știut că această notă vizează exclusiv respectarea regulamentului școlii și a normelor de comportament. Media acestor note poate scădea, la finalul anului, în funcție de numărul de absențe”, a explicat Ligia Deca.

Referitor la numărul absențelor nemotivate pentru care se scade media la purtare, Ligia Deca a precizat că s-a revenit la prevederea conform căreia media va scădea cu un punct la fiecare 20 de absențe nemotivate, față de propunerea de 40, din proiectul lansat în consultare publică.

„Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație. În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor. Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a mai transmis ministrul Educației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate