Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Schimbări la biletele de tratament pentru pensionari în 2024. Noi facilității pentru familiile pensionarilor

Publicat

Schimbări la biletele de tratament din 2024 ale pensionarilor. Noi reguli noi au fost prevăzute în noua lege a pensiilor și sunt aplicabile din anul 2024. Sunt noi avantaje pe care statul le acordă pentru pensionari, potrivit CNPP.

Astfel, pensionarii românii care primesc bilete de tratament sau soţii acestora vor beneficia de noi avantaje începând de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Ce se schimbă la acordarea biletelor de tratament pentru pensionari

În conformitate cu noua lege a pensiilor ce urmează să-și facă simțite efectele din 2024, Legea 360/2023, se schimbă mai multe aspecte legate de biletele de tratamentul ale pensionarilor din România și interacțiunea acestora cu autoritățile.

Citește și Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente. Când vor intra primii bani în 2024. CALENDARUL acordării celor şase tranşe

De exemplu, dacă dintr-un cuplu de oameni căsătoriți, unul a obținut bilete de tratament pentru pensionari, va putea beneficia și celălalt de același tratament în stațiune, cu condiția să plătească același preț preferențial înscris pe biletele de tratament. Nici măcar nu trebuie să fie amândoi pensionari sau amândoi asigurați.

Acest avantaj se aplică de la 1 septembrie 2024: „se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/ soției asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”, se arată în noua lege a pensiilor, respectiv Legea 360/2023.

Condiția ca pensionarii neasigurați să poată beneficia de bilete de tratament

Condiția pe care trebuie s-o îndeplinească aceștia pentru a-și putea însoți partenerul pensionar la băi este plata integrală a biletului de tratament.

Noua lege a pensiilor mai prevede că asigurații și pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, după cum urmează:

  • – gratuit – persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
  • – cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești – asigurații și pensionarii, alții decât cei prevăzuți la punctul anterior.

Noua reglementare a pensiilor prevede clar că durata biletului de tratament balnear este de 16 zile. Durata tratamentului balnear este acum, potrivit Legii 263/2010, de 12-18 zile, potrivit avocatnet.ro.

Bilete de tratament 2024  pentru pensionari: ce rămâne la fel, ce s-a schimbat

Din septembrie 2024, soţii vor putea merge împreună la tratament balnear, chiar dacă unul dintre ei nu este asigurat ori nu este pensionar.

Potrivit noii legi a pensiilor publice, ambii soți vor putea merge împreună la tratament balnear, cu condiția să acopere integral valoarea unuia dintre biletele de tratament.

Bilete de tratament pentru pensionari: Regula de bază rămâne neschimbată

Regula de bază, la acordarea biletelor de tratamentul balnear la care au dreptul asigurații și pensionarii, rămâne aceeași: prestațiile privind tratamentul balnear sunt furnizate prin acordarea de bilete de tratament asiguraților și pensionarilor sistemului public de pensii, în limita sumelor alocate pentru această prestație, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax