Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Școlile se pot înscrie în Campionatul Reciclării. Premii până la 100.000 de lei și cursuri de educație ecologică

Publicat

Școlile din România se pot înscrie în Campionatul Reciclării. Este prima campanie națională de educație pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanție-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Potrivit organizatorilor, proiectul se adresează unităților de învățământ primar, gimnazial și liceal publice din mediul urban.

Campania se va desfășura în perioada martie-iunie. Școlile sunt invitate să se înscrie, începând cu data de 13 martie, pe platformawww.campionatul-reciclarii.ro.

Într-o primă etapă, cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noțiunile de bază de educație ecologică și vor învăța cum să susțină ore de educație pentru mediu.

Cea de-a doua etapă constă în facilitarea, de către cadrele didactice, a cursurilor propriu-zise de educație ecologică pentru elevi.

Proiectul se adresează atât elevilor, cât și cadrelor didactice și părinților, care sunt invitați să contribuie la activitatea de colectare a deșeurilor și să susțină astfel școala din comunitatea lor.

De asemenea, inițiativa vine în întâmpinarea programului național Săptămâna Verde și subscrie obiectivelor Strategiei Naționale de Educație privind Mediul și Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României.

Astfel, Campionatul Reciclării reprezintă o oportunitate pentru cadrele didactice de a dobândi cunoștințe de educație pentru mediu atât de necesare pentru a fi predate elevilor în Săptămâna Verde, precum și o oportunitate de a pune în aplicare cunoștințele teoretice privind gestionarea deșeurilor, se arată în comunicatul transmis de organizatori.

Premii pentru școli

În baza punctelor primite pentru implicarea în activitățile proiectului, școlile vor putea câștiga premii în valoare totală de peste 250.000 lei, după cum urmează:

  • Premiul I – 100.000 lei
  • Premiul II – 50.000 lei
  • Premiul III – 25.000 lei
  • 7 premii regionale în valoare de 12.500 lei.

Premiile vor consta în investiții în infrastructura educațională a unităților de învățământ, în funcție de nevoile acestora și contravaloarea sumei câștigate.

Demersuri pentru reciclare

Țara noastră a ratat ținta de reciclare de 50% impusă de Uniunea Europeană în 2020, având o rată de reciclare de sub 15%. 70% din deșeurile municipale ajung la gropile de gunoi.

Sistemul de Garanție-Returnare va trebui implementat începând cu 30 noiembrie 2023. În primul an de implementare a sistemului, este preconizată o rată de recuperare a ambalajelor de sticlă, plastic și metal de 65%, iar în cel de-al treilea an de implementare, rata va ajunge la 85-95%. Sistemul funcționează deja în peste 10 state europene, reușind colectarea și procesarea a aproximativ 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Campionatul Reciclării vine ca un răspuns la nevoia a promova Sistemul de Garanție-Returnare în rândul populației și de a-i aduce mai aproape de acest tip de infrastructură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate