Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Scutul antirachetă de la Deveselu va fi inaugurat. Radarul și rachetele defensive vor putea fi folosite după o perioadă de testare

Publicat

racheta rechete scut Scutul antirachetă de la Deveselu a fost finalizat, iar ceremonia de inaugurare va avea loc vineri, 18 decembrie, în prezenţa oficialilor români, americani şi a reprezentanţilor NATO. Radarul şi rachetele defensive vor putea fi folosite după ce militarii americani le vor testa timp de câteva luni.

Construcţia a început în 2013, iar baza americană de la Deveselu este doar o mică parte din proiectul de apărare antirachetă. Scutul are rolul de a apăra America şi aliaţii săi de rachete balistice lansate de inamici. Ca să poată funcţiona, are nevoie de radare şi de rachete performante care să le poată urmări şi distruge pe cele ale inamicului.

Proiectul a presupus construirea a două baze terestre, una în România şi alta în Polonia. Acestora li se vor alătura nave de luptă poziţionate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generaţie aflate în Turcia şi Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ţinta.

La Deveselu vor ajunge 44 de rachete, numite de specialişti – interceptori. Agenţia Americană de Apărare Antirachetă a anunţat că a alocat 550 de milioane de dolari pentru realizarea lor.

Aceşti interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot să ajungă la o altitudine de 160 de kilometri şi ating viteza de 9.600 de kilometri pe oră.

Baza de la Deveselu a fost inițial construită în 1952, cu bani veniţi de la Uniunea Sovietică. Acolo s-au înregistrat şi câteva premiere: aterizări ale avioanelor MiG 15 şi primul zbor supersonic, cu un MiG 19.

Scutul a devenit subiectul unei dispute aprinse între Statele Unite şi Rusia. Vestul şi Alianţa Nord-Atlantică privesc proiectul cu entuziasm, fiind considerat ca o măsură eficientă de protecţie în cazul în care potenţialul inamic porneşte un război cu rachete balistice. Pe de altă parte, Rusia consideră că scutul de la Deveselu îi ameninţă securitatea şi a lansat numeroase avertismente.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax