Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Se scumpesc creditele. Banca Națională a României a majorat dobânda-cheie la 2% pe an

Publicat

bnr banca nationala a romaniei

BNR a majorat luni, în prima ședință a Consiliului de Administrație din acest an rata dobânzii cheie, la 2%, în linie cu așteptările majorității economiștilor. După aproape 1000 de zile (977 zile, mai exact) în care BNR a stat cu dobânda de politică monetară la 1,75%, membrii Consiliului de Administrație au votat recomandările celor 10 membri ai Comitetului de politică monetară de a urca dobânda cheie la 2% pe fondul creșterii peste așteptări a inflației.

De asemenea, decizia de luni a BNR mai include:

– majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an de la 0,75 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,00 la sută pe an de la 2,75 la sută pe an începând cu data de 9 ianuarie 2018;

– păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

 

Rata dobânzii de politică monetară reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operațiuni de piață monetară ale BNR. Actualmente, acestea sunt operațiunile repo pe termen de o săptămână, derulate prin licitație la rata fixa de dobândă.

Ratele dobânzilor aferente facilităților permanente acordate de către BNR (facilitatea de depozit și facilitatea de credit) formează un coridor simetric în raport cu rata dobânzii de politică monetară.

Analiştii economici se aşteaptă la o creştere a dobânzilor la creditele bancare şi apoi şi a dobânzilor la depozite.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax