Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Secetă extremă în zona Sebeș-Alba. Un anticiclon blochează precipitațiile în mai multe regiuni din România

Publicat

Seceta Romania

În mai multe regiuni din țară, printre care și zona Sebeș-Alba se manifestă secetă extremă, potrivit celor mai recente date ale meteorologilor care au semnalat existența unui anticiclon care blochează precipitațiile. Acesta va staționa în spațiul geografic al țării noastre, cel puțin până sâmbătă, blocând orice tip de precipitații.

În condițiile în care pe perioada iernii precipitațiile au fost într-o cantitate mică, conținutul de apă în sol este deosebit de scăzut.

În această săptămână, în Europa se manifestă un anticiclon care va avea efecte și în România, blocând precipitațiile. Vremea se încălzește și va fi accentuată seceta deja existentă.

Potrivit ANM, miercuri, 8 aprilie, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se încadrează în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în nordul și nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul și izolat în centrul Transilvaniei.

În Maramureș, Crișana și Oltenia, local în nord-estul și vestul Banatului, nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul și sud-vestul Munteniei, rezerva de apă din sol prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim.

Rezerva de umiditate este determinată prin metoda bilanțului apei în sol utilizând datele meteorologice înregistrate la stațiile meteorologice cu program agrometeorologic din cadrul rețelei Administrației Naționale de Meteorologie. Valorile de umiditate sunt validate de măsurători directe efectuate cu senzori de umiditate, în platformele agrometeorologice.

surse: meteoromania.ro, severe-weather.eu,

foto: facebook/ Furtuni Romania

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax