Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ședință ”de îndată” la Consiliul Local Alba Iulia. Se solicită ANULAREA deciziei de construire a platformei de gunoi din Partoș

Publicat

Consilierii Locali din Alba Iulia se întâlnesc ”de îndată”, miercuri 5 februarie, într-o ședință de consiliu local.

Tema ședinței o constituie o solicitare de anulare a hotărârii prin care s-a decis construirea platformei temporare de gunoi în cartierul Partoș.

Citește și: SCANDAL legat de amplasarea platformei temporare de gunoi la Partoș. Locuitorii a patru cartiere din Alba Iulia strâng semnături

Solicitarea de anulare a hotărârii vine după ce locuitorii din patru cartiere ale orașului au amenințat cu proteste împotriva administrației locale și au început să strângă semnături. 

Surse din cadrul Primăriei au declat că la sediul instituției au fost depuse 52 de semnături pentru anularea hotărârii prin care s-a decis amplasarea rampei temporare la Partoș. 

Procedura de achiziție s-a încheiat în 4 februarie, dar contractul se va semna cu firma constructor, doar dacă hotărârea din 28 ianuarie nu va fi anulată în ședința de marți, 5 februarie.

Din ultimatumul de 60 de zile, din 16 ianuarie, dat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Primăriei Alba Iulia pentru a amenaja o nouă platformă temporară de gunoi, s-au scurs aproape 20 de zile.

Hotărârea de consiliu local care a aprobat construcția platformei în cartierul Partoș a fost aprobată în 28 ianuarie.

Reamintim că pe platforma de la Bărăbanț, se vor mai putea depozita gunoaiele menajere ridicate din municipiu, doar până la jumătatea lunii martie.

Acum, dacă hotărârea din 28 ianuarie va fi anulată, municipiul Alba Iulia, dar și alte localități care depozitează gunoiul la Bărăbanț, riscă să fie sufocate iar de gunoaie.

  • Platforma de beton a fost concepută pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați și ar fi trebuit să fie amplasată în zona stației de epurare din cartierul albaiulian Partoș.

Reamintim că locuitorii cartierelor Partoș, Recea, Dealul Furcilor și cei care locuiesc în zona din spatele magazinului Lidl au început să strângă semnături pentru stoparea lucrărilor, deranjați de proximitatea depozitului de gunoi. 

Motivele aduse în discuție de cetățenii din cartierul Partoș

  • „Zona este una locuită în imediata sa apropiere iar Proiectul (…) încalcă cele prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 119 din 4 februarie 2014, Capitolul 1 – Norme de igienă referitoare la zonele de locuit, Art. 11 – Distanțele minime de protecție sanitară între teritoriile protejate și perimetrul unităților care produc disconfort și riscuri asupra sănătății populației, aliniatul 49. În cele evocate mai sus este prevăzut ca distanța dintre zona locuită și „rampele de transfer deșeuri” să fie de minim 200 metri, distanță care nu este și nu ar fi respectată”
  • „un alt motiv pentru care noi cetățenii din cartierul Partoș nu suntem de acord cu această construcție îl constituie afectarea mediului, disconfortul și insalubritatea, riscul aprinderii deșeurilor și propagarea de incendii, prezența animalelor rozătoare, emisii de mirosuri, probleme în ceea ce privește adunarea deșeurilor periculoase sau incompatibile, etc.”
  • Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile, în luna septembrie 2008 prin documentul intitulat „Asistență în pregătirea conformării cu reglementările privind stocarea temporar a deșeurilor” – „Ghid privind stațiile de transfer pentru deșeurile municipale solide” precizează „Pentru stațiile amenajate pe platforme deschise distanța până la zonele rezidențiale de minim 500 de metri”. (…) Vă rugăm să observați că prin construirea acestei „platforme stocare temporară deșeuri menajere” se încalcă această dispoziție legală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax