Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Seminarul Teologic „Mitropolit Simion Ștefan” se mută în casă nouă din 1 decembrie. La inaugurarea campusului participă şi ÎPS Andrei


Publicat

De luni, elevii și elevele Seminarului Teologic „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia vor învăța în săli noi. Prima clădire a noului campus, situat la capătul Bulevardului Transilvaniei, spre Schit, va fi inaugurată sâmbătă, 1 Decembrie, cu începere de la ora 13.00, în prezența a trei ierarhi. Finanțată din surse europene, investiția are o valoare de peste 3 milioane de euro.

Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, împreună cu părintele Nicolae Topîrcean, directorul Seminarului și ceilalți preoți profesori vor săvârși slujba de sfințire a noii clădiri.

Inițiatorul proiectului este fostul arhiepiscop de Alba Iulia, Înalt Preasfințitul Andrei. Întins pe o suprafață de 16.250 mp, noul sediu este finanțat de Banca Europeană de Investiții, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Guvernul României.

Corpul care va fi inaugurat sâmbătă cuprinde 12 săli de clasă, laboratoare, o bibliotecă și o sală de festivități la standarde moderne. În paralel, se continuă lucrările și la celelalte clădiri ale campusului, care va beneficia de condiții pentru liceu, gimnaziu, școală primară și grădiniță.

Necesitatea unui nou sediu al școlii a intervenit odată cu extinderea ofertei educaționale la nivel de gimnaziu. De câțiva ani, la Seminarul Teologic „Mitropolit Simion Ștefan” studiază și elevi de gimnaziu. Odată cu mutarea sediului, actuala clădire, situată pe strada Vasile Goldiș va funcționa doar pe post de cămin pentru elevii școlii.

Foto: arhivă

 Serafim ARMANCA

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. cunoscator

  marți, 27.11.2012 at 22:33

  din donatiile fraierilor sau de la bugetul local? si, nu cred ca inteleg bine, fosta cladire se transforma in spital? e plina tara de preoti ! Sunt 56.000 de preoti si 48.000 de medici … aloooooooooo! treziti-va!!!! preotii n-au salvat niciodată pe nimeni, însă toată lumea se roagă la ei si le acordă încredere. Medicii, în schimb, salvează în fiecare zi mii de oameni, însă toată lumea îi înjură. HUUUUUUUUUUUUOOOOOOOOOOOO!!!!

  • anonim

   vineri, 01.03.2013 at 13:33

   nu se inchina preotilor dar au incredere in ei pentru ca stiu ca prin preoti este mantuire .preotul preinchipuie pe Hridtos. medicii salveaza oameni prin tehnologia lor avanstata, insa preotii salveaza oamenii prin rugaciune. multre cazuri sunt in care medicii n-au putut sa vindece oamenii, dar preotii – da

 2. Georgel

  miercuri, 28.11.2012 at 00:14

  Adevarat graiesti! La suprafata aia si la ce bani au rulat ,(neoficial) faceau un spital regional! Cat despre finantare e valabila si una si alta!. Dar ma rog! si dupa medici trebuie sa mai lucreze cineva!!!!

 3. Rels

  vineri, 30.11.2012 at 13:49

  Ba serafim de ce dai drumu la comm pentru toti ratatii?

 4. cos

  duminică, 02.12.2012 at 08:40

  ips andrei a facut multe proiecte iar ips irineu ii continua si desavarseste opera.orice padure are si uscaturi asa ca nu mai blamati preotii pentru cateva zeci de cazuri aparute in presa.credinta se simte cu inima nu cu mintea.credeti ca toate cartile de teologie au fost scrise de oameni bolnavi psihic iar adevarul e altul?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Din 1 Decembrie: Analize și investigații medicale paraclinice, oriunde în ţară, în baza biletului de trimitere de la medic

Publicat

reteta retete medici medic

Asiguraţii pot beneficia, începând cu data de 1 decembrie, de analize de laborator şi investigaţii medicale paraclinice pe întreg teritoriul ţării, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflaţi în relaţie contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, a anunţat, marţi, CNAS.

Până în prezent, aceste servicii puteau fi acordate doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se aflau în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul care a emis biletul de trimitere.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, ca urmare, furnizorii de servicii paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru înregistrate şi autorizate şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti vor rămâne în relaţie contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate pentru care vor opta.

CNAS susţine că va fi redusă astfel „birocraţia” din sistem, prin eliminarea evidenţelor distincte şi a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte.

„Această reglementare este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti.

Sperăm ca în scurt timp să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale, astfel încât medicamentele prescrise să poată fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul ţării.

Acest proiect este în curs de finalizare, însă va fi necesară o perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope”, a declarat preşedintele CNAS, Adela Cojan, citată în comunicat.

CNAS aminteşte că printre documentele a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 31 decembrie se numără şi biletele de trimitere pentru specialităţile paraclinice, iar pentru trimestrul al IV-lea al acestui an fondurile alocate pentru investigaţii au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.

De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare, conform HG 820/2020, a fost reglementată decontarea acestor investigaţii la nivelul valorii realizate.

„Investigaţiile paraclinice sunt recomandate de către medicul specialist pentru diagnosticarea şi monitorizarea unor afecţiuni.

Medicul poate decide, după caz, realizarea investigaţiilor în regim de urgenţă sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice”, afirmă CNAS.

Hotărârea de Guvern aprobată luni modifică şi completează anexa 2 la HG. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019.

sursa: AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dosar penal pentru un bărbat din Alba Iulia care a încălcat carantina de 14 zile. A fost identificat de polițiști, pe stradă

Publicat

Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a anunțat că în supravegherea instituției a fost înregistrat la data de 23.11.2020 un dosar penal, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor.

Potrivit reprezentanților Parchetului, în data de 07.11.2020, pe raza municipiului Alba Iulia, organele de poliţie au identificat un bărbat care a încălcat măsura izolării la domiciliu, dispusă pentru o perioadă de 14 zile începând din data de 03.11.2020, ca urmare a faptului că a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu virusul SARS-CoV-2.

”Precizăm că activităţile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” se arată în comunicatul Parchetului.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Virgil Popescu: Pensiile vor crește cu 46% până în 2024, alocația copiilor se va dubla până în 2022, taxa unică rămâne

Publicat

Taxa unică nu va fi desfiinţată, alocaţiile copiilor se vor dubla până în 2022, iar până în 2024, pensiile vor creşte cu 46% a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu

„Taxa unică rămâne, este conceptul nostru liberal şi va rămâne taxa unică. Nu veţi vedea în Codul Fiscal şi aţi văzut angajamentul ministrului Finanţelor, nu vor exista modificări sau impunerea de noi taxe. Am afirmat acest lucru şi ne vom  ţine de cuvânt, a spus Popescu la Realitatea Plus.

”Până în 2022 vom dubla alocaţia copiilor şi trebuie să se ştie, PNL este singurul partid care a mărit alocaţiile copiilor de-a lungul timpului.

Acum am mărit din nou cu 20 la sută alocaţiile copiilor şi le vom dubla până în 2022. Nu putem compara mere cu pere.

Suntem într-un an în care avem o criză sanitară puternică, cheltuieli foarte mari de la bugetul de stat şi ca să faci o cheltuială, trebuie să ai un corespondent şi din venit.

Nu ai venituri în buget, trebuie să te împrumuţi, trebuie să te gândeşti să te împrumuţi astfel încât să nu deraiezi de pe şine şi să nu ajungi cu un deficit excesiv bugetar, chiar dacă la ora actuală este deficit peste tot”, a declarat Popescu.

În ceea ce priveşte pensiile, acestea vor fi majorate cu 46 la sută, până în 2024, a mai subliniat Virgil Popescu.

„Pensiile le-am mărit cu 14 la sută în acest an. E adevărat, iar am fost acuzaţi de PSD că premierul a spus la începutul anului că le vom mări cu 40 la sută. Da, dar în ianuarie, când a declarat premierul, toţi credeam acest lucru şi îl făceam, dar a venit criza sanitară, a venit această nenorocire asupra întregii omeniri şi nu a mai fost posibil. Dar, aşa cum am promis, în 2024 pensiile vor creşte cu 46 la sută”, a declarat ministrul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Deputatul Florin Roman: PNL solicită eliminarea în regim de urgență a pensiilor speciale ale parlamentarilor, prin lege

Publicat

PNL a solicitat convocarea Birourilor Permanente Reunite ale celor două camere pentru eliminarea de urgență a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Anunțul a fost făcut de deputatul de Alba, Florin Roman. 

”Din punctul de vedere al PNL, singura soluție pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor o reprezintă abrogarea capitolului XI din statutul senatorilor și deputaților.

Azi am depus o solicitare de convocare a Birourilor Permanente Reunite la ora 10:00, așteptăm să trimită la comisia de statut proiectul PNL, care e blocat din luna iunie, pentru a fi dezbătut și votat azi în plen.

PNL a depus inițiativa în luna mai. Tot azi solicităm tuturor partidelor să susțină solicitarea PNL și să dăm un vot în comisie și în plen pentru abrogarea acestor indemnizații pentru limita de vârstă”, a declarat Florin Roman.

El a susținut că, în cazul această inițiativă nu va fi votată, angajamentul PNL este ca în prima zi de lucru a noii legislaturi prima lege pe care o va abroga va fi cea referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor.

”Legea spune în ce fel se poate renunța la pensia specială, sunt doar trei situații: condamnare penală, renunțarea prin cerere scrisă venită din partea parlamentarului și abrogarea legii. PNL susține abrogarea în integralitate”, a mai spus liderul deputaților liberali.

Întrebat de ce nu elimină guvernul Orban prin ordonanță de urgență pensiile speciale ale parlamentarilor, Florin Roman a spus că un astfel de act normativ ar putea fi atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului, Renate Weber.

Sursă: G4Media.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate