Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Senatorul Alexandru Pereş cere detalii de la Ministerul Economiei despre stadiul lucrărilor de închidere a câmpului de sonde din Ocna Mureş

Publicat

alexandru peresSenatorul de Alba, Alexandru Pereş, solicită ministrului Economiei, Comerțului și Turismului detalii despre stadiul în care se află lucrările de închidere a câmpului de sonde din Ocna Mureș în anul 2015, precum și lucrările de refacere a canalului de gardă al orașului, pe porțiunea asumată de Salina Ocna Mureș, în lungime de 2,7 km.

În opinia sa, câmpul de sonde din mijlocul orașului Ocna Mureș ar putea fi redat circuitului economic, pentru a construi o zonă de agrement.

Vă prezentăm, integral, interpelarea semnată de senatorul Alexandru Pereş şi adresată, în 15 septembrie, ministrului Mihai Tudose.

“Domnule Ministru,

În urmă cu doi ani, mai exact pe 4 noiembrie 2013, prin interpelarea nr. 1272/b, solicitam Ministerului Economiei clarificări despre stadiul în care se află activitățile de închidere a câmpului de sonde al Salinei Ocna Mureș. Răspunsul Ministerului Economiei, înregistrat sub nr. SG 6678 din 28.11.2013, cuprindea o serie de acțiuni foarte bine documentate cu număr de contract și termen de finalizare. Din păcate, marea lor majoritate conțineau numai investigații și măsurători de toate felurile (topografice, batimetrice, de nivelment, de planimetrie și altele). Presupun că toate acestea au probabil un scop foarte bine determinat pentru elaborarea și punerea în practică în cel mai scurt timp a unui proiect care să ducă la închiderea, conservarea şi monitorizarea factorilor de mediu postînchidere, așa cum este prevăzut în HG 644/2007 privind aprobarea închiderii definitive şi monitorizării factorilor de mediu postînchidere a unor mine şi cariere, intrată în vigoare la 12.07.2007.

Tot în răspunsul Ministerului Economiei este menționat că se află în execuție „Documentațiile tehnico-economice pentru eliminarea efectelor prăbușirii necontrolate asupra suprafeței, readucerea terenurilor în circuitul economic și stabilirea soluțiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate la Salina Ocna Mureș, județul Alba”, cuprinzând două etape și având ca termen de finalizare 31.12.2013.

Domnule Ministru,

Ar fi bine dacă acest câmp de sonde, din chiar mijlocul orașului Ocna Mureș, ar putea fi redat circuitului economic, chiar și numai pentru a construi o zonă de agrement pentru un oraș care, mai bine de 100 de ani, a produs doar sare și produse chimice toxice și periculoase precum sodă caustică.

Și dacă tot suntem la capitolul realizări privind acea Documentație, termenul de finalizare al acesteia, 31.12.2013, probabil a fost respectat, dar până la data de 09.09.2015, deci după aproape doi ani de la data prezumtivă a finalizării documentului, Primăria Ocna Mureș și Consiliul Local Ocna Mureș nu au fost informate despre terminarea studiului, nici nu au primit vreun exemplar din rezultatul final al muncii deosebite desfășurate de Conversmin prin asocierea dintre Universitatea București și Minesa Cluj. Ca o ironie a sorții, cel care a fost sufletul respectivei documentații și care a luptat pentru refacerea orașului Ocna Mureș, domnul profesor Florin Zamfirescu, a decedat.

Domnule Ministru, în condițiile celor prezentate mai sus, apar următoarele întrebări:

1) „Documentațiile tehnico-economice pentru eliminarea efectelor prăbușirii necontrolate asupra suprafeței, readucerea terenurilor în circuitul economic și stabilirea soluțiilor de dezvoltare durabilă a zonelor afectate la Salina Ocna Mureș, județul Alba” au fost finalizate până la data de 31.12.2013?

2) Care este concret activitatea Conversmin în câmpul de sonde Ocna Mureș, pentru că cel puțin pentru locuitorii orașului, și nu numai, singura activitate vizibilă este afișarea, în 2012, a unor informări pe coală de hârtie format A4, prin care populația era înștiințată cine este, ce vrea, ce a făcut, ce va face și ce bun este Conversmin SA pentru bunăstarea și siguranța locuitorilor orașului Ocna Mureș.

3) Ce lucrări de ecologizare a executat Conversmin, până în data de 12.08.2012, precum și după această dată în câmpul de sonde Ocna Mureș, deoarece pe respectivul afiș este menționat „lucrări de ecologizare care au fost sau vor fi executate cu mari eforturi”. Menționez că data afișării acestor formate A4 de informare în Ocna Mureș este 14.08.2012.

Solicit răspuns scris, cu mențiunea: dacă se poate, să nu mai treacă alți doi ani!

Cu stimă,

Alexandru Pereș

Senator PNL de Alba

15 septembrie 2015”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax