Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE FOTO: Sens giratoriu în Partoș. Cum a fost reorganizată circulația spre autostradă, la ieșire din Alba Iulia spre Sebeș


Publicat

În cartierul Partoș din municipiul Alba Iulia a fost montat joi un sens giratoriu provizoriu pentru dirijarea circulației, la ieșirea spre Sebeș. Măsura a fost luată pentru fluidizarea traficului.

UPDATE: Sensul giratoriu provizoriu a fost montat în cartierul Partoș, pe strada Regimentul V Vânători, la intersecția cu strada Dacilor.

 

S-a decis amplasarea acestuia pentru a facilita accesul rutier înspre și dinspre Autostrada A10 (nodul rutier ”Alba Iulia Sud”), dar și pentru a fluidiza traficul pe acel segment de drum.

Semnalizarea acestuia va fi făcută conform planului atașat.

Știrea inițială

La momentul publicării acestui articol, joi, în jurul orei 10:50, în zona respectivă se înregistra un blocaj în trafic, datorat noului giratoriu ce leagă șoseaua de centură de nodul A10 Alba Iulia Sud. În prezent autoritățile caută soluții pentru fluidizarea traficului și montarea noului sens giratoriu, care ar urma să aibă loc în jurul orei 13:00.

Vezi și VIDEO: Agitație mare la nodurile Autostrăzii A10 de la Sebeș și Alba Iulia. Se fac ultimele „retușuri” înainte de inaugurare

La coborârea de pe pasarela de la intrare în Partoș dinspre Alba Iulia nu se va mai permite virarea spre stânga pentru intrarea pe șoseaua de centură, fiind trasată linie continuă.

Șoferii care vor să intre pe șoseaua de centură din direcția menționată vor trebui să parcurgă distanța până la noul sens giratoriu de la intersecția străzilor Regiment V Vânători cu Dacilor din Partoș.

Autoritățile locale speră ca prin această măsură să fie asigurată fluidizarea circulației și să nu mai fie create ambuteiaje.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Mesajele artistului George Bodocan din Alba Iulia, desenate la metroul din Paris: dragoste, solidaritate și nevoia de întâlnire

Publicat

Un artist din Alba Iulia își transmite mesajul trecătorilor din metroul parizian, prin desenele pe care la face acolo de câte ori are ocazia.

Când trece prin Paris, George Bodocan desenează pe spațiile lăsate în mod special libere pentru artiști, în spațiile de metrou. 

”Eu desenez spontan la Metrou, e tolerat pe afișele albastre sau verzi pe care le pun ei în lipsă de publicitate.

Deci e un proiect în sensul în care eu am ales să fie un proiect de câte ori trec prin Paris. Together e o serie de desene începută anul trecut, un concept care încearcă, în contextul actual de distanțare socială, să ne păstreze vie senzația și dorința pentru a fi împreună.

Apoi e un proiect care vorbesc și despre solidaritate, când e vorba despre mișcarea Black Lives Matter, dar și despre a fi împreuna în mod simplu, când două persoane își împărtășesc iubirea, indiferent de orientarea sexuală. Simplu, împreună e mai bine” a spus George Bodocan pentru Alba24.

George Bodocan, cunoscut în lumea artistică sub numele de Bodo, trăieşte şi creează în Franţa de mai mulți ani.

A fondat acolo un centru internaţional de artă, fiind unul dintre cei mai activi artiști români din străinătate.

george bodocan

Artistul consideră că desenul este limbajul universal original și cea mai veche metodă de comunicare.

Definindu-se ca un observator social, el își imaginează opera de creație ca o afirmare și mărturie a interacțiunilor sale și a traducerii experiențelor umane; o traducere a observațiilor sale.

”Confruntat și limitat de sistemele și invențiile noastre umane, el a ales să ocupe un spațiu între conștiință și inconștiență din care să-și facă observațiile. Un loc liber, pur și real, înrădăcinat în energiile invizibile. Un ritual de curățare a sufletului prin linii și culori.

Arta este pentru el, pur și simplu instrumentul de exprimare a percepției sale despre întâlnirea cu ceilalți. Brâncuși a spus că nu a sculptat pasărea, ci zborul;

Bodo crede că nu desenează figuri umane, ci întâlnirile, interacțiunile lor în toate stările și formele lor, opera sa fiind o obsesie care țese o radiografie socială” este descrierea muncii sale de pe siteul propriu.

Citește și: Artistul din Alba Iulia, George Bodocan, organizează la Paris o expoziție dedicată artei românești independente

Sursa fotografiilor: Facebook George Bodocan

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cod Galben de ninsoare și viscol în zona montană înaltă a județului Alba. Vântul va sufla cu viteze de până la 90 de km la oră

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de viscol și ninsoare, valabil în mai multe județe printre care și Alba. 

Este vizată zona de munte de peste la cota de peste 1800 de metri altitudine.

Potrivit meteorologilor se vor semnala ninsori însemnate cantitativ și intensificări ale vântului, cu rafale de 70 – 90 de kilometri la oră.

Vântul va viscoli zăpada, determinând scăderea vizibilității.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

A doua etapă de vaccinare anti-COVID începe azi. Care sunt categoriile de persoane care se pot imuniza și cum se pot programa

Publicat

Persoanele incluse în a doua etapă de vaccinare anti-Covid – cele de peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații din domenii esențiale – se vor putea programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15:00.

Coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România, Valeriu Gheorghiţă, a spus că programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.

Citește și LISTA centrelor de vaccinare din Alba care vor funcționa în prima etapă a fazei a II-a. Precizări de la DSP

În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.

Cine se poate vaccina în a doua etapă a campaniei

Valeriu Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:

 • beneficiarii din centrele sociale
 • persoanele care au peste 65 de ani
 • persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
 • persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice

„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”, a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.

Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.

Lista completă a bolilor cronice stabilite pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva COVID

 • diabet zaharat
 • obezitate
 • alte boli metabolice, inclusiv congenitale
 • afecțiuni cardiovasculare
 • afecțiuni renale
 • afecțiuni oncologice
 • afecțiuni pulmonare
 • afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
 • afecțiuni hepatice moderate/severe
 • afecțiuni autoimune

Lista activităților „în domenii-cheie, esențiale”

 • personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
 • personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
 • personalul din sectorul economic vital:
 • procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
 • uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
 • centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
 • unități de producție, transport și distribuție gaze;
 • unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
 • unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
 • transport de persoane și mărfuri;
 • noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
 • comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
 • personalul din unitățile de învățământ și creșe;
 • personalul poștal și din servicii de curierat;
 • personalul cultelor religioase;
 • personalul din mass-media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
 • personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Cum se face programarea pentru vaccinare

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători. În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.

Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

Coordonatorul campanie le recomandă însă celor cu boli cronice să se programeze prin medicul de familie.

„Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane.

Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

Peste șase milioane de persoane ar putea să fie vaccinate în etapa a II-a. Din estimările autorităților, doar 50% dintre aceste persoane vor accepta să se vaccineze în perioada următoare.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Câți bani estimează Primăria Alba Iulia să încaseze din taxarea parcărilor publice. Cum se va aplica sistemul

Publicat

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au făcut joi precizări despre cum va funcționa taxarea parcărilor publice în municipiu, începând de luni, 18 ianuarie.

Plata se va face prin aplicația Tpark, ce trebuie descărcată pe mobil, fiind disponibile opțiunile SMS și plată online/card pentru tarifele zilnice sau abonamente – de o lună sau un an. Există și varianta tichetelor răzuibile, însă administrația locală nu încurajează utilizarea acestei modalități de plată.

Vezi integral AICI toate datele din regulamentul de parcări publice cu plată la Alba Iulia.

Nu vor fi date amenzi în perioada 18 ianuarie – 1 februarie, ci doar avertismente.

500.000 de euro – bani estimați la încasare în 2021 de către Primăria Alba Iulia, din taxarea parcărilor publice

Până acum, în amenajarea parcărilor publice pentru aplicarea sistemului cu plată (amenajare spații, montare stâlpi și panouri, aplicația soft pentru abonamente, telefoane/imprimante pentru agenții de control și materiale de informare), primăria a cheltuit 35.000 de euro.

Iar în 2021 se estimează venituri de circa 500.000 de euro, bani care să fie încasați din taxarea parcărilor publice și amenzi. În 2020, au fost încheiate circa 100 de abonamente de parcare și s-a încasat circa 45.000 de euro (aproximativ 215.000 de lei, din martie), a spus viceprimarul Emil Popescu. Toți banii încasați din parcări și amenzi vor fi folosiți pentru construirea altor spații de parcare publică, dezvoltarea infrastructurii locale (de exemplu, piste de biciclete) sau modernizarea spațiilor existente.

Reprezentanții primăriei mai spun că vor pregăti un proiect de modificare a regulamentului actual de parcări cu plată la Alba Iulia și că așteaptă propuneri din partea cetățenilor.

De asemenea, autoritățile locale iau în calcul prelungirea perioadei pentru cei care au plătit deja abonamente de parcare (având în vedere că în perioada stării de urgență și a stării de alertă – până în 18 ianuarie 2021, nu a fost aplicat, propriu-zis, sistemul parcărilor cu plată). Decizia se va lua în Consiliul Local.

Cum se plătește parcarea și cum se dau amenzi

Șeful Serviciului Administrarea Domeniului Public și Privat, Ioan Inurean, a explicat ce trebuie să facă șoferul în momentul în care își lasă mașina pe un loc de parcare publică.

Dacă are descărcată pe mobil aplicația Tpark, trebuie să selecteze plata SMS/card, să treacă numărul de înmatriculare și zona/durata staționării și apoi să facă plata.

Agentul constatator (polițistul local) verifică în aplicația de parcare, în momentul acțiunii de control, dacă pentru numerele de înmatriculare ale mașinilor staționate într-o zonă de parcare publică sunt achitate tarifele. Dacă nu apar în sistem, verifică și dacă există vreun tichet răzuibil /abonament transmisibil valabile în dreptul parbrizului mașinii respective. Dacă nici acestea nu există, atunci se aplică amenda.

Până în 1 februarie vor fi doar atenționări. Apoi vor fi amenzi. Acestea vor fi lăsate pe parbriz. Șoferul va trebui să meargă la sediul Poliției Locale pentru a semna procesul verbal și a plăti amenda. Dacă nu face acest lucru, proprietarului mașinii i se va transmite după un anumit număr de zile o scrisoare în care va fi întrebat dacă a condus mașina respectivă sau a fost altcineva și dacă nici atunci nu răspunde i se va trimite amenda (proprietarului), cu sumă ce va apărea ca debit (datorie de plată la bugetul local).

În ceea ce privește tichetele de parcare, acestea se pot achiziționa de la punctele de vânzare ale primăriei: în holul primăriei, la sediul din clădirea FLIPS, la Direcția de venituri urmează să fie amplasate unul sau două puncte de vânzare.

”Avem și înțelegere cu STP – am distribuit câteva mii de tichete, să le distribuie în stațiile de autobuz. Nu vom avea aparate de eliberare a tichetelor, Vom lua în calcul și o colaborare cu magazinele, dar nu încurajăm această modalitate de plată, mai degrabă cea online/SMS”, a mai spus Inurean.

Tarifele de parcare sunt între 2 lei pe oră (zona zero – roșie), 1 leu pe oră (zona 1 – albastră) și 0,5 lei pe oră (zona 2- galbenă), fiind disponibile și variante de taxare la o jumătate de oră, 2 ore sau o zi.

Abonamentele costă 50 lei pe lună sau 300 lei pe an pentru persoane fizice, respectiv 100 lei pe lună / 600 lei pe an pentru persoane juridice.

Abonamentul transmisibil este de 75 lei pe lună pentru persoane fizice, respectiv 150 lei pe lună pentru persoane juridice.

Amenzile sunt între 500 și 1.000 lei pentru cei care nu plătesc tariful de parcare sau abonamentul, de 100 până la 300 lei pentru cei care depășesc timpul de parcare pentru care au plătit și între 300 și 500 lei pentru cei care ocupă două locuri de parcare (și au plătit doar pentru unul).

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Direcției Poliţia Locală a Municipiului Alba Iulia sau împuterniciți ai Primarului municipiului Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate