Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Agitație mare la nodurile Autostrăzii A10 de la Sebeș și Alba Iulia. Se fac ultimele „retușuri” înainte de inaugurare

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFoSVEsMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Agitație mare pe șantierul Lotului 1 de pe Autostrada A10 Sebeș – Turda, în ultimele ore rămase până la deschierea oficială anunțată joi. După aproape 6 ani de la începerea lucrărilor, pe 3 decembrie se va deschide oficial traficul o porțiune de 14,8 kilometri din cei 17 kilometri ai tronsonului.

Lucrările pe lotul dintre Sebeș și Alba Iulia sunt însă departe de a fi gata. La nodul rutier Sebeș – Lancrăm se vor deschide doar două bretele, ce vor face legătura cu giratoriile din DN 1.

YouTube video

2,2 kilometri nu sunt finalizați

Lotul are 17 kilometri, dar deschiderea circulație rutiere se va face pe 14,8 kilometri, între nodul rutier Sebeș (legătura cu Drumul Național 1 prin bretelele 5 și 6), nodul rutier Alba Iulia Sud (complet) și nodul rutier Alba Iulia Nord (bretelele 1,2 și 3).

Cum se va desfășura traficul

Circulația se va desfășura pe două benzi pe fiecare cale, între km 0+000 și km 14+800, unde traficul va fi deviat pe o singură bandă (pe pasajul peste calea ferată) pe o distanță de 700 de metri (până la conexiunea cu DN1).

Nodul rutier Alba Iulia Sud, deși teoretic este finalizat, muncitorii încă lucrau miercuri după-amiaza la giratoriul care face legătura cu DN 1, pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. 

Pentru finalizarea lucrărilor la sensul giratoriu ce leagă autostrada de șoseaua de centură, circulația rutieră a fost restricționată prin semafoare, iar coloana de autovehicule astfel formată s-a întins pe mai mulți kilometri.

În celalalt capăt, la nodul rutier Alba Iulia Nord, se vor deschide doar câteva bretele, iar la pasarela de peste calea ferată tot traficul de pe autostradă se va muta pe sensul Turda – Sebeș, singurul asfaltat.

Tot la pasarelă însă pe celălalt sens, respectiv Sebeș – Turda, există încă porțiuni care nu au fost suprabetonate.

În timp ce pe unele porțiuni muncitorii se grăbesc să termine lucrările pentru deschiderea în siguranță a circulației, în zona nodului rutiere Sebeș, o altă echipă de muncitori au început montarea unui cort, unde cel mai probabil va avea loc deschiderea oficială, joi, 3 decembrie, în prezența ministrului Transporturilor, Lucian Bode. La eveniment este așteptat să participe și premierul Ludovic Orban.

Cu alte cuvinte, lotul urmează să fie dat în trafic, cu 3 zile înainte de alegeri, cu două din noduri deschise parțial sau prin „improvizații”. Cu cei aproape 15 km, Guvernul Orban ar bifa astfel circa 40 de km de autostradă inaugurați în anul 2020.

La cei 17 km de pe Lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda lucrările au început în urmă cu aproape șase ani, iar în toată această perioadă s-au împotmolit în diverse probleme birocratice dar și din cauza lipsei de mobilizare a constructorului. Oricum față de ”ritmul de melc” de pe Lotul 2, cel care face legătura între Alba Iulia și Aiud, antreprenorul italian de pe Sebeș – Pârâul Iovului s-a comportat ca o ”rachetă”.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare, agitația a crescut pe șantierul de pe A10 Sebeș – Turda Lot 1 . Constructorul și autoritățile de la Transporturi au căzut de acord să deschidă circulația pe cei 14,8  km pe 1 decembrie dar mai apoi au amânat cu încă două zile , pe 3 decembrie.

Deschiderea Lotului 1 de pe Sebeș Turda va degaja o mare parte din traficul de pe DN 1 dintre Sebeș și Alba Iulia, și va elimina cozile infernale de la podul de peste râul Mureș, de la intrarea în Alba Iulia. În această zonă navetiștii stăteau în coloană pentru câțiva kilometri chiar și 40-50 minute, iar drumul de 15 km dintre Alba Iulia și Sebeș, în perioadele de trafic intens devenise un adevărat coșmar.

A10 Sebeș – Turda

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (noiembrie 2020): 92,6% / 78,74%

Nodul rutier de la Sebeș este cea mai complexă lucrare de pe lotul 1 al A10 Sebeș – Turda. Nodul presupune multiple rampe și pasaje care să unească autostrada A10 cu autostrada A1, dar și cu drumul național DN1 în zona Lancrăm.

Nodul rutier presupune trei mari pasaje peste actuala autostradă, două pasaje peste calea ferată din zonă, precum și un pasaj peste râul Sebeș și DN1/E81 în zona Lancrăm.

Nodul rutier de la Sebeș este al doilea nod rutier de acest tip din țară, cu un astfel de grad de complexitate. Primul de acest tip este cel de la capătul autostrăzii A10, din zona Turda, unde lotul 4 al autostrăzii Sebeș – Turda s-a racordat la A3 Câmpia Turzii – Gilău și la drumul național DN1 din zonă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax