Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sentinţă definitivă în Dosarul „Corupţie la Finanţe”: Scutea, Bogin, Vulpe şi Bogdan rămân cu pedepse de închisoare cu suspendare


Publicat

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunţat în Dosarul “Corupţie la finanţe”, în care au fost judecați fostul decan al Baroului de Avocați Alba, Doina Scutea, fostul director de la Finanțe Alba, Anghel Bogin, omul de afaceri Alexandru Duca, fostul ofițer SIE, Claudiu Vulpe și Radu Bogdan. Instanţa de fond, Curtea de Apel Târgu Mureş, a decis pedepse de închisoare cu suspendare pentru inculpaţi – cu excepția lui Alexandru Duca, în cazul căreia pedeapsa este cu executare, iar ÎCCJ a judecat această cauză în apel.

Potrivit sentinţei definitive pronunţate în 12 iunie, instanţa a admis doar apelul formulat de inculpatul Anghel Bogin, pentru care a dispus un an şi şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi l-a achitat de acuzaţia de instigare neurmata de executare la infractiunea de abuz în serviciu.

În acelaşi timp, a admis şi apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia.

Pentru inculpaţii Doina Scutea, Alexandru Duca, Claudiu Vasile Vulpe şi Radu Bogdan şi partea civilă Fonduri Structurale si de Coeziune SRL, apelurile formulate împotriva sentinţei Curţii de Apel Târgu Mureş au fost respinse.

Sentinţa ÎCCJ: “Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justitie – Direcţia Naţională Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi de inculpatul Bogin Anghel Ştefan împotriva sentinţei penale nr. 35 din 28 iunie 2012 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie.

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacata numai în ceea ce priveşte pe inculpatul Bogin Anghel Ştefan şi rejudecând: În baza art. 396 alin.5 Cod procedura penalăraportat la art. 17 alin.2 Cod procedură penală cu referire la art.16 lit.b Cod procedură penală achită pe inculpatul Bogin Anghel Ştefan pentru săvârşirea infracţiunii de instigare neurmată de executare la infracţiunea de abuz în serviciu, prev. de art. 29 Cod penal anterior raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 republicata, raportat la art. 248 Cod penal anterior, cu referire la art. 4 Cod penal. Inculpatul Bogin Anghel Ştefan va executa pedeapsa de 1 an şi 6 luni (un an şi sase luni) închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă prev. de art. 61 din Legea nr. 78/2000 republicată, cu retinerea art. 74 alin. 1 lit. a si cu aplic. art. 76 lit. d Cod penal anterior. Menţine modalitatea de executare a pedepsei stabilită prin sentinta penală nr. 35 din 28 iunie 2012 a Curţii de Apel Târgu Mureş – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate.

Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de inculpaţii Scutea Doina, Duca Alexandru, Vulpe Claudiu Vasile şi Radu Bogdan şi de partea civilă SC Fonduri Structurale şi de Coeziune SRL împotriva aceleiaşi sentinţe penale.

(…) Definitivă”.


În 6 martie, ÎCCJ s-a pronunţat privind cererile de probatorii solicitate în recursul formulat de către fostul decan al Baroului de Avocați Alba, Doina Scutea, omul de afaceri Alexandru Duca şi fostul ofiţer SIE, Claudiu Vulpe. 

Citeşte şi Dosarul “Corupţie la Finanţe”. Înalta Curte a admis probe noi pentru Scutea şi Duca şi a respins expertiza interceptărilor cerută de Vulpe

Reamintim că Doina Scutea a fost condamnată de Curtea de Apel Târgu Mureş la 2 ani închisoare cu suspendare, iar Ştefan Anghel Bogin – la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare. Singurul inculpat care a primit închisoare cu executare este omul de afaceri Alexandru Duca. Acesta a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni. Doi foşti ofiţeri de informaţii au primit, de asemenea, condamnări cu suspendare. Claudiu Vulpe a primit 1 an şi 8 luni, iar Radu Bogdan a fost condamnat la 1 an şi 10 luni. Instanţa a mai dispus confiscarea sumelor de 10.000 euro şi 40.000 lei de la Radu Bogdan şi 206.615 lei de la inculpatul Alexandru Duca.

Inculpaţii au respins acuzaţiile aduse de procurorii DNA.

Procurorii DNA au dispus trimiterea acestor inculpaţi în judecată în ianuarie 2011, sub acuzaţii de trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit procurorilor, la data de 1 iunie 2010, Doina Scutea a solicitat DGFP Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante în sumă de 283.462 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Doina Scutea şi persoana fizică Doina Scutea, cu suma obţinută de cabinetul său de avocatură prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei. Procurorii au arătat că, la rândul lui, Ştefan Bogin Anghel a luat legătura cu Doina Scutea, pentru ca aceasta să intervină la un magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, învestit cu soluţionarea unui litigiu. Avocata a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul celor două persoane, ca Anghel Ştefan Bogin, uzând de funcţia sa de director executiv al DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate mai sus.

La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus arestarea Doinei Scutea şi a lui Anghel Bogin. În data de 16 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

Doina Scutea a fost achitată în altă cauză, la ÎCCJ – Dosarul „Continental”, în care a fost judecată pentru complicitate la înşelăciune, alături de omul de afaceri Dorel Tamaş. Miliardarul albaiulian a fost condamnat, în lipsă, la patru ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare.

Citeşte şi Fostul decan al Baroului de Avocaţi Alba, Doina Scutea, achitată în Dosarul “Continental”. Dorel Tamaş, 4 ani de închisoare cu executareDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Accident la Alba Iulia. Un pieton a fost lovit de o mașină pe trecerea de pietoni de la Dedeman

Publicat

Accident de circulație în Alba Iulia. Un pieton a fost lovit în zona trecerii de pietoni din apropiere de Dedeman. 

Accidentul s-a produs duminică dimineață în jurul orei 9:00.

Din primele informații de la fața locului, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 56 de ani, care a fost lovit pe trecerea de pietoni de un automobil.

Bărbatul a fost transportat la spital. Potrivit reprezentanților IPJ Alba, ar fi fost rănit ușor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Furtunile uscate, fenomenul cu care România va trebui să se obișnuiască. Explicația unui specialist în fenomene meteo extreme

Publicat

2021 pare deja a fi un an al fenomenelor extreme. Sunt emise avertizări nowcasting de furtuni, în condițiile în care România se confruntă cu cel mai lung val de căldură din acest an.

Din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen cu care ne vom confrunta tot mai des este furtuna uscată, spune Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, citat de Digi24.

Începutul acestei luni nu va face excepție. Vremea în luna august va fi de asemenea una a extremelor.

„Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari.

Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură.

Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a spus la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

„Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură.

Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă.

Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a spus el.

Știrea completă pe Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD PORTOCALIU de caniculă în Alba și jumătate din țară. Val de căldură peste România

Publicat

Val de căldură peste jumătate din țară. Meeteorologii au emis o avertizare de Cod Portocaliu de căldură valabil în toată partea de sud și est a României, valabil și în județul Alba. 

Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de  accentuat
Interval de valabilitate: 1 august

Duminică (1 august) în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru familiile afectate de inundațiile din Munții Apuseni

Publicat

Patriarhia Română oferă 30.000 de lei pentru ajutorarea familiilor afectate de inundaţiile din Munții Apuseni, produse la jumătatea lunii iulie.

Suma este destinată achiziţionării unor materiale de construcţii în vederea remedierii pagubelor cauzate de inundaţiile din luna iulie, potrivit agenției de presă a Patriarhiei.

Cele 793 de familii provin din următoarele localităţi: Sohodol, Cărpiniş, Ocoliş, Bistra şi Câmpeni.

După inundaţii, arhiepiscopul Irineu a vizitat localităţile afectate de revărsarea apelor, fiind ulterior iniţiată o colectă la nivelul celor cinci protopopiate din Eparhia Alba Iuliei.

Citește și: Sute de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundații din Apuseni. Peste 70 dintre acestea sunt copii

Credincioșii care doresc să sprijine financiar familiile afectate de inundații pot face donaţii în contul Protopopiatului Ortodox Român Câmpeni (adresa: str. Horea, nr. 21, Câmpeni, jud. Alba, cont: RO12 RNCB 0008 0211 8319 0001, CUI: 4331180, contact: 0743 134 758).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate