Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dosarul „Corupţie la Finanţe”. Înalta Curte a admis probe noi pentru Scutea şi Duca şi a respins expertiza interceptărilor cerută de Vulpe

Publicat

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunţat, joi, 6 februarie, privind cererile de probatorii solicitate în recursul formulat în dosarul “Corupţie la finanţe” de către fostul decan al Baroului de Avocați Alba, Doina Scutea, omul de afaceri Alexandru Duca şi fostul ofiţer SIE, Claudiu Vulpe. Un nou termen este stabilit pentru 3 aprilie. Reamintim că instanţa de fond, Curtea de Apel Târgu Mureş, a pronunţat pedepse cu închisoarea pentru toţi cei cinci inculpaţi.

În minuta instanţei din 6 martie, se precizează că “referitor la cererile de probatorii solicitate de apărătorul inculpatului Vulpe Vasile Claudiu: În baza art. 100 alin. 4 lit. a Cod procedura penală, respinge ca nerelevantă în raport cu obiectul probaţiunii din cauză proba cu efectuarea raportului de expertiză fono-criminalistică privind înregistrarile/interceptările audio efectuate în cauză (…).

În baza art. 100 alin. 4 lit. b Cod procedură penală respinge ca urmare a administrării suficiente a mijloacelor de probă în cauză a cererilor de efectuare a unor adrese catre operatorul de telefonie mobilă SC Vodafone România S.A., cu sediul în (…), pentru a comunica numele persoanei fizice sau juridice pe care este înregistrat postul telefonic cu numărul 0722.244.***; efectuarea unei adrese către DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru a comunica modalitatea de soluţionare a dosarului privind pe numitul Saviato, care conform rechizitoriului, pagina 54 pct. 8 ar fi fost disjunsă şi judecată separat; efectuarea unei adrese catre DNA Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru a comunica modalitatea de soluţionare a dosarului privind fapta de corupţie cu privire la care au fost emise şi prelungite autorizatiile de interceptare în cauză, faptă presupus a fi săvârşită de inculpatul Vulpe Vasile Claudiu împreună cu cetăţenii italieni Luca Anversa si Saviatorre Giovanni, precum si audierea martorului Savato Luigi (…).

2. Referitor la cererile de probatorii formulate de apărătorul inculpatului Duca Alexandru: În temeiul art. 100 alin. 4 lit. b Cod procedură penală admite proba cu efectuarea adresei către Direcţia Generală a Finanţelor Publice referitoare la stadiul actului de control început în anul 2010 privind SC Ducasse, apreciind că este relevantă în dovedirea elementelor de fapt, probă care va fi produsă de către inculpat.

3. Referitor la cererile formulate de apărătorii inculpatei Scutea Doina: În baza art. 100 alin. 4 lit. b Cod procedură penală, admite proba cu înscrisuri, respectiv efectuarea unei adrese la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia în vederea comunicarii existenţei/inexistenţei unei soluţii în ceea ce-l priveşte pe martorul Buda Dan Mihai, precum şi aceea referitoare la dovada înregistrării în evidenţele fiscale a facturii emise în baza contractului de asistenţă juridică din 31.05.2010, (…), probe care vor fi produse de către inculpată.

Reamintim că Doina Scutea a fost condamnată de Curtea de Apel Târgu Mureş la 2 ani închisoare cu suspendare, iar Ştefan Anghel Bogin – la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare. Singurul inculpat care a primit închisoare cu executare este omul de afaceri Alexandru Duca. Acesta a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni. Doi foşti ofiţeri de informaţii au primit, de asemenea, condamnări cu suspendare. Claudiu Vulpe a primit 1 an şi 8 luni, iar Radu Bogdan a fost condamnat la 1 an şi 10 luni. Instanţa a mai dispus confiscarea sumelor de 10.000 euro şi 40.000 lei de la Radu Bogdan şi 206.615 lei de la inculpatul Alexandru Duca.

Inculpaţii au respins acuzaţiile aduse de procurorii DNA şi îşi susţin în continuare nevinovăţia.

Procurorii DNA au dispus trimiterea acestor inculpaţi în judecată în ianuarie 2011, sub acuzaţii de trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit procurorilor, la data de 1 iunie 2010, Doina Scutea a solicitat DGFP Alba compensarea obligaţiilor fiscale restante în sumă de 283.462 lei, acumulate de Cabinetul individual de avocatură Doina Scutea şi persoana fizică Doina Scutea, cu suma obţinută de cabinetul său de avocatură prin cesionarea unei creanţe în valoare de 400.000 lei. Procurorii au arătat că, la rândul lui, Ştefan Bogin Anghel a luat legătura cu Doina Scutea, pentru ca aceasta să intervină la un magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia, învestit cu soluţionarea unui litigiu. Avocata a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul celor două persoane, ca Anghel Ştefan Bogin, uzând de funcţia sa de director executiv al DGFP Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare menţionate mai sus.

La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus arestarea Doinei Scutea şi a lui Anghel Bogin. În data de 16 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

Doina Scutea mai este judecată şi în Dosarul „Continental”, alături de omul de afaceri Dorel Tamaş. Dosarul se referă la ilegalităţi imobiliare şi este acuzată de complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Citeşte şi INTERCEPTĂRI : Motivarea sentinţei în dosarul „Corupţie la Finanţe“. Personaje principale: „prinţesa“, „blondul“ şi martorul „Harry Potter“

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate