Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Business Forum: Sesiuni de discuţii despre turism, mediu şi energie regenerabilă

Publicat

A doua zi a evenimentului Alba Iulia Business Forum a cuprins desfăşurarea mai multor sesiuni pe teme privind turismul, cultura şi contextul oferit pentru acestea de „oraşele creative”, industrii media, mediu şi energie regenerabilă, dar şi educaţie, cercetare şi sănătate.

La una dintre sesiunile anunţate pentru ora 15.00, a fost prezent şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Acesta a participat la discuţii de interes pentru Regiunea Dunării alături de coordonatorul Austriac al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării – Johannes Eigner, europarlamentarul Theodor Stolojan, coordonatorul Domeniului prioritar 8, Baden Württemberg – Hans Peter Herdlitschka, secretarul de stat din cadrul Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional – Vasile Timiş, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti – Mihai Andriţoiu, profesorul Vasile Puşcaş de la Universitatea „Babeş-Bolyai” şi primarul Alba Iuliei – Mircea Hava.

Ministrul Teodor Baconschi a subliniat faptul că în acest moment ne aflăm în perioada de pre-implementare, de definitivare a modalităţilor de gestionare a Strategiei Dunării. Strategia a fost aprobată de către Consiliul UE (nivel ministerial) la 13 aprilie 2011 şi va fi adoptată de către Consiliul European la 24 iunie.

În zilele de 9 şi 10 mai a avut loc, la Godollo (Ungaria), prima reuniune a coordonatorilor naţionali şi ai celor 11 domenii prioritare ale Planului de acţiune. Din semestrul II 2011, statele riverane vor coopera pentru implementarea măsurilor şi proiectelor pentru care s-au angajat politic şi care dau substanţă şi valoare proiectului european al Strategiei Dunării. Baconschi precizat că ministerelor Culturii, Turismului, Mediului şi Ministerului de Externe le revine responsabilitatea de primă ordine de a aplica strategia dunăreană.

Mitropolitul Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ, prezent la eveniment, la invitaţia ministrului Baconschi, a declarat că viaţa spirituală se împleteşte cu viaţa de zi cu zi a oamenilor. Acesta a relatat auditoriului povestea talanţilor din Sfânta Scriptură, care spune că Dumnezeu ne dă resurse, dar depinde de noi dacă le utilizăm pentru a le înmulţi sau a nu ne folosim de ele.

La rândul ei, parlamentarul Sorina Placintă s-a declarat încă de la început un susţinător al acestei strategii dunărene. “Vorbim, vorbim despre strategia dunăreană, dar concret ce vom face noi? Cum poate Parlamentul României să ajute? Uităm că suntem aleşi uninominal şi uităm că oamenii ne-au dat votul de încredere ca să le meargă mai bine. Pentru asta, economia trebuie să duduie. Trebuie să facem un calendar şi proiecte concrete cu care să-i uimim pe vecinii noştri. La finalul forumului, sper să creăm un grup de lucru şi, indiferent de culoarea politică, Parlamentul României trebuie să stea la dispoziţia României”, a precizat aceasta.

Programul zilei de marţi a mai cuprins ceremonialul de schimbare a gărzii şi salve de tun, la Traseul Celor Trei Fortificaţii şi o „Seară românească”, oferită de primarul Mircea Hava.

Alba Iulia Business Forum se încheie miercuri, cu plecarea participanţilor. Acesta a fost organizat în parteneriat cu Primăria oraşului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden-Württemberg.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării reprezintă un model de cooperare regională la nivel european care implementează noul concept de coeziune teritorială inclus în
Tratatul de la Lisabona.  Strategia este o platformă pentru încurajarea parteneriatelor, atât între autorităţile locale şi regionale, cât şi între autorităţi, mediu privat şi sectorul neguvernamental, prin generarea de proiecte europene pentru dezvoltarea regiunii Dunării.

România a contribuit semnificativ la adoptarea acesteia, fiind şi co-iniţiatoarea acestui proiect regional, alături de Austria. În prezent aceasta reprezintă o prioritate a Guvernului României având în vedere potenţialul semnificativ de dezvoltare durabilă a regiunii. Ministerul Afacerilor Externe asigură coordonarea la nivel naţional a concretizării proiectului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax