Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sentință definitivă în Dosarul „Meridian”: Marius Alexa a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunțat definitiv în dosarul de evaziune al omului de afaceri Marius Alexa. Acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, doar că singura problemă este că „țeparul imobiliar” a fugit de mai mult timp în Dubai.

Magistraţii Judecătoriei Alba Iulia s-au pronunţat prima dată, în luna mai, în dosarul de evaziune fiscală privind activitatea “Meridian Construct” a omului de afaceri albaiulian Marius Valerian Alexa. Aflat în Dubai, acesta a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu executare. În aprilie, pe numele acestuia a mai fost emisă o hotărâre de condamnare la închisoare, însă cu suspendare, la 3 ani de închisoare, tot privind acţiuni ilegale, însă ale firmei “Impact Construct”.

Omul de afaceri a fost judecat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală. A fost acuzat că, în perioada 2006-2008, a încheiat mai multe contracte cu diferiţi cumpărători, fără ca aceştia să ştie că de fapt terenurile nu mai aparţineau “Meridian Construct”, ci erau proprietatea altui investitor (SC “Piflu”) sau erau ipotecate băncilor. Induşi în eroare, proprietarii au achitat în continuare tranşele de preţ convenite în contractele de vânzare-cumpărare, iar ulterior aceştia au fost nevoiţi să recurgă personal la împrumuturi bancare, pentru a-şi scoate noile proprietăţi de sub ipotecă. Marius Alexa a negat acuzaţiile ce i se aduc, susţinând faptul că nu a intenţionat să-şi înşele cumpărătorii, dar că perioada de recesiune şi-a pus amprenta asupra acestei afaceri. Ceea ce trebuia să fie o afacere imobiliară de milioane s-a transformat într-un calvar pentru 17 familii care au visat că vor locui într-un cartier rezidenţial din Alba Iulia. A primit pedeapsă cu închisoarea de 2 ani, cu executare, iar instanţa a admis acţiunea civilă din partea DGFP Alba.

Alexa a mai fost obligat la  despăgubiri în valoare de 364.321 lei şi 449.296 euro către 11 familii şi o societate comercială.

În 3 aprilie, în Dosarul “Impact Construct” SRL Alba Iulia, Marius Alexa a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Și în această cauză există o sentință definitivă. Alexa a  fost trimis în judecată pentru reţinere şi nevirare la sursă a contravalorii statelor de plată ale angajaţilor. În fapt, în ianuarie 2009-mai 2010, bărbatul, în calitate de administrator al “Impact Construct” SRL Alba Iulia, ar fi avut de achitat suma de 206.152 de lei dar nu a făcut acest lucru, deşi, potrivit procurorilor ar fi deţinut disponibilităţi pentru plata acestor bani. Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de DGFP Alba şi l-a obligat pe inculpat la plata acestei sume. Marius Alexa nu a fost prezent la proces.

Vă prezentăm comunicatul de presă făcut public de Curtea de Apel Alba Iulia:

“Joi, 25.10.2012, Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul inculpatului Marius Valerian Alexa, administrator al SC Meridian Construct SRL şi a menţinut sentinţa Judecătoriei Alba Iulia din 2.05.2012 prin care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

Sentinţa Judecătoriei Alba Iulia devenită definitivă în urma respingerii recursului, în rezumat:

Judecătoria Alba Iulia a hotărât condamnarea inculpatului Marius Valerian Alexa la pedeapsa de 2 ani închisoare în regim de detenţie, pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă şi interzicerea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de administrator.

Judecătoria Alba Iulia a admis în parte acţiunea civilă formulată în cauză de Ministerul

Finanţelor Publice, ANAF – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, AFP Alba şi a obligat pe inculpatul Marius Valerian Alexa, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Meridian Construct SRL, prin lichidator judiciar SP Expert Insolvenţă SPRL, să plătească acestei părţi civile suma de 125.387 lei cu titlu de despăgubiri civile.

Hotărârea instanţei este definitivă, iar Curtea de Apel Alba Iulia va putea face publice considerentele care au stat la baza acestei decizii de îndată ce hotărârea va fi motivată.

Într-un alt dosar în care acelaşi inculpat a fost judecat tot pentru săvârşirea infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, însă, în calitate de administrator al SC Impact Construct SRL, Curtea de Apel Alba Iulia a respins, în 23.10.2012 ca nefondat recursul inculpatului, menţinând sentinţa Judecătoriei Alba Iulia din 3.04.2012 de condamnare la 3 ani închisoare şi interzicerea unor drepturi, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de 5 ani.

În acest dosar, inculpatul a fost obligat în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Impact Construct SRL Alba Iulia, prin administrator judiciar provizoriu Lichidare Patrimoniu IPURL, să plătească către Ministerul Finanţelor Publice, ANAF – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, suma de 206.152 lei cu titlu de despăgubiri civile.

Decizia Curţii de Apel Alba Iulia din 23.10.2012 este definitivă.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. anghel radu

    sâmbătă, 27.10.2012 at 08:52

    mda,…urmeaza sa-l si prindeti!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax