Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfânta Irina, considerată ocrotitoarea căsătoriilor, pomenită în 5 mai. Mesaje pentru cei care-și sărbătoresc ziua numelui

sfantul

Publicat

Sfânta Irina este pomenită în calendarul creştin ortodox în data de 5 mai. Este considerată ocrotitoarea căsătoriilor și mesager al păcii. 

Irina a fost singura fiică a lui Liciniu, rege în cetatea Maghedon. Sfânta Muceniță Irina s-a născut păgână. Numele ei a fost la început Penelope.

Când a implinit 6 ani, tatăl ei a zidit pentru ea, dincolo de cetate, un turn cu multe camere. A fost închisa în acest turn, împreună cu 13 fecioare, o învățătoare cu numele Caria și cu Apelian, un bătrân înțelept.

Într-o noapte, i-a aparut în vis îngerul lui Dumnezeu. Acesta i-a spus: Penelope, de-acum nu te vei mai numi așa, ci Irina („pace”) și vei fi multora scăpare și adăpostire și prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toata lumea”.

Sfânta Irina a aflat despre Hristos de la Apelian și a primit botezul de la Sfântul Timotei, ucenicul Sfântului Apostol Pavel.

Sfânta Irina: supusă la mai multe torturi

Trecerea ei la creștinism l-a înfuriat pe tatăl ei. A dorit să o supună la diferite torturi. Prin darul primit de la Dumnezeu, Sfânta Irina îl va converti pe tatăl ei la creștinism.

A fost supusă la multe chinuri în vremea a patru împărați. Regele Sedechia a îngropat-o până la gât într-o groapă umpluta cu șerpi și cu scorpioni. A scăpat întreagă.

Apoi regele a încercat să o taie în două cu fierăstrăul. Dar fierăstrăul s-a frânt de trupul ei, ca și când trupul ar fi fost de marmură, scrie crestinortodox.ro. Același rege a legat-o de o roată de moară și a dat drumul apei. Dar apa nu a curs, ci a stat pe loc, iar fecioara a rămas vie și nevătămată.

A scăpat de fiecare dată din mâna călăilor, prin răbdarea cu care suferea torturile la care era supusă. A convertit mulţime mare de popor la creştinism, propovăduind tot timpul pe Hristos.

A murit în Efes, intrând singură într-un mormânt nou şi cerând să fie astupată uşa încăperii şi să fie deschisă după patru zile. După acest timp, creştinii care au deschis uşa mormântului l-au găsit pe acesta gol, potrivit Agerpres.

Sfânta Irina: proveniența numelui. Ce nume se mai sărbătoresc

Semnificația principală a numelui Irina este ”pace”.

„Eirene” venea din ebraica, cuvântul de bază fiind „salom”, ce ar reprezenta de fapt binecuvântarea lui Dumnezeu dată oamenilor. Sensul cuvântului „salom” se extinsese chiar la o definiţie dată de credincioşi lui Iisus Hristos şi anume „El va fi pacea noastră”.

Alte derivate ale numelui de Irina sunt şi Irinca şi Irena.

Corespondentele sale masculine – Irineu și Irinel – sunt foarte rar întâlnite.

Irina este întâlnit sub formă de Irene (în limbă engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă), Iren, Irina, Jerne (în limbă maghiară), Erina (în bulgară) și Orina, Arină (în rusă). Derivatele sale masculine au câteva echivalente: Irenee (în limbă franceză), Irenaus (în germană), Irineo (în spaniolă) și Ireneusy, Jerno (în maghiară).

Sfânta Irina este chemată mai ales de cei care își doresc o căsătorie grabnică și fericită. În Grecia, ea este și sfânta ocrotitoare a polițiștilor.

Irina, numele care se sărbătorește pe 5 mai

Mai jos puteți găsi o selecție de urări, felicitări și mesaje de Sfânta Irina pe care să le trimiteți rudelor și prietenilor care își sărbătoresc onomastica în această zi.

Mesaje de Sfânta Irina

 • Mesaje de Sf. Irina. Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. La mulți ani de Sfântă Irina!
 • Pentru ca astăzi este o zi speciala pentru tine, mă alătur si eu celor ce-ti doresc din adâncul sufletului un sincer La Mulți Ani!
 • Mesaje de Sf. Irina. Îngerii să-ti călăuzească pașii La mulți ani, Irina! Îngerii să-ti călăuzească pașii iar Sfântă Irina sa-ti lumineze drumul in viată.
 • Astăzi e ziua numelui tău, un nume simplu si frumos, la fel de pur si gingaș ca tine. Iți doresc numai bine si sa ai parte de toata fericirea din lume. La Mulți Ani de Sfânta Irina!
 • Mesaje de Sf. Irina. De Sfântă Irina, zi sfântă, sa se răsfrângă asupra ta toata bunătatea si dragostea izvorâte dintr-o inima mare. La mulți ani!
 • Este o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui tău. La Mulți Ani, Irina
 • Prietena mea, Irina, sper sa ramai mereu un spirit tânăr si plin de viată, sa fim mereu împreuna si sa nu uitam niciodată frumoasa prietenie dintre noi. La mulți ani, Irina!

Felicitări de Sfânta Irina

 • La mulţi ani, Irina! Ceea ce îţi doreşti să ți se îndeplinească şi să fii mereu iubită!
 • La mulţi ani! Aşa cum soarele luminează pentru toată omenirea aşa şi tu ne luminezi nouă viaţa. Să-ți fie viaţa senină ca răsăritul de soare, iar sufletul, mereu curat şi tânăr ca roua de pe flori.
 • Mă bucur că exişti în viaţa mea şi mă bucur că Sfânta Irina, al cărei nume îl porţi, mi te-a dăruit.
 • Dragă Irina, îţi doresc o zi onomastică nemaipomenită şi să fii din ce în ce mai mult iubită. La mulţi ani!
 • La mulţi ani, fericire, împăcare sufletească, flori, iubire, sănătatea să te pălească, prietenii să nu te uite şi să ai bucurii multe!
 • Dacă toată lumea îţi doreşte ca această zi să fie una minunată, eu îţi urez ca toate zilele ce urmează să fie pline de bucurii şi realizări şi să îţi umple sufletul de voie bună. La mulţi ani!
 • Să fii mereu tânără și cu același spirit vesel. Viața să-ți ofere clipe minunate și bucurii. La mulți ani fericiți.
 • Fiecare rază de soare care ajunge la tine să-ţi aducă succes, fericire şi prosperitate! La mulţi ani!
 • Zâmbește și s-aveți parte de toată distracția și emoția specifică acestei zile, iar întreaga zi să vă fie binecuvântată cu fericire, bucurie, raze de lumină și sănătate. La mulți ani!
 • Să ai puterea să faci lumea mai bună și să-i faci fericiți pe toți din jurul tău cu bunătatea, dragostea și frumusețea sufletului tău! La mulți ani!
 • De ziua numelui tău îți doresc să ai parte de succes, împliniri și sănătate. Sfânta Irina, al cărei nume îl porți, să te ocrotească și să te călăuzească în viață. La mulți ani!
 • La mulți ani și fie că Sfânta Irina să te călăuzească mereu!
 • Să fii mereu tânăr și cu același spirit vesel. Viața să-ți ofere clipe minunate și bucurii. La mulți ani fericiți.

Urări de Sfânta Irina

 • Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sf. Irina cât mai frumoasă!
 • O viaţă plină de împliniri şi de realizări. La mulţi ani, Irina!
 • Dragă Irina, îţi doresc o zi onomastică nemaipomenită şi să fii din ce în ce mai mult iubită. La mulţi ani!
 • Fie ca Dumnezeu să decoreze fiecare rază de soare care ajunge la tine cu succes, fericire şi prosperitate. La mulţi ani!
 • De ziua numelui îți dăruiesc toate florile din lume însoțite de sănătate, fericire, multe bucurii și belșug. La mulți ani!
 • Sărbătoreşte sau pur şi simplu fă-ţi timp numai pentru ţine. Este ziua ta, aşa că bucură-te din plin de ea! La mulţi ani Irina!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax