Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

SFÂNTUL ANDREI, patronul spiritual al românilor. Povestea primului primul apostol chemat să fie „pescar de oameni”

Publicat


Pe 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. În România, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român, motiv pentru care numeroase biserici de mir şi mănăstiri l-au luat ca ocrotitor şi îl prăznuiesc în fiecare an.

Lipsit de o educație aleasă, fiind un om simplu, Sfântul Andrei este primul apostol chemat să fie „pescar de oameni”.

Citește și Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări, felicitări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada

S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Israelului de astăzi. Acesta era fratele lui Simon Petru, amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.

De la pescuit la propovăduirea lui Hristos

Născut într-o familie simplă de pescari, Andrei avea totuși o înclinație spre lucrurile ce depășesc mintea omenească. Așa ajunge să fie ucenic al lui Ioan Botezătorul. Acesta pregătea lumea pentru apropiata venire a lui Mesia. Când Sfântul Ioan li-L arată pe Hristos – „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” –, Andrei nu păstrează această taină doar pentru el, ci îl cheamă și pe fratele său, Simon Petru, căruia îi spune: „Am aflat pe Mesia, care se tălmăcește Hristos” – Ioan 1, 41.

Mai târziu, Hristos îi întâlnește pe cei doi pescuind în Lacul Ghenizaretului. Acolo, Iisus le face chemarea personală, făcută fiecărui creștin: „Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni” – Matei 4, 19. Deși săraci, deși având și ei rude, deși nu știau unde merg, Andrei și Petru răspund într-un mod surprinzător pentru omul secolului 21: lasă totul și Îl urmează pe Hristos.

De aici înainte „cel întâi chemat” este nedespărțit de Mântuitorul, însoțindu-l în toți cei trei ani de propovăduire. După Înălțarea la cer și Pogorârea Sfântului Duh, apostolii s-au împrăștiat în toată lumea, propovăduind religia iubirii, necunoscută până atunci. Lui Andrei îi revin Scythia Minor, Bitinia, părțile Mării Negre, Calcedon, Tesalonicul și Tesalia. Sfântul Andrei L-a făcut cunoscut pe Hristos acestor popoare, neuitând nicio clipă cuvintele Lui: „Iată, Eu vă trimit pe voi, ca pe niște oi în mijlocul lupilor…să nu vă temeți de cei ce ucid trupul, căci sufletul nu-l pot ucide.”

Spre sfârșit, Andrei ajunge în cetatea Palepatra. Minunile pe care le făcea în numele lui Hristos aduc o mare parte din populație la creștinism, inclusiv pe soția guvernatorului Egheat. Acesta, mânios împotriva sfântului, poruncește să fie răstignit pe o cruce în formă de X. Presiunea creștinilor asupra lui Egheat l-a făcut pe acesta să poruncească eliberarea lui Andrei. Sfântul Andrei însă, nu a avut această dorință, lucru arătat de rugăciunea rostită înainte de moarte:

„Doamne Iisuse Hristoase, nu mă lăsa să fiu dezlegat de pe crucea pe care sunt spânzurat pentru numele Tău, ci primește-mă. Învățătorul meu, care Te-am iubit, care Te-am cunoscut și care Te-am mărturisit în toată viața mea, și acum încă te mărturisesc, care doresc a Te vedea și prin care sunt ceea ce sunt; primește Doamne Iisuse Hristoase în pace sufletul meu, căci acum este vremea a venit și a Te vedea pe Tine cel dorit. Primește-mă bunule Învățător, și nu porunci a fi pogorât de pe cruce, mai înainte până nu vei luat sufletul meu”.

Moaștele acestuia (capul) se află în Patras, Grecia și au fost aduse în octombrie 2011 la Alba Iulia, cu ocazia canonizării Sfântului Simion Ștefan.

Tradiția românească foarte bogată nu duce lipsă de obiceiuri nici de Sfântul Andrei. Superstițiile spun că noaptea dinaintea sărbătorii este denumită „Noaptea strigoilor”, pentru că diferite creaturi demonice ar strica lucrurile oamenilor. Printre „interdicții” iese în evidență cea împotriva împrumutului, altfel se va produce pagubă în casă. De asemenea, este recomandat să recuperezi toți banii care-ți sunt datorați și să-ți plătești datoriile.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat de 51 de ani, aflat la cumpărături, a murit într-un supermarket Lidl din Timișoara. S-a prăbușit între rafturi

Publicat

cumparaturi

Un bărbat de 51 de ani a murit în timp ce se afla la cumpărături, într-un magazin Lidl din Timișoara. O parte dintre clienți, dar și angajații din magazin au sunat la 112, dar echipajul medical care a sosit nu a mai putut face nimic pentru el. Incidentul s-a petrecut miercuri seară. Omul intrase să […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric. Va fi „cea mai accesibilă mașină electrică de oraș de pe piață”

Publicat

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva „în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș de pe piață, 100% electrică”. Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea subvențiilor. De mulți ani de zile se vorbește […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj surprinzător, prezentant la CEx-ul PSD. Ce procente au partidele mari și ce formațiuni nu trec pragul electoral

Publicat

Liderii PSD au discutat în ședința de Comitet Executiv  de miercuri pe marginea unui sondaj de opinie prezentat de Marcel Ciolacu care dă PSD la 27%, în condițiile în care PNL este cotat cu 38 de procente. Același sondaj arată că Pro România, PMP și ALDE nu fac pragul electoral. Conform unor surse din partid, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Monumentele istorice din Cetatea Alba Carolina, iluminate cu ajutorul unui sistem special. Cât costă și când încep lucrările

Publicat

Albaiulienii și turiștii care se vor plimba în acest an prin Cetatea Alba Carolina sau vor participa la evenimentele organizate în acest spațiu vor putea admira elementele arhitecturale ale fortificației într-o feerie de lumini și culori. Primăria Alba Iulia pregătește lucrările pentru ”iluminat arhitectural dinamic”. Vor fi amplasate instalații electrice cu rolul de a evidenția […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate