Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sfântul Daniel: Nume care se sărbătoresc în 17 decembrie. Ce semnificație are și ce înseamnă Dan sau Dana în limba ebraică

sfantul

Publicat

CALENDAR ORTODOX Decembrie 2021: Pe 17 decembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe proorocul Daniel. Este considerat a fi ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duşi în exil.

Pentru că nu a vrut să se închine idolilor, a fost aruncat în groapă cu lei, de două ori, şi a scăpat nevătămat. În aceeaşi dată, sunt pomeniţi şi tinerii sfinţi Anania, Azaria și Misail.

Vezi și MESAJE SI FELICITĂRI de Sfântul Daniel: Urări de La Multi Ani pentru toți cei care își sărbătoresc onomastica în 17 decembrie

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel. Cui îi poți spune ”La mulți ani!”

Daniel este un nume masculin și un prenume de origine ebraică. Înseamnă „Dumnezeu este judecătorul meu”. Este un nume comun pentru bărbați și este, de asemenea, utilizat ca și nume de familie. Este și bază pentru diverse derivate de nume și prenume. Numele de „Daniil” este comun în Rusia.

Printre cei care își sărbătoresc astăzi onomastica se răgăsesc cei care poartă numele de: Daniel, Daniela, Dan, Dana, Dani, Danny, Dănuț, Dănuța, Danu, Danielle, Daniil, Dănilă, Dănița și Daniels.

Numele Profetului Daniel înseamnă „Domnul este Judecătorul meu” sau „Domnul judecă”.

Ce semnificație are numele de Daniel/Daniela

Numele de Daniel/Daniela provine din limba ebraică și înseamnă: ”Dumnezeu m-a judecat”, acest nume amintindu-ne că niciodată nu trebuie să uitam că Dumnezeu ne va judeca pentru tot ceea ce am făcut în viață, bun sau rău.

Dumnezeu este milostiv și bun, dar în același timp este drept și răsplătește pe fiecare după inima și după faptele sale.

Văzându-ne credință, gândurile și intențiile noastre, Dumnezeu ne ascultă rugăciunile și ne îndrumă pașii în viață. Să căutam deci să ne ferim de păcate, să ducem o viață cinstită, rugându-ne Domnului să ne judece cu mila și cu blândețe, la fel cum un copil își roagă părinții cu sinceritate și căință să îl ierte pentru o greșeală făcută.

„ Nu judecați și nu veți fi judecați; iertați și veți fi iertați!” – Sfânta Scriptură, Evanghelia după Matei, cap. 7, versetul 1.

Cine a fost Sfântul Daniel – ocrotitorul emigranților

Sfântul Proroc Daniel s-a născut din seminția lui Iuda, seminție împărătească. A trăit cu 460 de ani înainte de Hristos. Când Ierusalimul a fost cucerit de împăratul babilonean Nabucodonosor, Daniel și tinerii Anania, Azaria și Misail au fost luați robi. Datorită înțelepciunii sale, Daniel este chemat de către Nabucodonosor la palatul sau, împreună cu cei trei tineri.

Vezi și MESAJE de CRĂCIUN: Urări de Sărbători pentru cei dragi. SUTE de mesaje frumoase și felicitări haioase

Refuză să se hrănească din bucatele împăratului și îi descoperă acestuia că printr-o altă hrană (doar semințe și apa) se pot arăta mai frumoși la chip decât cei ce se hrăneau din masa împăratului. A tâlcuit visele lui Nabucodonosor, vise pe care niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu a reușit să le explice.

Pentru că nu s-au închinat unei statui a împăratului, cei trei tineri au fost aruncați într-un cuptor încins. Datorită credinței lor, Dumnezeu va preface focul în rouă. Motivul pentru care nu a fost aruncat și Daniel a fost acela că el primise numele Baltazar de la Asfanez, conducătorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor, iar la babilonieni numele acesta era de o mare cinste, căci era nume de dumnezeu.

Refuză să se închine idolilor și este aruncat într-o groapă cu lei, în vremea împăratului Darie, din care va ieși nevătămat. În urma acestei minuni, împăratul Darie a scris la toate popoarele: „Pacea voastră să se înmulțească.

De mine s-a dat această poruncă în tot pământul împărăției mele, că fiecare să se cutremure și să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strică și stăpânirea Lui îndelung stăpânește, sprijinește și izbăvește.

Apoi face semne și minuni în cer și pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor”. Mai târziu va fi aruncat pentru a doua oară într-o groapă cu lei din cauza credinței în Dumnezeu, dar și de această dată va ieși nevătămat.

Când împăratul Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă în țara lor de origine, Daniel a rămas în continuare cu persoanele care nu s-au mai întors. Astfel, Daniel devine ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duși în exil.

Vezi și CALENDAR Creștin Ortodox 2022: TOATE sărbătorile religioase importante din noul an, trecute în Calendarul Bisericesc

Daniel și cei trei tineri au murit în vremea împăratului Atic. Din Sinaxar aflăm că la Învierea lui Hristos, au înviat și aceștia și s-au arătat multora.

Sfinții Părinți au rânduit că pomenirea lor să fie făcută cu șapte zile înainte de nașterea Mântuitorului, pe motiv că aceștia erau din seminția Iudeii, din care și Mântuitorul nostru Își trage neamul după trup.

Daniel însemna, în evreiește, „Dumnezeu este judecătorul meu“. Sfântul Proroc Daniel se număra între cei patru mari Proroci ai Vechiului Testament, împreună cu Sfinții Isaia, Ieremia și lezechiel.

Rugăciunea Sf Daniel

sfantul

Astăzi este și ziua Sfinților trei tineri, Anania, Azaria și Misail, “tinerii cei din cuptorul din Babilon”, prăznuiți împreună cu Sf. Prooroc Daniil.

“O, Doamne, Dumnezeule cel mare și minunat, Care păzești legământul și îndrumarea pentru cei ce Te iubesc pe Tine și iau aminte la poruncile Tale!

Păcătuit-am, fărădelege am făcut, ca și cei nelegiuiti ne-am purtat, răsculatu-ne-am și ne-am depărtat de la poruncile și de la legile Tale.

Și nu am ascultat de slujitorii Tăi prooroci, care ne-au grăit în numele Tău: către regii noștri, către mai-marii noștri, părinților noștri și la tot poporul țării.

A Ta este, Doamne, dreptatea, iar a noastră rușinarea fetelor noastre, precum se arată astăzi oamenilor din Iuda și locuitorilor din Ierusalim și la tot Israelul, cei de aproape și cei de departe, în toate țările în care Tu i-ai izgonit din pricina fărădelegilor ce le-au săvârsit împotriva Ta. Doamne Dumnezeule, a noastra este rușinarea fetelor, a regilor noștri, a mai-marilor noștri și a părinților noștri, căci noi am păcătuit ție;

A Domnului Dumnezeului nostru este milostivirea și îndurarea. Răzvrătitu-ne-am împotriva Lui. Și nu am ascultat de glasul Domnului Dumnezeului nostru ca să umblăm în legea Lui, pe care ne-a dat-o nouă prin mâna slujitorilor Săi profeți.

Și tot Israelul a călcat legea Ta și s-a depărtat, ca să nu mai audă glasul Tău. Vărsatu-s-a peste noi blestemul și jurămantul scris în legea lui Moise, slujitorul lui Dumnezeu, căci am păcătuit împotriva Ta.

Și a adeverit cuvintele Sale pe care le-a grăit către noi și către judecătorii noștri, care au cârmuit peste noi, că a voit să abată peste noi strașnic prăpăd, ce nu s-a mai întâmplat niciodată sub cer, asemenea celui din Ierusalim.

Precum este scris în legea lui Moise, toată această nenorocire s-a năpustit asupra noastră, dar n-am îmbunat fața Domnului Dumnezeului nostru, întorcându-ne de la nelegiuirile noastre și luând aminte la adevărul Său.

Gândit-a îndelung Domnul asupra nenorocirii pe care a abătut-o peste noi, că drept este Domnul Dumnezeul nostru în toate faptele pe care le-a făcut, dar noi n-am ascultat de glasul Lui.

Și acum, Doamne Dumnezeul nostru, Tu Care ai scos pe poporul Tău din țara Egiptului cu mâna tare și Te-ai făcut vestit până în ziua de astăzi, păcătuit-am, fărădelege am făcut.

O, Doamne! Întoarcă-se, după milostivirile Tale, toată mânia și toată văpaia urgiei Tale de la cetatea Ierusalimului, de la muntele cel sfânt al Tău! Ca, pentru păcatele noastre și pentru fărădelegile părinților noștri, Ierusalimul și poporul Tău au ajuns de ocară pentru toți vecinii noștri.

Acum ascultă, Dumnezeul nostru, rugăciunea slujitorului Tău și ruga fierbinte și luminează fața Ta spre templul Tău pustiit, pentru numele Tău, Doamne!

Pleacă, Dumnezeul meu, urechea Ta și auzi, deschide ochii Tăi și vezi mâhnirea noastră adâncă și cetatea asupra căreia se cheamă numele Tău. Că nu pentru faptele noastre drepte aducem înaintea Ta rugăciunile noastre cele fierbinți, ci pentru milele Tale cele mari.

O, Doamne, ascultă! O, Doamne, iartă! O, Doamne, ia aminte și lucrează! Nu întârzia pentru numele Tău, Dumnezeul meu; că numele Tău îl poartă cetatea și poporul Tău!”.

sursa: crestinortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate