Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Au fost stabilite cauzele poluării accidentale de pe râul Arieş: Precipitaţiile abundente şi antrenarea aluviunilor de pe versanţi

Publicat

Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba au comunicat concluziile cercetărilor efectuate de Apele Române – Administraţia Bazinală Mureş în cazul poluării accidentale pe râul Arieş, sesizate în 31 mai. “Cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi căderea unor precipitaţii abundente, în zona bazinului hidrografic al râului Arieş, cu antrenarea de substanţe aluvionare fine de pe versanţi şi din depunerile de pe albie”, transmit aceştia.

Reamintim că în 31 mai, la ora 9.00, a fost anunţată o poluare accidentală pe râul Arieş, în zona amonte de municipiul Turda, judeţul Cluj, de către Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Turda. S-a semnalat faptul că apa râului Arieş avea o culoare alburie şi se observau peşti ameţiţi.

Reprezentanţii „Apelor Române” precizează că personalul de specialitate de la Sistemul Hidrotehnic Arieş s-a deplasat imediat în teren pentru verificări, recoltări de probe şi monitorizarea fenomenului.

“Pentru stabilirea cauzelor care au produs evenimentul s-a efectuat deplasarea de la Turda până la confluenţa emisarilor care colectează apele de la minele şi iazurile de decantare din zonă (Făgetul Ierii, Sartăş, Valea Şesei, Ştefanca, Muscanilor), verificându-se şi alţi afluenţi de pe traseu.

De asemenea, s-a verificat, mai în detaliu, Iazul de decantare Valea Şesei, atât la baraj, cât şi la sistemele de evacuare a apelor. În iaz nu se efectua depunerea sterilului, acesta fiind transportat hidraulic la Iazul Ştefanca 2 (iaz de rezervă), întrucât la Valea Şesei se efectuează lucrări de supraînălţare a barajului de anrocamente şi reabilitarea racordului la sistemul de evacuare ape limpezite.

Au fost recoltate probe de apă din mai multe secţiuni caracteristice, care au fost analizate de laboratorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba. Totodată, au fost recoltaţi şi puieţi de peşte mort (cca. 10 cm) din zona municipiului Turda şi amonte, până la pragul de fund Moldoveneşti. Cantitatea de peşte mort descoperită la deplasarea în teren a fost redusă. În amonte de pragul de fund nu s-au mai descoperit peşti morţi.

Pe corpul şi branhiile peştilor recoltaţi erau depuse particole fine de nămol, cauza posibilă a mortalităţii piscicole fiind asfixierea mecanică.

Conform rezultatelor analizelor şi investigării fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi căderea unor precipitaţii abundente, în zona bazinului hidrografic al râului Arieş, cu antrenarea de substanţe aluvionare fine de pe versanţi şi din depunerile de pe albie.

Menţionăm faptul că nu a fost afectată alimentarea cu apă brută de suprafaţă şi  nici un consumator sau utilizator al apei brute”, se arată în comunicatul transmis de SGA Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax