Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Și-a amenințat soția că o taie și o dă la câini. Bărbat din Alba Iulia, condamnat de Judecătorie


Publicat

violenta femeie familie

Un bărbat din Alba Iulia şi-a ameninţat soţia, în miez de noapte, că o taie în bucăţi, cu un cuţit şi o dă la câini. Deși în timpul audierilor doi martori au declarat că soția acestuia a fost amenințată cu moartea, bărbatul nu şi-a recunoscut fapta. Mai mult în timpul anchetei, spunea că o va strânge de gât pe soția sa.

Când a ajuns în fața instanței, magistrații Judecătoriei Alba Iulia au considerat că bărbatul reprezintă un pericol social de grad mediu şi l-au condamnat la 6 luni de închisoare cu amânare. Deși faptele s-au petrecut în anul 2017, o primă decizie în instanță în cazul amenințării cu moartea a fost luată la sfârșitul anului 2018.

Vezi și Profesoară acuzată că atacă bebeluşi pe stradă. A fost internată la un spital de Psihiatrie

La mijlocul lunii august 2017, Poliția Alba Iulia intervenea într-o ceartă în familie cu posibile urmări grave: un bărbat își amenința soţia cu moartea.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, mama victimei a declarat că în timp ce se afla în apartamentul fiicei ei, împreună cu inculpatul, persoana  vătămată și nepoata ei, minoră, a auzit că părțile au început să se certe. Inculpatul i-ar fi spus soţiei sale că o să-i taie urechile și gâtul şi o să i le dea câinelui. „Personal, a auzit când inculpatul i-a spus persoanei vătămate că o omoară”, potrivit procurorilor.

Martora a ieșit din camera în care se afla și atunci a văzut-o pe persoana vătămată (soţia agresorului – n.r.), „care ținea în brațe pe nepoata sa (nepoata martorei – n.r.), care era foarte speriată”, se mai arată în rechizitoriu.

Mama victimei a mai declarat că împreună cu fiica și nepoata ei au plecat din apartament și s-au dus la poliție, iar apoi oamenii legii au ajuns la fața locului.

Martora a mai declarat că, înainte să plece, a văzut cum bărbatul a prins-o cu mâna de gât pe soţia lui, amenințând că o să-i taie nasul, urechile și „gârtanul”. 

O altă femeie, martor în dosar, a confirmat declarațiile victimei și mamei acesteia şi a precizat că bărbatul şi-a ameninţat soţia cu moartea, în repetate rânduri.

În timpul audierilor, bărbatul ”nu a recunoscut faptele comise, arătând că în viitor urmează s-o ștranguleze pe victimă”, mai scrie în rechizitoriul acestui caz.

Cum au apreciat magistrații Judecătoriei Alba Iulia faptele

Magistrații au considerat că fiica celor doi soți implicați în scandal trebuia scoasă din apartament, pentru a nu lua parte la ceartă.

”Instanța apreciază că fapta inculpatului prezintă un grad mediu de pericol social, având în vedere împrejurările şi modul de comitere a infracțiunii, respectiv inculpatul a comis fapta în dauna persoanei vătămate, la acel moment soția sa, adresându-i acesteia amenințări cu moartea, ceea ce i-a produs persoanei vătămate o puternică stare de temere.

În egală măsură, instanța are în vedere că fapta susmenționată s-a produs în prezența copilului minor rezultat din căsătoria părților, copil care nu ar fi trebuit să fie prezent la cearta dintre cei doi soți, ambii părinți fiind deopotrivă responsabili de creșterea și educarea copilului lor minor, fiind obligați să ia măsuri pentru ca copilul să nu asiste la o astfel de ceartă, asta cu atât mai mult cu cât în locuința soților se afla și bunica fetiței, căreia îi putea fi încredințată minora și care o putea ține într-o cameră a imobilului sau să o scoată din apartament, tocmai pentru a nu asista la cearta părinților.

În acest sens, instanța are în vedere că din materialul probator administrat în cauză reiese că între părți a existat o ceartă, care a persistat în timp, iar mama – persoana vătămată care se afla cu fiica acesteia, văzând comportamentul fiicei sale care era foarte speriată, ar fi trebuit să se asigure că fiica sa nu va asista la o astfel de ceartă, aceasta cu atât mai mult cu cât inculpatul se afla sub influența băuturilor alcoolice, așa cum reiese din actele dosarului”, se arată în motivarea Judecătoriei Alba Iulia.

Instanţa a mai luat în considerare şi „criteriile referitoare la persoana și conduita inculpatului, respectiv: nu a recunoscut fapta nici în faza de urmărire penală, nici în faza de judecată, este la o vârstă matură, cetățean român, fără antecedente penale așa cum reiese din fișa de cazier judiciar a acestuia”. Magistraţii au apreciat că „nu se impune aplicarea pedepsei amenzii, sancțiune prevăzută alternativ cu sancțiunea închisorii având în vedere modalitatea de comitere a faptei așa cum a fost descrisă mai sus”.

Prin urmare, instanţa a dispus pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare de către inculpatul S.I.

„Constatând că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de 83 Noul cod penal, respectiv – pedeapsa stabilită este închisoarea  de 6 luni; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii; și-a manifestat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității;  inculpatul nu s-a sustras de la urmărirea penală, judecată și nici nu a încercat să zădărnicească aflarea adevărului; pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este mai mică de 7 ani și, apreciind după criteriile mai sus analizate raportat la persoana infractorului, conduita bună avută anterior săvârșirii infracțiunii -, instanța apreciază că aplicarea imediată a pedepsei stabilite nu este necesară.

În consecință, în baza art. 83 alin. (1) Noul cod penal, va amâna aplicarea pedepsei de 6 luni închisoare pe un termen de supraveghere stabilit în condițiile art. 84 Noul C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, este decizia instanței.

Sentința a fost dată în 18 decembrie 2018, iar în 11 februarie dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, apelul fiind făcut de bărbatul judecat pentru ameninţare.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Peste 91 milioane lei, plătite anul trecut de AJPIS Alba, pentru indemnizațiile acordate persoanelor cu handicap

Publicat

ajpis

Aproape 19.000 de beneficiari au primit, anul trecut, în județul Alba, indemnizaţie lunară destinată persoanelor cu handicap grav şi accentuat, bugetul personal complementar acordat persoanelor cu handicap grav, accentuat şi mediu şi indemnizaţia de însoţitor pentru adultul cu handicap vizual grav.

AJPIS Alba a făcut plăți de peste 91 milioane lei pentru aceste categorii.

Potrivit AJPIS, anul trecut, valoarea prestațiilor sociale a fost de:

500 de lei (350 de lei indemnizația lunară și 150 de lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap grav;

375 de lei (265 de lei indemnizatia lunară și 110 lei bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar), pentru persoanele adulte cu handicap mediu;

300 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap grav;

175 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap accentuat;

60 de lei (bugetul personal complementar) pentru părintele sau persoana desemnată pentru protecția și îngrijirea copilului cu handicap mediu.

Potrivit directorului AJPIS Alba, Flaviu Cozuc, la nivelul judeţului Alba, în perioada ianuarie-decembrie 2020, situaţia plăţii prestaţiilor persoanelor cu handicap se prezintă astfel:

– cea mai mare sumă a revenit beneficiarilor de indemnizație lunară acordată persoanelor cu handicap accentuat – 31.431.940 lei, pentru 9.845 de persoane;

– alte 5.429 de persoane cu handicap grav au primit o indemnizație ce însumează 22.898.343 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap accentuat a revenit unui număr de 9.843 beneficiari, care au primit în total, în 2020, 13.042.640 lei;

– indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap vizual grav a revenit unui număr de 615 persoane, care au primit în total 9.986.009 lei;

– bugetul complementar acordat persoanelor adulte cu handicap grav a fost plătit pentru 5.429 beneficiari, iar sumele acordate reprezintă 9.812.101 lei;

– 680 de copiii cu handicap grav au primit, ca buget complementar, în 2020, 2.447.400 lei, iar pentru alți 745 de copii cu handicap mediu a fost acordat, ca buget complementar, suma de 536.340 lei;

– pentru 114 copii cu handicap accentuat s-a plătit, cu buget complementar, suma de 240.275 de lei.

Potrivit AJPIS, au fost 18.724 beneficiari, în perioada ianuarie-decembrie 2020, iar pentru aceștia a fost plătită suma de 91.335.778 lei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul Pfizer-BioNTech reduce transmiterea virală după o singură doză, dar și numărul cazurilor asimptomatice. Studiu

Publicat

Vaccinul Pfizer reduce transmiterea virală după o singură doză și a dus la o scădere de patru ori a cazurilor asimptomatice, arată un studiu făcut în Marea Britanie.

O singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva-Covid-19 reduce numărul de infecții în rândul asimptomaticilor și ar putea reduce semnificativ riscul de transmitere a virusului, arată rezultate unui studiu din Marea Britanie publicat vineri, potrivit Mediafax, care citează Reuters.

Cercetătorii au analizat rezultatele a mii de teste Covid-19 efectuate în fiecare săptămână personalului medical din Cambridge, estul Angliei.

„Descoperirile noastre arată o reducere drastică a ratei de infectare în rândul lucrătorilor asimptomatici din domeniul sănătății după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech”, a declarat Nick Jones, specialist în boli infecțioase la Spitalul Universitar Cambridge, care a condus studiul.

Citește și: Pfizer și BioNTech au început testele pentru a vedea dacă o a treia doză de vaccin oferă protecție împotriva noilor tulpini

Rezultatele sugerează o scădere de patru ori a infecției în rândul cazurilor asimptomatice în rândul angajaților din sănătate care au fost vaccinați de peste 12 zile și o protecție de 75%, a declarat Mike Weekes, specialist în boli infecțioase la departamentul de medicină al Universității Cambridge.

De asemenea, nivelul infecţiilor asimptomatice a fost redus cu jumătate în primele 12 zile după vaccinare, în rândul angajaţilor din sistemul sanitar vaccinați.

Marea Britanie vaccinează atât cu Pfizer, cât și cu serul AstraZeneca de la sfârșitul lunii decembrie 2020.

„Este o veste minunată. Vaccinul Pfizer nu numai că oferă protecție, dar ajută și la prevenirea infecției, reducând considerabil riscul transmiterii virusului. Trebuie însă să ne aducem aminte că vaccinul nu oferă o protecție completă pentru toată lumea”, a mai spus Mike Weeks.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 1,15 milioane de teste rapide au ajuns în școli. Au fost folosite 5.000, iar 90% au avut rezultate negative

Publicat

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că până vineri au fost distribuite în unitățile de învățământ din țată peste 1,15 milioane de teste rapide antigen pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Aproape 5.000 de teste au fost folosite deja, iar peste 90% au avut rezultat negativ.

Peste 66% dintre testele antigen au fost distribuite în cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 vizează 17.677 de unități de învățământ și 3.226.554 de persoane, dintre care 2.918.275 de elevi, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește și: Cum se fac testele COVID în școli după redeschiderea din 8 februarie. Precizările unui secretar de stat din Ministerul Sănătății

Până în prezent, au fost folosite 4.375 de teste, iar 92% dintre acestea au avut rezultat negativ.

Testarea antigen SARS-CoV-2 se face în conformitate cu Ordinul 3235/93 din 4 februarie 2021 al ministrului Educației și al ministrului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 și vizează prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Guvernul a decis introducerea testării rapide în unitățile de învățământ la reluarea cursurilor, începând cu data de 8 februarie, pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2.

„Ministerul Sănătății s-a asigurat că toate cabinetele medicale școlare din cadrul unităților de învățământ din țară au la dispoziție testele antigen necesare pentru a lua măsurile de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În contextul actual, în paralel cu derularea procesului de vaccinare, creșterea accesibilității la testare contribuie la un control mai bun al procesului epidemiologic”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Testarea elevilor se face cu acordul părinților.

Sursa: Mediafax

Foto: pixabay

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Conducătorii Răscoalei Țărănești de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, comemorați la Alba Iulia. Programul activităților

Publicat

Duminică, 28 februarie la Alba Iulia, vor fi organizate activități de comemorare cu ocazia împlinirii a 236 de ani de la Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan.

Începând cu ora 12.00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din municipiu vor fi organizate activități de cinstire și comerare a conducătorilor Răscoalei Țărănești de la 1784, din Transilvania. Iar la ora 12.30 activitățile se vor muta pe Dealul Furcilor.

Sunt așteptați să ia parte la activități reprezentanți ai administrației locale și județene, reprezentanți ai arhiepiscopiei ortodoxe, unitățile militare din garnizoana Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și reprezentanți ai partidelor politice.

Programul activităţilor:

11.50 – 12.00 Obelisc – Primirea invitaților

12.00 – 12.05 Intonarea Imnului Național al României

12.05 – 12.10 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.10 – 12.20 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori

12.20 – 12.30 Dealul Furcilor – Primirea invitaților

12.30 – 12.35 Intonarea Imnului Național

12.35 – 12.45 Ceremonial religios

12.45 – 12.50 Alocuțiune privind semnificația evenimentului

12.50 – 13.00 Depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate