Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Simion Creţu: Liberalii din Alba pregătesc pentru dezbatere publică un program de eficientizare termică a locuinţelor

Publicat

Vicepreşedintele PNL Alba, Simion Creţu, a vorbit, vineri, în conferinţa de presă a partidului despre una dintre strategiile pe care le propun liberalii pentru dezvoltarea judeţului. Este vorba despre izolarea termică a clădirilor, în scopul scăderii şi eficientizării consumului de energie pentru încălzire, cu fonduri centrale, europene şi locale, astfel încât proprietarul să plătească foarte puţin sau deloc. Aceasta este ideea unui program de eficientizare termică a locuinţelor, pregătit de USL Alba pentru dezbatere publică.

Potrivit lui Simion Creţu, vicepreşedintele PNL ALba, programul de izolare termică a locuinţelor din oraş nu a fost unul eficient: „Programele pentru izolarea termică a locuinţelor nu au dat până acum niciun rezultat. Ele nu au fost coordonate şi asumate la nivel politic şi guvernamental de actuala Putere, ceea ce nu le asigură nici continuitatea şi nici o aplicare cât de cât uniformă în plan teritorial. Mai mult, prin Planul Naţional de Reforme 2010-2013, actualii guvernanți şi-au propus doar creşterea cu până la 10% a eficienţei energetice până în anul 2020, în timp ce strategiile europene prevăd un minim de 20%”.

„Toţi cetăţenii plătitori de taxe şi impozite au dreptul să beneficieze de programe naţionale privind izolarea termică”

„Soluția pe care o propunem noi, la nivelul PNL Alba, se bazează pe faptul că, dacă toţi cetăţenii plătesc taxe şi impozite, toţi au dreptul să beneficieze de programe naţionale privind izolarea termică. Prea mulţi ani, atenţia administraţiilor a fost îndreptată doar spre blocurile mari, din interese electorale. Aproape 55% dintre locuinţele românilor sunt vechi, se află în clădiri construite între 1944 şi 1970. Două treimi din aceste clădiri se află în mediul rural. Toate au nevoie de reabilitare termică. Iată de ce propunem crearea unui program naţional de reabilitare termică a locuinţelor din România, asumat de Guvern şi care să includă toate clădirile de locuit, din toate localităţile, indiferent de mărime; precum și creşele, grădiniţele, şcolile, spațiile publice şi așezămintele sociale”, a adăugat Simion Creţu.

Din ce bani se vor izola locuinţele?

Noul program propus de PNL presupune o structură de finanţare unitară şi flexibilă, din care 60% va fi asigurat din fonduri centrale, dintre care jumătate să fie obţinute din fonduri europene iar cealaltă jumătate din resurse proprii. Acolo unde este posibil, 40% va fi plătit de autorităţile locale, ceea ce înseamnă „izolare termică gratuită” pentru anumite categorii de proprietari, alţii fiind nevoiţi să plătească maxim 10% din preţul total. Termen de finalizare al programului, propus de PNL Alba este de maxim zece ani.

„Beneficiile acestui program sunt multiple. El va oferi în primul rând soluţii pentru cele două probleme mari: reducerea consumului energetic la nivel naţional şi reducerea cheltuielilor cu energia la nivelul fiecărui buget de familie. În acelaşi timp, programul va fi şi o pârghie de relansare economică, prin investiţii utile în infrastructura urbană. El va asigura peste 1.000 locuri de muncă la nivelul județului nostru, pe o perioadă de circa 5-10 ani, prin generarea de comenzi pentru societăţi comerciale din domenii diverse şi, în consecinţă, stabilizarea altor locuri de muncă ameninţate în prezent”, a adăugat Simion Creţu.

Programul pentru eficientizarea termică a locuințelor este parte integrantă din strategia pe care USL Alba o elaborează pentru dezvoltarea județului Alba în perioada 2012-2016 și va fi integrat în strategia națională a Uniunii Social Liberale.

USL Alba a anunţat că, până pe 10 martie, va publica pe site-ul partidului strategia de dezvoltare a judeţului Alba, pe care o va supune unei dezbateri publice, timp de 30 de zile. Citiţi aici mai multe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Costel

    duminică, 04.03.2012 at 07:53

    Felicitari domnule Cretu! O ideea cu adevarat liberala: sa oferim izolare termica gratuita tuturor platitorilor de taxe si impozite. Sunt sigur ca nu are nici o legatura cu viitoarele alegeri si chiar cred ca ideea va apartine in totalitate.

  2. Auditor energetic

    duminică, 04.03.2012 at 12:04

    Este bine ca problema reabilitarii termice a constructiilor sa fie rezolvata de catre specialisti auditori energetici, nu de catre politicieni. Nu este suficient si nici bine sa faci doar izolarea termica si sa montezi ferestre termopan. Trebuiesc expertizate termic si reabilitate si Instalatiile de incalzire, ventilare-climatizare, de apa calda de consum si de iluminat ale cladirii. Se realizeaza o lucare de Audit energetic completa si complexa, cu pachete de solutii tehnice, care se realizeaza practic pe masura asigurarii finantarii.
    Doar izolarea termica a anvelopei si montajul ferestrelor termopan creaza un disconfort din punct de vedere al calitatii aerului interior, nefiind asigurat cel putin un schimb de aer in locuinta. Apare mucegaiul,etc
    Desigur ideiea de sprijin financiar este buna.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax