Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sindicatul Învăţământ Alba a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Vezi care au fost motivele

Publicat

Sindicatul Învăţământ Alba (SIA) a sesizat, în data de 23 noiembrie 2011, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la discriminarea produsă de Ordinul Comun al MECTS, MAI şi MFP publicat în MO partea 1 nr. 772/01.11.2011.

Acest ordin impune utilizarea programului de salarii EDUSAL 1.12 în învăţământul preuniversitar, program care nu permite reţinerea pe statul de plată a cotizaţiei către sindicat, afectând în acest fel întreaga activitate sindicală atât la nivelul judeţului Alba, cât şi la nivel naţional, exclusiv în învăţământul preuniversitar, prin imposibilitatea încasării conform legii (Art. 24 din Legea nr. 62/2011 şi Art.57 din Codul Fiscal Republicat) a cotizaţiei către sindicat în alt mod decât pe statele de plată.

„Sindicatul Învăţământ Alba consideră o gravă discriminare acest ordin la adresa angajaţilor din învăţământul preuniversitar faţă de celelalte categorii sociale cu statut de angajaţi, atât în sectorul bugetar, cât şi în cel privat. Deputatul de Alba Teodor Atanasiu a răspuns solicitării SIA, în baza protocolului de colaborare cu USL Alba şi a depus 3 interpelări la Camera Deputaţilor adresate miniştrilor semnatari ai ordinului în sensul de a retrage acest ordin sau să repare situaţia discriminatorie creată”, a comunicat preşedintele SIA, Ioan Stanca.

Vă prezentăm interpelarea trimisă de Teodor Atanasiu ministrului Administraţiei şi Internelor, ministrului Educaţiei şi ministrului Finanţelor Publice:

„Ca urmare a sesizării Sindicatului Învăţământului din judeţul Alba, vă rog, domnule ministru, să luaţi măsuri urgente pentru retragerea ordinului MECTS nr. 4576/11.07.2011, privind validarea fluxului financiar pentru cheltuielile de personal din învăţământul preuniversitar, publicat în MO partea I nr. 772/01.11.2011, deoarece acesta încalcă mai multe legi în vigoare, printre care şi următoarele:

– art. 24 din Legea nr.62/2011, cu privire la deductibilitatea din impozit a cotizaţiei de sindicat;
– art. 57 din Codul fiscal actual, cu privire la obligaţia angajatorului de a face deducerea din impozit a cotizaţiei de către angajator;
– art .217 şi 218 din Codul Muncii republicat în 2011, privind interzicerea implicării autorităţilor publice de natură a limita drepturile sindicale sau a împiedica exercitarea lor legală;
– art. 15, alin. 2 din Constituţia României, privind principiul neretroactivităţii legii.

Având în vedere faptul că acest ordin contravine drepturilor salariaţilor din învăţământul preuniversitar, stabilite atât prin alte legi în vigoare, cât şi prin Constituţia ţării, consider că cele menţionate mai sus reprezintă motive întemeiate de a cataloga acest act drept o greşeală sau, şi mai grav, un abuz unilateral al Guvernului din care faceţi parte şi, de aceea, vă rog domnule ministru, să îndreptaţi cât mai urgent problema semnalată, prin anularea ordinului respectiv!
Mulţumesc pentru solicitudine şi vă asigur de toată consideraţia”.

Citici aici si sesizarea făcută de SIA, Colegiului Director al CNCD: Sesizare CNCD

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax