Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Siropuri de tuse pentru adulți și copii, interzise de UE. Provoacă reacții periculoase chiar și la un an de la administrare

Publicat

Uniunea Europeană interzice mai multe siropuri de tuse utilizate la tratamentul copiilor și adulților. Acestea conțin o substanță periculoasă pentru organism, care poate pune viața oamenilor în pericol. 

Siropurile pentru tuse care conțin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), conform Mediafax.

Aceste siropuri, destinate să trateze tusea uscată atât la copii, cât și la adulți, pot fi periculoase chiar dacă sunt consumate cu mult timp înainte de anestezie.

Siropurile interzise provoacă o reacție alergică bruscă, severă, care poate pune viața în pericol

„Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP.

Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Medicamentele pe bază de folcodină sunt utilizate încă din anii 1950 în Europa, iar până de curând au fost vândute în mai multe țări  sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

Autoritățile sanitare franceze au indicat încă din luna septembrie că autorizația de introducere pe piață a acestor siropuri a fost retrasă, iar cele aflate deja în farmacii sau centre de sănătate vor fi retrase din circulație.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Sirop folosit de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajută la suprimarea tusei neproductive și are, de asemenea, un efect sedativ ușor, dar și efecte analgezice puține sau deloc. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

”Se folosește de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. (…) Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropo de eficiență și siguranță, dacă aceeași evaluare s-a făcut și în 2011, a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3.

Atunci, același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a zis că nu este niciun fel de problemă, este benefic pentru tratamentul tusei și nu are niciun fel de efecte secundare”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax