Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sistemul de coplată intră în vigoare din ianuarie 2012. Vezi cât va trebui să plătești la medic de anul viitor

Publicat

Vizita la medicul specialist din spitale va costa 10 lei, începând cu luna ianuarie a anului viitor. La medicul de familie va trebui să plătim 5 lei pentru fiecare vizită, iar o săptămână de internare în spital va însemna 100 de lei scoşi din buzunar. Serviciile medicale de urgenţă și bolile endemo-epidemice vor fi tratate gratuit, ca și până acum.

Proiectul de lege privind introducerea sistemului de coplată în unităţile medicale a fost adoptat pe 22 noiembrie de Camera Deputaţilor. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 noiembrie 2011.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede introducerea tichetului moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor de sănătate.

Coplata reprezintă contribuţia asiguratului la sistemul de sănătate, încasată suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate. Documentul justificativ prin care se face dovada coplăţii serviciilor medicale este tichetul moderator pentru sănătate, prin care se va monitoriza plata serviciilor medicale de care a beneficiat  un pacient într-un an calendaristic. În decursul acestei perioade, vor fi plătite serviciile medicale până la suma maximă de 600 lei, cele care depășesc această sumă, urmând să fie gratuite.

Suma pentru coplată se calculează procentual din valoarea serviciilor medicale, urmând a fi stabilită prin Contractul-cadru aferent acordării asistenţei medicale. Aceasta nu poate depăşi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

Pensionarii cu venituri lunare de cel mult 700 lei, copiii şi tinerii până la 26 de ani, fără venit, bolnavii încadraţi în programele naţionale de sănătate, tot fără venituri sunt scutiţi de această plată.

Tichetul moderator de sănătate va putea fi ridicat, cel mai probabil de la medicul de familie. Mai multe detalii privind implementarea noilor reglementări vor disponibile după publicarea normelor de aplicare a legii în Monitorul Oficial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. BOLNAV

    miercuri, 30.11.2011 at 11:06

    MULTUMIM DIN INIMA PARTIDULUI PT CEEA CE FACE SA O DUCEM MAI BINE!!!!!

  2. raul

    luni, 05.12.2011 at 15:58

    De-aia au comasat alegerile in noiembrie 2012 , pt ca sa vada citi mai ramin in viata

  3. BOLNAV

    sâmbătă, 17.12.2011 at 08:41

    ne merge din ce in ce mai bine

  4. gigi

    joi, 29.12.2011 at 10:52

    Nu cred ne va merge mai bine cu aceste modificari o sa ne ia tori banii care ne mai raman din ne ia la alte taxe in asa fel incat sa ne ducem usor si pe rand.Ei nu se gandesc ca nu sunt nemuritori, nu vor fi tot in varful piramidei si a sa-i ajunga si pe ei bolile ca pe oricare muritor de rand. Uitati-va in jur ca nu veti trai vesnic.

  5. gigi

    joi, 29.12.2011 at 10:54

    Rectific: nu cred ca ne va merge mai bine… imi cer scuze

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax