Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Situația cazurilor COVID în școlile din Alba, 11 februarie: a scăzut numărul infectărilor în rândul elevilor și profesorilor

Publicat

În județul Alba, numărul elevilor testați pozitiv COVID a scăzut cu 42%, față de raportarea anterioară.

Și numărul claselor în online a scăzut: doar 31 față de 81, săptămâna trecută.

Majoritatea claselor trecute în online după cazuri COVID sunt de la unități de învățământ din Alba Iulia, Sebeș și din mediul rural.

Potrivit IȘJ Alba, până vineri, 11 februarie, în județ erau 375 cazuri de elevi confirmați COVID (față de 654 în 4 februarie, 509 la 31 ianuarie, 260 de cazuri la 21 ianuarie și 16 cazuri în noiembrie). De asemenea, erau 119 cazuri în rândul personalului angajat în școli (față de 210 în 4 februarie, 154 în 31 ianuarie, 75 în 21 ianuarie și 42 în noiembrie 2021).

Vezi AICI incidența COVID în localități din județ, 11 februarie.

Erau înregistrate 31 de clase cu activitate față în față suspendată. Comparativ, săptămâna trecută, erau 81 de clase online.

Potrivit regulilor în vigoare, o clasă trece în online la 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

Nu sunt cazuri de școli care să fie închise săptămâna viitoare. Gradul de ocupare al paturilor COVID în județ este de 57,76% (pragul este de 75% pentru trecerea în online).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Cine este primul preot militar din structurile MAI din județul Alba. A depus jurământul la Jandarmerie

Publicat

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, a depus jurământul primul preot militar din structurile Ministerului Afacerilor Interne din județ, anunță Jandarmeria Alba.

Este vorba despre preotul militar Dorin Ursu.

Primul preot militar din structurile MAI din Alba

Părintele Dorin Ursu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este doctorand al Școlii Doctorale de Teologie din Alba Iulia.

În 2013-2022, a activat ca redactor la postul Radio Reîntregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Începând din luna iunie a anului 2018, este preot paroh al Parohiei Ortodoxe Presaca Ampoiului, protopopiatul Alba Iulia.

În urma promovării examenului desfășurat la Patriarhia Română, la începutul acestui an, devine  primul preot militar din structurile Ministerului Afacerilor Interne din Județul Alba, transmite Jandarmeria.

Ceremonie la IJJ Alba

La ceremonia organizată cu ocazia începerii activității a preotului militar au participat inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, colonel Marius-Claudiu Giurea, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Alba, comisar șef Florin-Constantin Dogaru, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al Județului Alba, locotenent-colonel Nicolae-Ovidiu Costea.

De asemenea, alături de autoritățile locale și invitați, au fost prezenți și preoți militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale: Marius Soponaru, Sorin Medrea, Emanuel Cășvean, Radu Cotuțiu și Mihai Venter.

În cadrul evenimentului, părintele Constantin Bratu, preot militar în cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a oficiat o slujbă de binecuvântare și mulțumire.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE-VIDEO: Performerii economiei din județul Alba, premiați la Gala The Voices of Business Awards

Publicat

Performerii economiei din județul Alba sunt premiați joi seara la Gala The Voices of Business Awards, un eveniment unic de promovare a liderilor din business din Transilvania&Banat, desfășurat la Theodora Golf Club. 

Vor fi premiate primele 50 de firme din județ: 20 cu capital românesc, 20 cu capital străin și 10 cu capital mixt. De asemenea, vor fi premiați 5 antreprenori din județul Alba, care au dezvoltat afaceri noi, de perspectivă sau s-au remarcat în domeniul lor de activitate.

În cadrul Galei vor fi recunoscute și companii inovatoare care desenează viitorul și astfel vor fi oferite două premii speciale unor firme din județul Alba.

The Voices of Business Awards este o inițiativă a revistei Transilvania Business, o etapă integratoare a proiectului special – Elite în business – Banat și Transilvania.

Prima ediție a revistei Transilvania Business a ieșit din tipar în iunie 2010, iar astăzi este cea mai amplă publicație dedicată promovării afacerilor regionale, antreprenorilor, companiilor și evenimentelor de business, o revistă care integrează, firesc, conținut național și are, de asemenea, distribuție națională.

Clasament – Companie de elită în business – firme cu capital românesc.

 1. Transavia SA
 2. Elit
 3. Elis Pavaje
 4. Florea Grup
 5. Jidvei
 6. Dacia SA
 7. IPEC SA
 8. I.A.M.U. SA
 9. Atlas Imobiliare
 10. Agras SA
 11. Prebet Aiud SA
 12. Transeuro
 13. Albatros Gold
 14. Lin & Ema
 15. Mado
 16. Cetatea de Baltă – membră a grupului Jidvei
 17. Alba Aluminiu
 18. Montana Popa
 19. Oprean
 20. Aloref

Clasament – Companie de elită în business – companii cu capital străin

 1. Star Assembly
 2. BOSCH Automotive
 3. Lactalis Romania
 4. Star Transmission
 5. Rekord
 6. Alpin 57 LUX SA
 7. Solina Romania
 8. VCST Automotive Production Alba
 9. Construcții și Servicii
 10. Lacto Agrar
 11. POMAROM
 12. H.P.T. Humbel Productionstechnik
 13. BOSCH Rexroth Sales
 14. Kronochem Sebeș
 15. ALS Romania
 16. Silva Logistic Services
 17. Kronospan Trading
 18. Nicolemn Art
 19. Galway Sport
 20. Satrotec

Clasament – Companie de elită în business – firme cu capital mixt 

 1. Albalact SA
 2. Apulum SA
 3. DN Agrar Apold
 4. GV & Oprean Logistics
 5. DN Agrar CUT
 6. Walter
 7. East Service Sebeș
 8. Roni Stil
 9. Blumaq RO
 10. PEMA Electrotehnik

Premii – Companie de elită în business

 • Alpis Optic Line
 • Ferma cu Omeniu
 • Axa Porcelaine
 • Mediakit
 • Apidava

Premii speciale

 • BOSCH – partener strategic pentru dezvoltare de business si comunitati in Transilvania
 • Envipco – Green Investment of the area

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Evaluări standardizate 2022: detalii despre testările care încep în 30 mai. Ce trebuie să știe elevii și profesorii

Publicat

Elevi din clasele I-VI și IX-XII din 329 de școli și licee, șapte din acestea din Alba, vor susține din 30 mai testări de evaluare standardizate digitale. Autoritățile din Educație au dat noi detalii despre desfășurarea acestora.

Testările se vor desfășura în perioada 30 mai – 10 iunie, pentru elevi ai claselor I-VII și în perioada 30 mai – 8 iunie, pentru clasele IX-XI.

Vezi Șapte unități școlare din Alba incluse în programul de pilotare a evaluării standardizate. DOCUMENT: LISTA școlilor din România

Evaluarea standardizată este organizată pentru a stabili nivelul competențe ale elevilor la finalul anului școlar și este, deocamdată, la stadiul de proiect-pilot.

Disciplinele la care se organizează Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022

 • pentru elevii claselor I-a – a VII-a, limba română și matematică
 • pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a, limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.

Testele pentru evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022 sunt construite respectând programa școlară corespunzătoare fiecărei clase/disciplină.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: TESTELE de antrenament, setul 4 – Română și Matematică. Modele de subiecte pentru examen

Timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplină la care se susține evaluarea standardizată este 30 de minute, pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute, pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal.

Inspectoratele școlare județene/al municipiului București și unitățile de învățământ trebuie să se asigure că elevii dispun de un număr suficient de dispozitive, precum: calculatoare, laptopuri, tablete sau telefoane smart, astfel încât în perioada de desfășurare a evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 – 2022 să se ofere posibilitatea fiecărui elev din clasele I-VII, respectiv IX-XI să susțină această evaluare.

Dispozitivele utilizate trebuie să fie conectate la rețeaua internet, să aibă un sistem de operare și un browser web. Fiecare elev trebuie să aibă acces la browserul web.

Ministrul Educației: testările nu sunt obligatorii

”Nu există sancțiuni pentru neparticiparea la testare, după cum nu există sancțiuni nici la Evaluările de la clasele II, IV, VI pentru neparticiparea la testare”, a precizat ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Prin urmare, aceste evaluări nu sunt obligatorii pentru elevi. Se vor desfășura pe o platformă web, dar în perioada programului școlar, adică a cursurilor.

Testarea la Matematică va fi la orele de Matematică, iar cea la Limba română – în timpul orelor de Limba română. Ministrul a mai precizat că itemii pe care elevii îi vor primi nu au mai fost folosiți niciodată în testările comerciale pe care platforma privată le vinde contra cost, potrivit sursei citate.

Rapoartele după testări nu conțin datele elevilor

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, a făcut precizări pentru edupedu.ro despre modul de desfășurare a testărilor.

Potrivit acestuia, profesorii pot sau nu să solicite raportul de evaluare generat de platformă pentru fiecare elev, însă raportul nu conține numele copilului sau vreun cod, ci ministerul va spune cadrelor didactice că un anume raport aparține unui anume copil.

Unul dintre efectele testării ar putea fi eliminarea conținuturilor din programă, dacă „ nu a fost făcut de nimeni în țară”. Secretarul de stat spune că testarea „este obligatorie în măsura în care orice test de evaluare pe care îl aplicăm la școală”.

”Este o testare aplicată de școală. (Elevii) practic dau un test, un test care este din programa școlară, în timpul programului școlar (…); nu trecem testele în catalog, nu reprezintă nici pentru elevi și nici pentru profesori vreo unitate de măsură. Deși profesorilor le sunt utile pentru că raportul pe care îl scoate platforma conține lucruri care pot fi utile pentru copii și chiar pentru profesori.

Raportul nu conține datele copilului, pe un raport nu scrie nici numele, nici vreun cod, astfel încât dacă îl dăm profesorului trebuie să-i spunem noi că acesta este raportul lui. Elevul nu își va trece numele, nu se logheaza cu numele în niciun caz.

Trebuie să înțelegem că aici avem de-a face cu un instrument complementar față de ce face profesorul în mod curent. Ne imaginăm că majoritatea profesorilor știu, la finalul anului școlar, despre elevii lor, cam care este nivelul de competențe. Dacă raportul îi ajută în identificarea unor lucruri pe care nu le-a identificat în mod curent, atunci foarte bine, dar nu naște niște obligații suplimentare pentru profesori.

Nu ne așteptăm să existe diferențe fundamentale între rezultatele unui astfel de test, aplicat online, și o testare curentul sau suma testărilor curente aplicate în anul respectiv”, a spus Sorin Ion.

Potrivit secretarului de stat, în rapoartele anonime, competențele elevilor vor fi cuantificate pe o scală de la 0 la 100 care „poate fi destul de ușor comparată cu scala noastră de notare de la 1 până la nota 10”. Iar în raport vor apărea „niște concluzii de genul „știe să facă asta și asta”, „știe să aplice”, „nu stăpânește în totalitate corelațiile între proprietățile operațiilor”.

Raportul respectiv „face și o recomandare, care însă este una la modul general, că nu poate fi niciodată exactă, în care spune „mai are de studiat un număr de atâtea ore pentru a trece la nivelul următor”, mai spune Sorin Ion.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pirotehniștii ISU Alba au distrus 18 muniții neexplodate, descoperite în județ. Între acestea, o bombă de aviație de 66 kg

Publicat

Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba a dus la bun sfârșit misiunea de distrugere a munițiilor neexplodate desfășurată joi, 19 mai, în localitatea Vinerea, orașul Cugir.

Aceștia au distrus 18 elemente de muniţie rămasă neexplodată care a fost descoperită pe teritoriul judeţului Alba, după cum urmează:

 • 1 bombă de aviație de 66,25 kg;
 • 8 bombe de aruncător;
 • 4 proiectile explozive;
 • 1 grenadă de mână defensivă;
 • 4 focoase pentru bomba de aruncător de diferite calibre.

De asemenea, pirotehniştii I.S.U. Alba reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate:

 • Se interzice atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte;
 • Se interzice lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pământ sau la suprafaţă;
 • Se interzice introducerea în foc a muniţiilor descoperite;
 • Se interzice demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora;
 • Se interzice jocul cu elementele de muniţie neexplodate;
 • Se interzice ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ca ornamente;
 • Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax