Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Siturile Natura 2000 ”Frumoasa” trec din administrarea Consiliului Județean Alba, la Agenția Națională pentru Arii Protejate

Publicat

zapada iarna munte meteo vremea

Administrarea siturilor Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa va fi preluată, din martie, de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, după 10 ani în care de gestionarea acestora s-a ocupat Consiliul Județean Alba.

Contractul încheiat de CJ Alba cu Ministerul Mediului și Pădurilor în 2010 încetează în 3 martie. Acesta a avut drept scop buna administrare a ariilor naturale, în acord cu legislația în vigoare și cu planul de management și regulamentul ariilor naturale protejate, transmit reprezentanții CJ Alba.

”Pe parcursul celor 10 ani de administrare, a fost implementat  proiectul ”Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa”, al cărui scop principal a fost menţinerea stării ecologice favorabile a habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună sălbatică pentru care situl a fost desemnat, precum şi menținerea serviciilor ecosistemelor din Siturile Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa. De asemenea, a fost elaborat și aprobat, prin Ordinul Ministrului nr. 1158 din 24.06.2016, Planul integrat de management al Siturilor Natura 2000 ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa”, potrivit surselor citate.

În cadrul proiectului, a fost deschis și Centrul de Vizitare și Informare Frumoasa, cu diorame, reprezentări spațiale a unei porțiuni din ecosistem.

”Frumoasa” este arie naturală protejată cu dublu statut, sit de importanță comunitară și arie de protecție specială avifaunistică. Se întinde pe suprafața de peste 137.000 hectare, de pe raza a douăzeci de comune și patru orașe din județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Vâlcea (Brezoi, Câineni Mari, Mălaia, Voineasa, Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Rășinari, Râu Sadului, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca, Cugir, Pianu de Sus, Șugag, Beriu, Orăștioara de Sus, Petrila, Petroșani). Este străbătută de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Situl cuprinde trei masive montane ale Carpaților Meridionali, Munții Cindrel, Lotru și Șureanu, printre care se strecoară râurile Sadu, Frumoasa și Sebeș, cu afluenții lor.

Al treilea ca mărime la nivel național, SCI ”Frumoasa” include 11 tipuri de habitate de interes comunitare dintre care trei prioritare, 25 specii de interes comunitar, dintre care patru specii de mamifere (urs, lup, râs și vidră), două specii de amfibieni, trei specii de pești, 11 specii de nevertebrate și cinci specii de plante (trei specii de mușchi și două specii de plante superioare).

Aria de protecție specială avifaunistică (SPA) ”Frumoasa” este a patra ca mărime la nivel național și este compusă din 11 specii de păsări (ierunca, cocoșul de munte, trei specii de ciocănitori, trei specii de răpitoare de noapte, caprimulgul şi două specii de paseriforme).

Arie protejată de interes naţional, Situl ROSCI Frumoasa se suprapune peste mai multe arii naturale protejate declarate prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate ca monumente ale naturii (Masa Jidovului, Stânca Grunzii, La Grumaji) şi ca rezervaţii naturale:

– Iezerul Şurianu, pe o suprafaţă de 20 hectare;

– Luncile Prigoanei, pe o suprafaţă de 15 hectare;

– Şuvara Saşilor, pe o suprafaţă de 20 hectare;

– Iezerele Cindrelului, cu o suprafaţă de 609,6 hectare;

– Cindrel, cu o suprafaţă de 9.873 hectare;

– Jnepenişul Stricatul, cu o suprafaţă de 15 hectare;

– Sterpu – Dealul Negru, cu o suprafaţă de 5 hectare;

– Cristeşti, cu o suprafaţă de 3 hectare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax