Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Slujbă de pomenire a celor șapte episcopi martiri greco-catolici, beatificați de Papa Francisc anul trecut, în Blaj

Publicat

Biserica Greco-Catolică îi sărbătorește marți, 2 iunie, pentru prima dată, pe cei șapte episcopi martiri, beatificați de Papa Francisc în 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj.

La Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, oficiul Sfintei Liturghii va începe la ora 08:45 și va fi transmis online.

Vezi VIDEO: Papa Francisc la Blaj. Ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, pe Câmpia Libertății

Cei șapte Episcopi Greco-Catolici au fost beatificați de Papa Francisc, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj, cu ocazia vizitei istorice pe care Pontiful Roman a efectuat-o în România, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

Cei șapte Episcopi greco-catolici români, care au suferit martiriul sub regimul comunist la jumătatea secolului XX, au avut o puternică legătură cu Blajul.

Vezi și DOCUMENTAR ALBA24: Cine sunt martirii greco-catolici beatificați de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj

Unul dintre ei s-a născut la Blaj (Ioan Suciu), toți șapte au fost elevi la Gimnaziul de la Blaj, doi au fost hirotoniți preoți în Catedrala din Blaj (Vasile Aftenie, Alexandru Rusu), patru au fost profesori la Gimnaziul din Blaj (Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu) și cinci au fost profesori la Facultatea de Teologie din Blaj (Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu).

Patru dintre Episcopii Martiri au fost rectori ai Seminarului Teologic (Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu), patru au fost canonici/consilieri în Capitlul Mitropolitan (Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu), cinci au fost consacrați Episcopi în Catedrala din Blaj (Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Iuliu Hossu), doi au fost numiți Administratori Apostolici ai Arhiepiscopiei de Blaj (Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu), iar Alexandru Rusu a fost numit Mitropolit.

sursă: Radio Blaj

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax