Connect with us
Publicitate

Blaj

LIVE VIDEO: Papa Francisc la Blaj. Ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, pe Câmpia Libertății

Publicat

Punctul culminant al manifestărilor din cadrul vizitei apostolice efectuate de către Papa Francisc în România este ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri, oficiată de către însuşi Suveranul Pontif, duminică, pe Câmpia Libertăţii din Blaj.

În Blaj în aceste momente, potrivit datelor oficiale sunt în jur de 100.000 de pelerini.

slujba 1

Cei șapte martiri ai Bisericii Greco-Catolice din România care sunt beatificați duminică pe Câmpia Libertății din Blaj, un moment de o extraordinară importanță pentru lumea catolică din Estul Europei, sunt Valeriu Traian Frenţiu şi însoţitorii săi, după cum sunt numiţi în documentele de la Vatican, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu. AICI, mai multe detalii.

Vezi și DOCUMENTAR ALBA24: Cine sunt martirii greco-catolici beatificați de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj

Potrivit tradiţiei în astfel de ceremonii, Papei Francisc i se va oferi un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.

În cadrul beatificării episcopilor martiri, ia se vor folosi Potirul şi Evanghelia lui Valeriu Traian Frenţiu. La ceremonia de beatificare se vor afla şi rude ale celor şapte episcopi martiri.

Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, mormintele acestora rămânând necunoscute, iar alţi trei au au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

De altfel, tronul pe care va sta Papa Francisc la Blaj, în timpul ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, are „puternice semnificaţii spirituale şi simbolice”, fiind din „lemn cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet si Gherla”.

Limba în care se va celebra Sfânta Liturghie va fi româna, iar Sfântul Părinte va vorbi în italiană. Traducerea în limba română va fi afişată pe cele opt ecrane de mari dimensiuni amplasate pe Câmpia Libertăţii.

Printre pelerinii care se află pe Câmpia Libertăţii se numără şi peste 4.600 de greco-catolici din Eparhia de Oradea, din care peste 1.000 sunt elevi, dar și mii de pelerini din Eparhia de Cluj-Gherla. Sunt prezenţi credincioşi din Bucureşti, Maramureş, Bihor, Bistriţa – Năsăud, Cluj, Sibiu, Hunedoara şi alte judeţe ale ţării, unii dintre ei plecaţi de acasă încă de sâmbătă seara, cu trenul, autocare, microbuze şi maşini personale. O parte dintre ei poartă steguleţe cu însemnele naţionale şi ale Vaticanului.

Citește și FOTO: Peste 40.000 de pelerini pe Câmpia Libertății din Blaj, în așteptarea Papei. Prima estimare a zilei

Vezi și VIDEO: Primii pelerini pe Câmpia Libertății din Blaj. Emoție și bucurie la prima oră, în așteptarea Papei Francisc

Beatificarea înseamnă pentru Biserica Catolică recunoașterea publică a sfințeniei unei persoane.

„Există o cutumă ca atunci când Sfântul Părinte celebrează o beatificare, în acest caz a celor şapte episcopi greco-catolici, să se ofere Sfântului Părinte un relicvar, cu relicve, cu moaşte pe care le avem de la episcopii martiri. (…) Trei dintre episcopi – Ioan Suciu, Valeriu Traian Frenţiu, Tit Liviu Chinezu, au murit la Sighet, au fost aruncaţi în gropi comune, deci nu avem osemintele acestora. La fel, Alexandru Rusu a murit la Gherla. Nici osemintele sale nu au fost identificate. Avem oseminte pentru ceilalţi, Ioan Bălan, Vasile Aftenie şi cardinalul Iuliu Hossu. Sunt relicve de gradul unu şi sunt relicve de gradul doi, adică haine, obiecte care le-au aparţinut, adică ceea ce a intrat în contact nemijlocit cu ei”, a explicat vicarul general al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian Barta, pentru Agerpres.

„După ieşirea cu Evanghelia, urmează efectiv ceremonia beatificării. Deci, între ieşirea cu Evanghelia şi (imnul – n.r.) Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare.

Ceremonia are o structură destul de simplă. Prea Fericitul Cardinal Lucian Mureşan va citi cererea pe care o adresează Sfântului Părinte Papa, rugându-l să îi declare fericiți pe cei şapte episcopi-martiri.

Urmează intervenţia Sfântului Părinte, prin care îşi exprimă acordul, îi declară fericiţi şi se citeşte o formulă liturgică pe tema acestei beatificări, formula prin care cei şapte sunt declaraţi fericiţi.

După aceea, urmează momentul în care se cântă Troparul episcopilor martiri, Condacul, se dezveleşte Icoana martirilor, care e binecuvântată în acel moment. Sfânta Liturghie se încheie cu binecuvântarea specifică Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur, iar după aceea urmează rugăciunea Regina Coeli (Regina Cerului – n.r.)”, a explicat Cristian Barta.

Acest moment, al recitării antifonului marian pascal, va fi transmis în întreaga lume, în 200 de ţări. „E rugăciunea care este rostită în mod curent în perioada pascală de pontifii romani de la balconul din Vatican”, a menţionat preotul.

Beatificarea este o etapă a sanctificării. Există două căi prin care poate fi demonstrată sfințenia candidatului: minunile înfăptuite sau moartea pentru credință.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate