Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Solicitare de 4,6 milioane de lei de la guvern, pentru vizita Papei Francisc la Blaj. Ce proiecte au nevoie de bani

Publicat


primaria blaj

Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar solicită Guvernului României un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru organizarea vizitei Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj din data de 2 iunie 2019.

Comunicat de presă

”Primarul municipiului Blaj, domnul Gheorghe Valentin Rotar, anunță că administrația blăjeană, cu sprijinul Consiliului județean Alba și al Instituției Prefectului din județul Alba, a inițiat un proiect de hotărâre de guvern, prin care solicită Guvernului României un sprijin financiar în valoare de 4.635.203,95 lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru organizarea vizitei Sanctității Sale, Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj în data de 2 iunie 2019.  

Municipiul Blaj intenționează să utilizeze suma solicitată Guvernului pentru lucrări de investiții, reparații și dotări în vederea bunei desfășurări a acestei vizite istorice din iunie 2019.

Principalele lucrări vizate sunt: reparații capitale și curente pe străzile din municipiul Blaj, continuarea lucrărilor de reabilitare la Colegiul Național “Inochentie Micu Clain”- imobil construit în perioada 1925-1929 și cu fonduri donate de Vatican, lucrări de reabilitare ale Monumentului GLORIA de pe Câmpia Libertății, lucrări de amenajare și dotări cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif, cheltuieli cu organizarea evenimentului.

CITEȘTE ȘI: Vizita Papei Francisc la Blaj: Mai mulți pelerini, pe Câmpia Libertății. Capelă, construită în comunitatea de rromi

”Vizita Sfântului Părinte la Blaj este un eveniment major, care nu se referă doar la Blaj, ci are legătură cu România și cu istoria românilor din Transilvania.

Beatificarea celor șapte Episcopi Greco-Catolici, martiri pentru Hristos, morți în timpul regimului comunist, de către Sanctitatea Sa pe Câmpia Libertății de la Blaj, face ca data de 2 iunie 2019, să reprezinte cel mai important moment al vizitei Sfântului Părinte, iar cu acest prilej Blajul și România vor deveni centrul de interes al catolicismului din întreaga lume.

CITEȘTE ȘI: PAPA Francisc la BLAJ: Autoritățile locale se pregătesc pentru 150.000 de pelerini. Traficul auto va fi restricționat

Motivarea solicitării unui sprijin financiar către Guvernul României, este dată de faptul că, față de București și Iași, alte municipalități, care au onoarea de a găzdui un eveniment de asemenea amploare, Blajul – deși are capacitatea administrativă și organizatorică de a gestiona un astfel de moment- are nevoie și de un suport financiar suplimentar necesar pentru a organiza la cel mai înalt nivel vizita Suveranului Pontif.

În acest context, comunitatea locală a luat act cu interes de sprijinul financiar substanțial acordat de Guvernul de la Budapesta, Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru primirea Sfântului Părinte la Șumuleu și consideră că la rândul său Guvernul României poate face un gest similar de sprijin față de Blaj.

CITEȘTE ȘI: Vizita Papei la Blaj: 42.000 de pelerini vor avea acces pe Câmpia Libertății. Detalii legate de organizare

Primarul municipiului Blaj își exprimă satisfacția că reprezentantul Guvernului în teritoriul – Prefectul județului Alba și Consiliul județean Alba au înțeles momentul istoric pe care-l va trăi comunitatea noastră și au făcut demersurile necesare pentru a înainta Guvernului României spre aprobare, acest proiect de act normativ .

De asemenea, Primarul municipiului Blaj, își exprimă speranța că Guvernul României, va înțelege importanța evenimentului de pe Câmpia Libertății de la Blaj și că, spre deosebire de Anul Centenar 2018 – când nu a alocat Blajului niciun sprijin financiar, deși Blajul celebra 170 de ani de la Marea Adunare Națională de la 1848 – de această dată va acorda importanța cuvenită Blajului, Câmpiei Libertății, Școlilor Blajului și Bisericii Greco-Catolice, fără de care nu ar fi existat poate nici 1 Decembrie 1918 și pentru care se întâmplă vizita Suveranului Pontif la 2 iunie 2019.

CITEȘTE ȘI: Măsuri de securitate pentru vizita Papei la Blaj. Structuri de apărare și siguranță națională, mobilizate la eveniment

În aceste zile nu mai este loc de orgolii politice ci a sosit vremea «să mergem împreună» spre a ne ridica cu demnitate la înălțimea acestui moment istoric!

Gheorghe Valentin Rotar – Primarul Blajului”


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

BACALAUREAT 2019, sesiunea a doua. LUNI, proba la alegere în funcție de profil și specializare. MODELE de SUBIECTE

Publicat

examen

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 continuă luni, 26 august, cu proba scrisă la alegere în funcție de profil și specializare. La această ultimă probă scrisă sunt așteptați să participe 397 de candidați din județul Alba. Primele rezultate vor fi cunoscute marți, 3 septembrie. La această probă, absolvenții de liceu au avut de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alba24 și Bianca Iuga, în căutarea modelelor. Povestea Corinei Nechita din Alba Iulia: multinaționale, călătorii și familie

Publicat

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi. Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA în săptămâna 26 august – 1 septembrie. Scăpăm de caniculă, dar vin furtuni. Temperaturi în scădere

Publicat

soare furtuna fulger

În continuare vremea va fi caldă, însă temperaturile mai scad cu câteva grade Celsius. În prima parte a săptămânii, meteorologii anunță câteva ploi și furtuni, însă tot va fi cald, cu maxime ce vor trece ușor de 30 de grade Celsius. Apoi, spre sfârșitul săptămânii temperaturile mai scad puțin, treptat, așa încât prima zi a […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO-Se întâmplă în România: Peste 40 de persoane transportate ca sardelele-n conservă, într-o dubiță

Publicat

duba3

Peste 40 de oameni au fost descoperiți într-o dubiță, în urma unui control de rutină făcut de polițiștii de la Ciculație, în localitatea Sfântu Gheorghe, județul Covasna.  După ce șoferul a parcat mașina ”trasă pe dreapta” de oamenii legii, ușile de la automobil s-au deschis și a durat aproape un minut și jumătate până când […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate