Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ EUROPARLAMENTARE 2014: Cum stau candidații la jumătatea campaniei. Rezultatele după voturile a 3.389 de cititori Alba24

Publicat

Au mai rămas exact 12 zile până la alegerile europarlamentare, prin care românii vor decide pe cine trimit să îi reprezinte în Parlamentul European, la Bruxelles. Alegerile europarlamentare vor avea loc duminică, 25 mai, iar atunci vor fi așteptați la vot peste 18 milioane de români din care peste 300.000 din județul Alba. Potrivit sondajelor naționale, doar aproximativ 30% dintre cetățenii cu drept de vot se vor prezenta la urne. La jumătatea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, rezultatele sondajului lansat de ziarul Alba24.ro arată că opiniile oamenilor din Alba, cititori ai ziarului, sunt diferite față de cele ale sondajelor naționale.

Scrutinul electoral pentru europarlamentare reprezintă totodată și un barometru pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie 2014. Tot de rezultatul acestor alegeri va depinde și o eventuală unificare a partidelor care s-au declarat de centru-dreapta și care vor trebui să-și desemneze un candidat unic pentru prezidențiale.

La jumătatea campaniei electorale pentru europarlamentare, Alba24 vă readuce în atenţie sondajul de opinie pe care l-a lansat, pentru a putea vedea cum stau candidații cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri.

Așa cum se vede deja la o primă privire, rezultatele sondajului la care au răspuns 3.389 de persoane, cititori ai ziarului Alba24, sunt atipice comparativ cu cele naționale. Potrivit sondajelor de la nivel național, aproximativ 40,7% dintre românii care vor merge la vot i-ar alege pe candidaţii alianţei electorale PSD-UNPR-PC şi 16,9% ar vota cu PNL. Dintre independenţi, preferat ar fi Mircea Diaconu, care ar primi 1,2%. În total, partidele de centru-dreapta adună mai multe procente decât alianţa PSD-UNPR-PC. Scorul ar fi de 43,5%, la 40,7%.

După cum s-a văzut de-a lungul timpului și după cum însuși președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a evaluat, în județul Alba, alianța social-democrată PSD-UNPR-PC este slabă comparativ cu media națională sau chiar cu forța politică a PDL, formațiune aflată în topul preferințelor alegătorilor din Alba. Din ce s-a văzut în campania electorală din Alba, PSD nu s-a axat pe atacuri la adresa PDL- liderului politic din județ, cel mai puternic partid, ci pe a-și lovi foștii colegi de alianță din USL, pe liberali. Alianța social democrată din Alba este depășită, în sondaj, chiar și de către candidatul independent, Mircea Diaconu, mult mai bine mediatizat de presa centrală decât PSD la nivel local.

PSD Alba nu și-a promovat candidatii pentru Europarlamentare decât în mediile prietenoase,  iar astfel, oferta electorală a partidului a rămas necunoscută pentru mulți dintre locuitori. Mai ales că în ultimii 10 ani, în Alba, PSD a fost net surclasat de PDL și uneori chiar și de PNL. De la ieșirea din politică a fostului președinte Ioan Rus , în anul 2004, PSD Alba trece printr-o continuă perioadă de tranziție nereușind să-și regăsească gloria de pe vremea lui Ioan Rus.  A reușit cu greu, la o diferență de nici 200 de voturi să câștige Primăria Sebeș, într-un oraș unde PDL a ieșit cu Dorin Nistor, un candidat din Alba Iulia, necunoscut de electorat, fără experiență în politică sau administrație. În afară de această victorie norocoasă PSD Alba a ajuns să se bazeze doar pe electoratul mai puțin educat de la sate în timp ce PDL și PNL domină marile orașe.

Atuurile PDL în lupta politică pentru electoralul din județ o reprezintă rezultatele administrațiilor conduse de principalii lideri: Mircea Hava-primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel- președintele Consiliului Județean și a primarului minicipiului Blaj , Valentin Rotar.  Și liberalii au o creștere în sondajele locale față de PSD,  în cazul acestora ”locomotiva” fiind Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba. Roman a reușit  în perioada când PNL a fost la guvernare să mobilizeze mai multe forțe, inclusiv cele ale PSD ( ministrul transporturilor Dan Șova) în lansarea unor proiecte importante pentru județul Alba.

Până marți, 13 mai, la ora 14.00, au fost înregistrate 3.389 de voturi

La jumătatea campaniei electorale, clasamentul candidaților a suferit puține modificări. PDL și PNL au scăzut cu câte un procent în timp ce Forța Civică, Mircea Diaconu și PP-DD au crescut cu câte un procent.

Potrivit rezultatelor parțiale ale sondajului, PDL conduce în continuare în Alba, cu toate că a scăzut cu un procent, ajungând la 22% (750 de voturi). Pe locul al doilea se află în continuare candidatul PNL, deși și acesta a scăzut cu un procent, ajungând la 17% (579 de voturi). Democrații l-au inclus în listă pe Mircea Hava- primarul municipiului Alba Iulia, iar liberalii pe Florin Roman- vicepreședintele Consiliului Județean.

Candidatul independent Mircea Diaconu se află în continuare pe locul trei, şi a crescut cu un procent în sondaj, ajungând la 14% (477 de voturi). Acesta a adunat cu 43 de voturi mai multe decât alianța PSD+PC+UNPR, care rămâne pe locul 4 cu 13% și 343 de voturi.

Candidații de la categoria „Altul”, adică alt partid politic decât cele menționate, s-au păstrat la 11% și 380 de voturi.

Partidul Mișcarea Populară, reprezentat în Alba de deputatul Clement Negruț, are tot 10% și 350 de voturi, și se află în continuare pe locul 5.

Au crescut cu câte un procent Forța Civică și PP-DD ajungând la 4% (127 de voturi), respectiv 3% (87 de voturi), în timp ce toate următoarele partide din listă și-au păstrat nivelul la 2%, astfel PRM – 72 de voturi, UDMR – 68 de voturi și PNȚCD – 65 de voturi.

Vă reamintim că acest sondaj nu este unul făcut pe baze statistice, pe un eşantion reprezentativ sau pe baza unei metodologii ştiinţifice. Este pur şi simplu un sondaj în rândurile celor peste 10.000 de cititori Alba24 care ne citesc în fiecare zi.

Vă invităm, aşadar, să votaţi aşa cum aţi face-o în ziua alegerilor: SONDAJ Alba24: A început campania electorală pentru EUROPARLAMENTARE. Cu ce partid ați vota dacă mâine ar fi alegeri?

Citeşte şi SONDAJ EUROPARLAMENTARE 2014 în județul Alba: Rezultatele după o săptămână de campanie electorală și peste 2.700 de voturi înregistrate

Citește și SONDAJ Europarlamentare 2014 la nivel naţional: Partidele de centru-dreapta adună mai multe procente decât alianța PSD-UNPR-PC

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax