Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SONDAJ EUROPARLAMENTARE 2014: Cum stau candidații la jumătatea campaniei. Rezultatele după voturile a 3.389 de cititori Alba24


Publicat

Au mai rămas exact 12 zile până la alegerile europarlamentare, prin care românii vor decide pe cine trimit să îi reprezinte în Parlamentul European, la Bruxelles. Alegerile europarlamentare vor avea loc duminică, 25 mai, iar atunci vor fi așteptați la vot peste 18 milioane de români din care peste 300.000 din județul Alba. Potrivit sondajelor naționale, doar aproximativ 30% dintre cetățenii cu drept de vot se vor prezenta la urne. La jumătatea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, rezultatele sondajului lansat de ziarul Alba24.ro arată că opiniile oamenilor din Alba, cititori ai ziarului, sunt diferite față de cele ale sondajelor naționale.

Scrutinul electoral pentru europarlamentare reprezintă totodată și un barometru pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în noiembrie 2014. Tot de rezultatul acestor alegeri va depinde și o eventuală unificare a partidelor care s-au declarat de centru-dreapta și care vor trebui să-și desemneze un candidat unic pentru prezidențiale.

La jumătatea campaniei electorale pentru europarlamentare, Alba24 vă readuce în atenţie sondajul de opinie pe care l-a lansat, pentru a putea vedea cum stau candidații cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegeri.

Așa cum se vede deja la o primă privire, rezultatele sondajului la care au răspuns 3.389 de persoane, cititori ai ziarului Alba24, sunt atipice comparativ cu cele naționale. Potrivit sondajelor de la nivel național, aproximativ 40,7% dintre românii care vor merge la vot i-ar alege pe candidaţii alianţei electorale PSD-UNPR-PC şi 16,9% ar vota cu PNL. Dintre independenţi, preferat ar fi Mircea Diaconu, care ar primi 1,2%. În total, partidele de centru-dreapta adună mai multe procente decât alianţa PSD-UNPR-PC. Scorul ar fi de 43,5%, la 40,7%.

După cum s-a văzut de-a lungul timpului și după cum însuși președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a evaluat, în județul Alba, alianța social-democrată PSD-UNPR-PC este slabă comparativ cu media națională sau chiar cu forța politică a PDL, formațiune aflată în topul preferințelor alegătorilor din Alba. Din ce s-a văzut în campania electorală din Alba, PSD nu s-a axat pe atacuri la adresa PDL- liderului politic din județ, cel mai puternic partid, ci pe a-și lovi foștii colegi de alianță din USL, pe liberali. Alianța social democrată din Alba este depășită, în sondaj, chiar și de către candidatul independent, Mircea Diaconu, mult mai bine mediatizat de presa centrală decât PSD la nivel local.

PSD Alba nu și-a promovat candidatii pentru Europarlamentare decât în mediile prietenoase,  iar astfel, oferta electorală a partidului a rămas necunoscută pentru mulți dintre locuitori. Mai ales că în ultimii 10 ani, în Alba, PSD a fost net surclasat de PDL și uneori chiar și de PNL. De la ieșirea din politică a fostului președinte Ioan Rus , în anul 2004, PSD Alba trece printr-o continuă perioadă de tranziție nereușind să-și regăsească gloria de pe vremea lui Ioan Rus.  A reușit cu greu, la o diferență de nici 200 de voturi să câștige Primăria Sebeș, într-un oraș unde PDL a ieșit cu Dorin Nistor, un candidat din Alba Iulia, necunoscut de electorat, fără experiență în politică sau administrație. În afară de această victorie norocoasă PSD Alba a ajuns să se bazeze doar pe electoratul mai puțin educat de la sate în timp ce PDL și PNL domină marile orașe.

Atuurile PDL în lupta politică pentru electoralul din județ o reprezintă rezultatele administrațiilor conduse de principalii lideri: Mircea Hava-primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel- președintele Consiliului Județean și a primarului minicipiului Blaj , Valentin Rotar.  Și liberalii au o creștere în sondajele locale față de PSD,  în cazul acestora ”locomotiva” fiind Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba. Roman a reușit  în perioada când PNL a fost la guvernare să mobilizeze mai multe forțe, inclusiv cele ale PSD ( ministrul transporturilor Dan Șova) în lansarea unor proiecte importante pentru județul Alba.

Până marți, 13 mai, la ora 14.00, au fost înregistrate 3.389 de voturi

La jumătatea campaniei electorale, clasamentul candidaților a suferit puține modificări. PDL și PNL au scăzut cu câte un procent în timp ce Forța Civică, Mircea Diaconu și PP-DD au crescut cu câte un procent.

Potrivit rezultatelor parțiale ale sondajului, PDL conduce în continuare în Alba, cu toate că a scăzut cu un procent, ajungând la 22% (750 de voturi). Pe locul al doilea se află în continuare candidatul PNL, deși și acesta a scăzut cu un procent, ajungând la 17% (579 de voturi). Democrații l-au inclus în listă pe Mircea Hava- primarul municipiului Alba Iulia, iar liberalii pe Florin Roman- vicepreședintele Consiliului Județean.

Candidatul independent Mircea Diaconu se află în continuare pe locul trei, şi a crescut cu un procent în sondaj, ajungând la 14% (477 de voturi). Acesta a adunat cu 43 de voturi mai multe decât alianța PSD+PC+UNPR, care rămâne pe locul 4 cu 13% și 343 de voturi.

Candidații de la categoria „Altul”, adică alt partid politic decât cele menționate, s-au păstrat la 11% și 380 de voturi.

Partidul Mișcarea Populară, reprezentat în Alba de deputatul Clement Negruț, are tot 10% și 350 de voturi, și se află în continuare pe locul 5.

Au crescut cu câte un procent Forța Civică și PP-DD ajungând la 4% (127 de voturi), respectiv 3% (87 de voturi), în timp ce toate următoarele partide din listă și-au păstrat nivelul la 2%, astfel PRM – 72 de voturi, UDMR – 68 de voturi și PNȚCD – 65 de voturi.

Vă reamintim că acest sondaj nu este unul făcut pe baze statistice, pe un eşantion reprezentativ sau pe baza unei metodologii ştiinţifice. Este pur şi simplu un sondaj în rândurile celor peste 10.000 de cititori Alba24 care ne citesc în fiecare zi.

Vă invităm, aşadar, să votaţi aşa cum aţi face-o în ziua alegerilor: SONDAJ Alba24: A început campania electorală pentru EUROPARLAMENTARE. Cu ce partid ați vota dacă mâine ar fi alegeri?

Citeşte şi SONDAJ EUROPARLAMENTARE 2014 în județul Alba: Rezultatele după o săptămână de campanie electorală și peste 2.700 de voturi înregistrate

Citește și SONDAJ Europarlamentare 2014 la nivel naţional: Partidele de centru-dreapta adună mai multe procente decât alianța PSD-UNPR-PCȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt puternic, grindină

Publicat

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, luni după-amiaza.

Potrivit ANM, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni, averse care vor cumula 15 l/mp.

Până la ora 19.00, este vizată zona joasă a județului Alba.

Atenționări meteo similare sunt valabile în Bihor, Mureș, Harghita.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Elevii din Aiud, întâmpinați cu ”porți de dezinfecție”, la intrarea în școli. Pregătiri pentru activitățile ce încep marți

Publicat

La Aiud au fost montate ”porți de dezinfecție” la toate şcolile din municipiu, a anunțat Primăria, pe Facebook. Este una dintre măsurile de protecție sanitară aplicată în oraș, pentru revenirea elevilor în școli, din 2 iunie.

”Pentru siguranța elevilor şi a cadrelor didactice au fost montate porți de dezinfecție la toate şcolile din municipiul Aiud”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Vezi și ALBA: Jumătate dintre elevii din clasele VIII, XII și XII NU vin la școală în 2 iunie. LISTA unităților unde nu se fac pregătiri

Potrivit sursei citate, din totalul de 538 elevi de clasa a VIII-a și a XII/XIII-a, 223 vor reveni în 2 iunie pentru pregătirea examenelor.

Este vorba despre 56% elevi de clasa a VIII-a și 34% elevi din clasele a XII/XIII-a. Doar 57 din cei 223 au optat pentru transportul public local, pentru majoritatea elevilor transportul fiind asigurat de către părinți la decizia acestora.

sursă: Facebook Primăria Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Persoanele cu COVID, care nu au simptome, nu-i pot infecta pe cei din jur

Publicat

O persoană infectată cu noul coronavirus, dar care nu are simptome, nu ar putea transmite virusul mai departe. Este concluzia unui studiu recent al cercetătorilor chinezi.

Potrivit sursei citate, din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala.

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii. Ei au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

sursă: ziare.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Slujbă de pomenire a celor șapte episcopi martiri greco-catolici, beatificați de Papa Francisc anul trecut, în Blaj

Publicat

Biserica Greco-Catolică îi sărbătorește marți, 2 iunie, pentru prima dată, pe cei șapte episcopi martiri, beatificați de Papa Francisc în 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj.

La Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, oficiul Sfintei Liturghii va începe la ora 08:45 și va fi transmis online.

Vezi VIDEO: Papa Francisc la Blaj. Ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, pe Câmpia Libertății

Cei șapte Episcopi Greco-Catolici au fost beatificați de Papa Francisc, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în data de 2 iunie 2019, pe Câmpia Libertății de la Blaj, cu ocazia vizitei istorice pe care Pontiful Roman a efectuat-o în România, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

Cei șapte Episcopi greco-catolici români, care au suferit martiriul sub regimul comunist la jumătatea secolului XX, au avut o puternică legătură cu Blajul.

Vezi și DOCUMENTAR ALBA24: Cine sunt martirii greco-catolici beatificați de Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj

Unul dintre ei s-a născut la Blaj (Ioan Suciu), toți șapte au fost elevi la Gimnaziul de la Blaj, doi au fost hirotoniți preoți în Catedrala din Blaj (Vasile Aftenie, Alexandru Rusu), patru au fost profesori la Gimnaziul din Blaj (Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu) și cinci au fost profesori la Facultatea de Teologie din Blaj (Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu).

Patru dintre Episcopii Martiri au fost rectori ai Seminarului Teologic (Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu), patru au fost canonici/consilieri în Capitlul Mitropolitan (Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu), cinci au fost consacrați Episcopi în Catedrala din Blaj (Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Iuliu Hossu), doi au fost numiți Administratori Apostolici ai Arhiepiscopiei de Blaj (Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu), iar Alexandru Rusu a fost numit Mitropolit.

sursă: Radio Blaj

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate