Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Soțul unei judecătoare din Alba, REȚINUT întru-un mega-dosar de spălare de bani. Fratele lui Cătălin Moroșanu, implicat

Publicat

Soțul unei judecătoare din Alba a fost reținut într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Serviciul Teritorial Iași, având ca obiect evaziunea și spălarea de bani, cu un prejudiciu imens, estimat de procurori la aproximativ 18 milioane de lei. În dosar au fost reținuți pentru o perioadă de 24 de ore, inculpații Marcu Cornel, Stănescu Daniel zis Mureș, Stănescu Bogdan zis Cezar, Stănescu Dragoș zis Ciorpan, Moroșan Claudiu (fratele luptătorului Cătălin Moroșan), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

UPDATE: Cornel Marcu este proprietarul unor firme cu sediul în Alba Iulia, despre care procurorii spun că ar fi implicate în gruparea infracţională destructurată de către DIICOT Iaşi. În dosar este reţinut şi Claudiu Moroşan, fratele luptătorului Cătălin Moroşan (zis Moroşanu), precum şi alţi trei inculpaţi din Iaşi: Stănescu Daniel zis Mureş, Stănescu Bogdan zis Cezar, Stănescu Dragoş zis Ciorpan. Cei cinci au fost reţinuţi luni, 22 octombrie, fiind eliberaţi marţi, la expirarea ordonanţei de reţinere. Potrivit DIICOT, inculpaţii vor fi prezentanţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă miercuri, 24 octombrie.

Potrivit unor informații apărute în presa centrală, printre suspecți este şi soţul unei judecătoare din județul Alba, dar şi oameni de afaceri care deţin francize pentru branduri de lux. În dosar ar mai fi implicate de zeci de persoane de etnie romă din două localități din județul Iași. Nu deținem deocamdată informații cu privire la identitatea soțului judecătoarei.

Anchetatorii spun că în dosarul deschis din 2012, membrii rețelei ar fi făcut tranzacții fictive cu aur, a căror finalitate era decontarea de TVA.

De asemenea, acești ar fi făcut și tranzacții ilegale cu aur, iar uneori metalul prețios era scos în afara ţării, fără documente. Anchetatorii au făcut marți dimineață mai multe percheziții în acest dosar.

Comunicatul DIICOT

”La data de 22.10.2018, procurorii DIICOT- S.T.Iaşi au dispus reţinerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a inculpaţilor Marcu Cornel, Stănescu Daniel zis Mureș, Stănescu Bogdan zis Cezar, Stănescu Dragoș zis Ciorpan, Moroșan Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

La aceeaşi dată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, au efectuat un număr de 35 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi a municipiilor Bucureşti si Alba Iulia,  ocazie cu care au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei și au fost instituite sechestre pe imobile și autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 – 2015 inculpaţii Marcu Cornel, Stănescu Daniel, zis „Mureş”şi Stănescu Bogdan, au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop facilitarea înregistrării în contabilitatea societăţilor controlate de către inculpatul Marcu Cornel, respectiv SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv Investment SRL şi Exclusiv International SRL, a unor facturi fiscale eliberate în baza unor relaţii comerciale fictive care, pe de o parte, au avut ca efect sustragerea de către acestea din urmă de la plata unor sume de bani reprezentând  TVA – ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi pe de altă parte, au reprezentant documentaţia necesară solicitărilor de rambursare a TVA înaintate către organele competente de către SC Marcor Gold SRL.aur   Începând cu luna octombrie 2012 şi până în iulie 2014, inculpaţii Stănescu Daniel şi Stănescu Bogdan au furnizat facturi nereale şi către societăţile beneficiare, societăţi administrate şi controlate în perioada octombrie 2012 – iulie 2014 de către un cetăţean italian şi un cetăţean român, în atingerea aceluiaşi scop infracţional, respectiv sustragerea de la plata unor sume de bani reprezentând  TVA – ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat.

De asemenea, s-a reţinut că inculpaţii Stănescu Daniel şi Stănescu Bogdan au furnizat facturi nereale şi către fimele beneficiare SC Sodo Migliori Romania SRL Bucureşti şi SC Sodo Migliori International SRL Bucureşti, societăţi administrate şi controlate în perioada octombrie 2012 – iulie 2014 de către inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian, în atingerea aceluiaşi scop infracţional, respectiv sustragerea de la plata unor sume de bani reprezentând  TVA – ul şi impozitul pe profit datorat bugetului de stat.

Inculpatul Tony Baciu împreună cu fratele său, inculpatul Baciu Andrei Robert, au sprijinit grupul infracțional organizat furnizând cantități diferite de fragmente de bijuterii de aur, obținute în mod ilicit, pentru a fi livrate, sub proveniența fictivă a facturilor nereale furnizate de către inculpaţii Stănescu Daniel zis Mureș și Stănescu Bogdan zis Cezar prin intermediul SC Andoria Trans Metal SRL, către SC Marcor Gold SRL, societată controlată de către inculpatul Marcu Cornel.

Modul de manifestare al grupului infracţional organizat sub aspectul fenomenului evazionist a luat forma fraudei cu TVA. Astfel, atât societăţile comerciale controlate de către inculpatul  Marcu Cornel cât şi societăţile comerciale controlate de către inculpaţii  Amato Alessandro şi Mihart Marian în perioada de referinţă au fost operatori economici români înregistraţi în scopuri de TVA ce efectuau livrări intracomunitare către operatori economici din state membru U.E (Italia, Germania), livrări care potrivit prevederilor fiscale nu sunt purtătoare de TVA. Obiectul livrărilor intracomunitare l-au constituit aliaje din aur.

În acest context, inculpaţii Marcu Cornel, Amato Alessandro şi Mihart Marian au înregistrat în contabilitatea societăţilor controlate, achiziţii fictive de metale preţioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, purtătoare de TVA, de la societăţi interpuse scriptic, nou autorizate în comerţul cu metale preţioase, având menirea doar de a ajuta la punerea în circulaţie a TVA-ului, scopul final fiind deducerea TVA precum şi solicitarea de rambursări de TVA.

O caracteristică a comerțului cu metale prețioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur, este aceea că, furnizorii predau fragmentele de bijuterii din aur către societățile beneficiare, care după procesul de topire returnează lingouri în vederea depunerii lor de către furnizori la ANPC pentru stabilirea titlului metalului. Documentele justificative în baza cărora se derulează aceste operațiuni sunt avizele de însoțire a mărfii. După emiterea raportului de încercare, lingourile sunt livrate de către furnizori, pe baza facturilor fiscale și a rapoartelor de încercare, către societățile beneficiare.

De altfel, achiziția de către societățile beneficiare direct a aliajelor din aur este susținută, în context economic, de faptul că livrarea acestora se realizează în baza Rapoartelor de încercare ale ANPC, sarcina certificării calității aurului livrat fiind în sarcina furnizorului. Mai mult, prin topirea fragmentelor de bijuterii din aur intervin diferențe de gramaj care în mod real și firesc sunt suportate de către furnizori.

   Un lucru comun ce s-a stabilit în legătură cu societăţile beneficiare SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv Investment SRL, Exclusiv International SRL, SC Sodo Migliori Romania SRL şi SC Sodo Migliori International SRL (societăți situate pe NIVELUL I al structurii create de grupul infracțional organizat) este acela că achiziţiile de la societăţile fantomă (NIVELUL II) sunt singurele achiziţii de metale prețioase, sub forma fragmentelor de bijuterii, purtătoare de T.V.A., aspect constatat cu ocazia controalelor fiscale derulate de către organele competente asupra activității societăților beneficiare.

În atingerea scopului infracţional, inculpaţii Stănescu Daniel zis ”Mureș” şi Stănescu Bogdan zis ”Cezar” au pus la dispoziţia inculpatului Marcu Cornel facturi fiscale emise de către societăţi comerciale, controlate de către aceştia prin interpuşi, ( „societăţi fantomă” sau societăţi de ,,tip conductă”) care atestau în mod fictiv livrarea de fragmente de bijuterii din aur către SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv International SRL şi SC Exclusiv Investment SRL( „societăţi beneficiare”). În fapt, inculpatul Baciu Tony, administrator al mai multor case de amanet de pe raza judeţului Iaşi, ajutat de către fratele său, inculpatul Baciu Andrei Robert, furniza în fapt cantităţi de aur (mai mici decât cele specificate în facturi), obţinute în mod ilicit, livrarea lor fiind însoţită de aceste facturi fiscale.

Activitatea infracţională şi membrii grupării au fost structuraţi pe două nivele, fiecare nivel având un rol prestabilit şi bine definit.

Astfel, liderul grupării, inculpatul Marcu Cornel prin natura activităţii societăţilor comerciale pe care le reprezintă sau controlează (topitorie de aur şi magazine de bijuterii), a realizat achiziţii ilicite de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur. Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa metalelor preţioase livrate intracomunitar, acesta a declarat că, metalele preţioase livrate către Italia şi Germania provin de la o serie de societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, controlate de cetăţeni de etnie rromă din localităţile Grajduri şi Lunca Cetăţuii, jud. Iaşi (nivelul II). Scopul final l-a constituit diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA și a impozitului pe profit precum și solicitarea rambursării de TVA de la bugetul consolidat al statului.

De asemenea, inculpaţii Amato Alessandro şi Mihart Marian, administratori ai societăților beneficiare SC Sodo Migliori România SRL și SC Sodo Migliori International SRL, au înregistrat în contabilitatea societăților, în mod fraudulos achiziţii de bijuterii, fragmente sau alte piese din aur, purtătoare de TVA în condițiile în care, deși aveau o vechime în activitate de peste 10 ani (în cazul SC Sodo Migliori România SRL), achiziția de metale prețioase sub forma fragmentelor de bijuterii din aur era organizată, potrivit reglementărilor în vigoare, prin aplicarea taxării inverse.

Pe același  nivel, un rol extrem de important a fost ocupat de către alţi doi lideri ai grupării, inculpaţii Stănescu Daniel şi Stănescu Bogdan, care au avut atribuţii în identificarea societăţilor comerciale de tip „fantomă” de pe raza localităţilor Grajduri şi Lunca Cetăţuii, din jud. Iaşi, în numele cărora să fie emise facturi fictive, având ca obiect metale preţioase, aur, bijuterii din aur (cei doi controlând practic nivelul II).

De asemenea, inculpaţii Stănescu Daniel şi Stănescu Bogdan au transportat aurul colectat către societățile beneficiare din municipiul Alba Iulia și către cele din municipiul București, l-au predat pe bază de avize şi facturi fiscale emise în numele societăţilor controlate.

Caracterul organizat în care a acţionat gruparea şi intenţia de disimulare şi spălare a banilor proveniţi din aceste manopere frauduloase rezidă şi din faptul că facturile fiscale fictive emise de firmele de pe nivelul II către firmele de pe nivelul I au fost achitate de către liderii grupării prin transfer bancar, iar odată sumele de bani ajunse în conturile firmelor de pe nivelul II au fost retrase în numerar de către membrii grupării, cetăţeni rromi ce le controlează, în baza unor borderouri de achiziție fictive care, de altfel nu erau înregistrate în contabilitate.

aurDe asemenea, faţă de inculpatul Moroșan Claudiu s-a reşinut faptul că, în calitate de administrator prin procură al SC Gold Brut International SRL Iaşi, în cursul lunii februarie 2013 a aderat la grupul infracţional organizat, pentru a-i susține pe aceștia în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, în dauna bugetului de stat (prin reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali și solicitarea de rambursare a TVA de la bugetul consolidat al statului) și în cel a obţinerii pentru sine şi alţii de beneficii financiare.

În calitate de membru al grupului şi-a asumat şi a îndeplinit ca atribuţii în cadrul acestuia, în ceea ce privește societățile beneficiare SC Marcor Gold SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Exclusiv International SRL, SC Sodo Migliori România SRL, la dispoziția coordonatorilor grupului infracțional organizat, respectiv inculpaţii Stănescu Daniel și Stănescu Bogdan.

Prejudiciul cauzat este în sumă de 18.000.000  lei reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit datorat şi nevirat către bugetul de stat.

În cursul zilei de astăzi inculpaţii urmează să fie prezentaşi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Faţă de alţi 14 inculpaţi,  procurorii DIICOT- S.T.Iaşi au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din Bacău, Alba, București și Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.

Comunicatul Poliției Române:

„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iaşi, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au efectuat 35 de percheziții domiciliare, ce au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în evaziune fiscală și spălare de bani. Au fost puse în executare 26 de mandate de aducere.

La data de 23 octombrie a.c., polițiștii de combatere a criminalității organizate din Iași, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Iași, au destructurat o grupare infracțională organizată, specializată în evaziune fiscală și spălare de bani, formată din 26 de persoane, care ar fi administratori de societăți comerciale, pe raza județelor Iași, Alba și a municipiului București.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2012 – 2015, aceștia ar fi creat circuite financiare, contabile şi bancare şi ar fi facilitat, începând cu înregistrarea în contabilitatea mai multor societăți comerciale, controlate de membrii grupului, a unor facturi fiscale eliberate pentru relaţii comerciale fictive, pe de o parte, obţinerea, de către aceste societăți comerciale, a unor reduceri importante de impozit pe profit şi T.V.A. şi, pe de altă parte, crearea premiselor obținerii unor sume importante de bani, prin solicitările de rambursare a T.V.A, ca urmare a interpunerii frauduloase în activitatea comercială derulată de mai multe firme fantomă.

De asemenea, o parte din membrii grupării ar fi deschis conturi în numele societăţilor fantomă, iar banii proveniți din infracţiuni ar fi fost transferați în conturile respective, fiind retrași ulterior, în numerar şi predați altor membri ai grupării infracţionale, cu scopul de a fi disimulată originea ilicită a banilor.

Din verificările efectuate a reieşit faptul că membrii grupului infracţional organizat ar fi controlat mai multe societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, care ar fi asigurat documentele justificative fictive, în circuitele respective, pentru firmele care ar fi fost la suprafață și care, prin reprezentanții lor, ar fi înregistrat cheltuieli fictive, în scopul sustragerii de la plata impozitelor și taxelor către bugetul de stat și ar fi solicitat rambursări ilegale de T.V.A.

În perioada analizată, societăţile beneficiare ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 18.000.000 de lei, reprezentând T.V.A şi impozit pe profit datorat şi nevirat către bugetul de stat.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor și recuperării prejudiciului cauzat, 1,2 kilograme de aur, 50.000 de lei și au fost instituite sechestre pe imobile și autoturisme în valoare de aproximativ 800.000 de euro.

15 persoane au fost plasate sub control judiciar, iar 5 persoane au fost reținute pentru 24 de ore.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor de combatere a criminalității organizate din Bacău, Alba, București și Inspectoratului de Poliție Județean Iași.”

Surse: DIICOT, Poliția Română, Digi24.ro, ziaruldeiași.ro

FOTO: DIICOTDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Un maistru de la Fabrica de Arme Cugir, condamnat după ce o angajată și-a pierdut două degete, într-un accident. Ce s-a întâmplat

Publicat

fabrica de arme cugir 2

Un maistru de la Fabrica de Arme Cugir a fost condamnat de magistrații Curții de Apel Alba Iulia, după ce în urmă cu mai bine de patru ani, a pus o angajată să lucreze la un utilaj pentru care femeia nu era pregătită. În timp ce lucra cu utilajul femeia a suferit un accident de muncă, iar în urma accidentului două degete i-au fost amputate.

În data de 26 ianuarie 2022, maistrul de pe secția pe care care lucra femeia a încercat să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției, însă magistrații Judecătoriei Alba Iulia au considerat că pedeapsa ar fi prea blândă, raportat la faptele petrecute. Apoi, dosarul a ajuns în apel, pe masa magistraților Curții de Apel Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: Niciun vinovat, la patru ani de la mutilarea unei angajate a Fabricii de Arme Cugir, în urma unui accident. Ce s-a întâmplat

În apel, în data de 25 mai 2022, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au considerat că acordul de recunoaștere încheiat respectă toate prevederile legale și că pedeapsa din acord este suficientă.

Ce s-a întâmplat

Femeia era angajată la Fabrica de Arme Cugir, iar, în data de 13 iulie 2018, i-a fost dată o responsabilitate pentru care nu avea competențe.

Mai exact, femeia lucra în cadrul Atelierului Flux 2: ”numitul B.E., angajat în cadrul aceleiași societăți comerciale pe postul de reglor, cu toate că nu avea această competență, i-a trasat sarcina de a utiliza o mașină de frezat piese metalice, iar, în timpul activității, victima a suferit un accident la mâna dreaptă, în urma căruia i-au fost amputate două degete, suferind leziuni traumatice ce necesită pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale, fiindu-i cauzată și o infirmitate”, se arată în motivarea instanței.

În urma anchetei, oamenii legii au descoperit că maistrul care supraveghea angajații a dat ordin ca femeia să lucreze pe aparatul respectiv. Primul angajat care i-a spus femeii să lucreze a fost scos din cercetare, dosarul său fiind clasat.

CITEȘTE ȘI: VIDEO REPORTAJ: Ziua în care Cugirul a explodat. Fluturașii de salarii, scânteia protestelor de la cele două fabrici de armament

Potrivit motivării instanței, la data de 13.07.2018, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu la Fabrica de Arme Cugir S.A., unde era angajat pe postul de maistru, inculpatul nu a respectat dispozițiile legale privind securitatea și sănătatea în muncă, pentru activitatea de frezor, deoarece, pe de o parte a permis numitului B.E. să repartizeze sarcinile de muncă angajaților din cadrul Atelierului Flux 2, deși această obligație îi revenea exclusiv inculpatului, iar, pe de altă parte, i-a permis persoanei vătămate să lucreze pe mașina de frezat fără ca aceasta să aibă pregătirea necesară, cu consecința producerii unui accident în urma căruia acesteia i-au fost amputate două degete de la mâna dreaptă, și a suferit, totodată, leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale, precum și o infirmitate”, se arată în documentul citat.

Daune de 50.000 de lei

Femeia mutilată a cerut daune de 200.000 de lei din partea Fabricii de Arme Cugir, după ce a rămas fără două degete de la mâna dreaptă.

CITEȘTE ȘI: O angajată a Fabricii de Arme Cugir, mutilată într-un ACCIDENT de MUNCĂ, a dat în judecată compania. Daune de sute de mii de lei

După aproape doi ani de ședințe de judecată pe rolul Tribunalului Alba, în data de 13 iulie 2021, magistrații instanței au admis în parte cererea acesteia și au decis ca 50.000 de lei este de ajuns pentru suferința acesteia.

Pedeapsa primită de maistru

În data de 25 mai, judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, au decis că pedeapsa amenzii penale este suficientă și are aptitudinea de a-și atinge scopul preventiv și educativ urmărit prin aplicarea ei; în fine, nu trebuie ignorat faptul că infracțiunea comisă a fost săvârșită din culpă și reprezintă un eveniment izolat în viața inculpatului. Drept urmare au admis acordul de recunoaștere a vinovăției respins în primă instanță de magistrații Judecătoriei Alba Iulia.

Maistrul a fost condamnat pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă, fiind obligat de instanță la o amendă penală de 2400 lei.

Decizia a fost definitivă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Închisoare cu executare pentru un tânăr care a pariat banii tatălui pe un site de pariuri. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia

Publicat

Un tânăr va executa un an și cinci luni de închisoare, după ce a pariat 5000 de lei, de pe cardul tatălui său, pe un site de pariuri sportive. Decizia este definitivă, deoarece în urmă cu câteva zile, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie în dosar, iar motivarea a fost făcută public. 

Motivul pentru care tânărul va executa pedeapsa, dar și ce s-a întâmplat este descris în motivările Tribunalului Hunedoara unde s-a judecat fondul și a Curții de Apel Alba Iulia unde s-a judecat apelul.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, un bărbat din Orăștie în data de 03 februarie 2020,un bărbat a sesizat Poliția Municipiului Orăștie, cu privire la faptul că, la data de 31 ianuarie 2020, ora 14:59, i-a fost notificată telefonic o tranzacție în valoare de 5000 de lei de pe card, reprezentând o plată făcută către un site de pariuri sportive. Bărbatul a cerut ca plata să fie refuzată deoarece el nu a accesat site-ul respectiv și nu a făcut cumparaturi online. Plata a fost refuzată, iar bărbatul a primit un alt card.

Între timp, o anchetă a fost demarată de polițiști, iar principalul suspect a devenit chiar fiul bărbatului. Acesta a fost cercetat și apoi trimis în judecată pentru efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos și acces ilegal la un sistem informatic.

În timpul urmării penale tânărul a precizat că tatăl său și-a lăsat cardul acasă și fără acordul său a plătit 5000 de lei în contul site-ului de pariuri, bani pe care i-a jucat.

”Inculpatul a avut o atitudine sinceră şi a recunoscut săvârşirea faptei. În faza de judecată a solicitat ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Inculpatul nu a fost de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii şi a solicitat aplicarea unei amenzi, insistând asupra acestei sancţiuni penale”, se arată în motivarea instanței.

Din cauza faptului că a refuzat prestarea muncii în folosul comunității nu au putut fi aplicate articolele ce privesc suspendarea executării pedepsei.

”Tribunalul constată că inculpatul nu şi-a dat acordul pentru prestarea unei activităţi neremunerate în folosul comunităţii astfel că faţă de acesta nu pot fi aplicate disp. art. 91, 92 C.pen., nefiind îndeplinită condiţia prev. de art. 91 al. 1 lit. c) C.pen”, se arată în motivarea instanței.

La Tribunalul Hunedoara a fost condamnat la un an și 5 luni de închisoare cu executare. Dosarul a mers în apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde magistrații au judecat. Aceștia au păstrat pedeapsa cu executare, dar au modificat pedepsele accesorii. De asemenea au mai dispus confiscarea sumei de 5000 de lei de la tânăr.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia a fost dată în data de 25 mai 2022.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Site-ul Ministerului Apărării Naționale, în limba engleză, atacat de hackeri. Ce fel de atac cibernetic a avut loc

Publicat

Hackerii au atacat pagina de internet, versiunea în limba engleză a site-ului Ministerului Apărării Naționale. Atacul a început sâmbătă, 28 mai, în jurul orei 4.30 când a s-a declanșat un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS).

Potrivit MAPN, Specialiștii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) au reușit restabilirea funcționării normale a paginii de internet în aproximativ 30 de minute de la declanșarea atacului DDOS.

”Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN.

Comandamentul Apărării Cibernetice al MApN este în legătură cu celelalte instituții naționale cu atribuții în domeniu pentru identificarea cu precizie a originii acestui atac și luarea tuturor măsurilor care se impun”, se arată într-un comunicat remis de MApN.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un nou parc ar putea fi amenajat în curând, la Sebeș. Cum va arăta spațiul public urban propus pe strada Alunului

Publicat

Administrația locală din Sebeș se pregătește pentru reconversia unei zone degradate aflată pe strada Alunului din municipiu.

Pe un teren în suprafață de peste 3.800 mp se va amenaja un nou parc, un spațiu public urban cu zone destinate unor jocuri specifice vârstei a III-a, zone pentru practicarea sportului în aer liber destinate persoanelor tinere, alei de promenadă și zone de socializare. 

Consilierii locali din municipiul Sebeș vor avea de votat, în ședința din 30 mai, două proiecte ce vizează reabilitarea spațiului public urban și a zonei pietonale de pe strada Alunului.

Valoarea proiectului este de 2.192.746,97 lei, cu TVA inclus.

Potrivit studiului de fezabilitate, parcurile și spațiile verzi au un rol generator de comuniune socială, accesibilă tuturor, educativă pentru toți. Zona amenajată în cadrul acestui proiect va atrage toți locuitorii din municipiul Sebeș. „Dacă spațiul este amenajat frumos asigurându-se un climat echilibrat și revigorant, păstrându-se o bună relație cu locuitorii, se va realiza o sensibilitate a vizitatorilor asupra utilizării lui, iar prin urmare oamenii vor ajunge să și-l însușească ca o locație publică și liant comunitar”, se precizează în documentul citat.

Amplasamentul este situat în intravilanul municipiului Sebes, pe strada Alunului.

Terenul are o formă trapezoidală, fiind alcătuit din adouă parcele, împreună însumând o suprafață de 3.858 mp.

În prezent, această zonă este într-o stare avansată de degradare, frecvent fiind depuse deșeuri rezultate din construcții, în timp devenind nefrecventată de cetățenii municipiului.

Amenajarea propusă urmărește asigurarea unor spații de petrecere a timpului liber pentru toate categoriile grupului țintă, respectiv:

 • Zone destinate unor jocuri specifice vârstei a III-a, respectiv table și șah
 • Zone destinate practicării sportului în aer liber destinate persoanelor tinere
 • Alei de promenadă și zone de socializare destinate atât tinerilor cât și persoanelor vâstnice

Se propune amenajarea totală a spațiului prin:

 • configurarea alveolelor de spații verzi în vederea conturării unui traseu de parcurs pe toată suprafața scuarului și amenajarea a trei zone de interes: zona dotată cu aparate
  de fitness, zona cu măsuțe pentru joc de șah și table și zona de socializare și relaxare
 • dotarea cu mobilier urban în măsura satisfacerii numărului de vizitatori și a gradului de interes al zonei: bănci, coșuri de gunoi, cișmea de apă potabilă, suport de biciclete

 • racordarea la rețeaua publică de apă pentru cișmea și pentru sistemul de irigații
 • realizarea sistemului de iluminat public
 • sistem de supraveghere video
 • plantarea de vegetație de talie mică, medie și mare

Se va planta un gard viu perimetral pe latura nordică și vestică a terenului, format din Thuya occidentalis cu înălțimi între 1,25 și 1,5 m. De asemenea, se vor planta 20 de arțari cu înălțimi mai mari de 2 metri.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax