Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spaţiile ce vor fi închiriate pentru comerţ în apropierea catedralelor din Cetatea Alba Carolina, rezervate artiştilor plastici şi artizanilor


Publicat

Spațiile din apropierea Catedralei Romano-Catolice din Cetatea Alba Carolina, care vor fi scoase la licitație pentru desfășurarea activității de comerț, vor fi desinate doar comercializării produselor realizate de artiștii plastici și artizani în atelierele proprii.

Potrivit unei modificări a adusă la HCL nr.140/2013, privind aprobarea încheierii prin licitație publică a unor terenuri situate în Cetatea Alba Carolina – zona interioară a fortificației, delimitată de conturul exterior al bastioanelor și curtinelor, în scopul desfășurării de activități comerciale, de tip comerț și aprobată de CL, „Amplasamentele 1, 2, 3 și 4 stabilite prin Anexa nr.1 la HCL nr 89/2013 sunt alocate numai pentru comercializarea produselor realizate de artiști plastici și artizani în ateliere proprii și se vor licita doar în acest scop”.

Aprobarea închirierii prin licitaţie face obiectul unui proiect de hotărâre aprobat deja de CL.

Cele 13 spaţii care vor unde vor fi amplasate trăsurile de epocă, în suprafaţă de 12 metri pătraţi fiecare, vor fi închiriate pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitate de prelungire. Locaţiile pentru aceste “trăsuri” sunt dispuse astfel: patru în spaţiul dintre Obelisc şi Poarta a III-a, două pe marginea Pieţei Cetăţii, lângă clădirea Universităţii, alte două lângă clădirea “Ierihon” şi statuia lui Mihai Viteazul, două în zona Catedralei Romano-catolice şi alte trei în apropierea Catedralei Reîntregirii.

În acest tip de amplasamente se pot comercializa produse alimentare ce nu necesită preparare, inclusiv produse de patiserie şi cofetărie (fac excepţie sucurile naturale, ceai, cafea, cocktail, vin fiert, produsele de tip pop-corn, vată de zahăr, alune şi nuci prăjite, porumb fiert, îngheţată), produse artizanale de tip suveniruri sau cele care marchează evenimente, festivaluri cu tematică, sărbători religioase (Crăciun, Paşti) sau laice (Zilele oraşului, Sărbătoarea Cetăţii medievale, 8 Martie etc); lucrări de artă proprii ale artiştilor plastici; presă, cărţi, materiale de prezentare şi promovare a Cetăţii şi a oraşului Alba lulia, flori.

Astfel, potrivit hotărârii aprobate miercuri, în spaţiile din apropierea celor două catedrale se vor comercializa doar produsele artiştilor plastici şi ale artizanilor.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

FOTO: Incendiu la un autoturism staționat pe o stradă din Aiud. Au intervenit pompierii

Publicat

Detașamentul de pompieri din Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.

Cauza incendiului nu a fost făcută publică, deocamdată.

Se pare că focul a izbucnit în zona instalațiilor electrice.

La fața locului a fost trimisă o autoutilitară de stins incendii.

Stire in actualizare

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când s-ar putea redeschide mall-urile din România. Anunțul făcut de ministrul economiei

Publicat

parcare alba mall

Mall-urile din țară s-ar putea redeschide de la jumătatea lunii iunie, dacă lucrurile vor evolua bine, într-o nouă etapă de relaxare, a precizat ministrul economiei, Virgil Popescu. 

Virgil Popescu a precizat că în cursul zilei de marți, 2 iunie, va avea o întâlnire cu reprezentanții marilor centre comerciale și va discuta despre posibilitățile pe care le au pentru a-și relua activitatea în cel mai scurt timp.

“La ora 15.00, am o întâlnire cu reprezentanții mall-urilor și ai celor care închiriază spații în centrele comerciale. Mi s-ar părea normal că, dacă relaxăm măsurile și lucrurile merg bine, să putem ca la finalul acestor două săptămâni să deschidem și magazinele mari. Vrem să aducem viața la normalitate mai repede”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenție la TVR1, citat de libertatea.ro.

Reamintim că terasele au fost deschise încă de ieri, 1 iunie, dar atât patronii cât și clienții trebuie să respecte o sserie de reguli.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO Ludovic Orban, despre creșterea pensiilor de la 1 septembrie: ”O nucă fierbinte pregătită de PSD”

Publicat

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seara, că nu va respecta legea pensiilor adoptată în administrația PSD, care prevede o creștere de 40%, de la 1 septembrie, a punctului de pensie. Pensiile vor crește, spune acesta, pe baza realității economice. 

”Degeaba mărești pensiile, dacă, după aia, nu poți să le plătești. Facem și noi ca PSD, le mărim, dăm drumul la inflație și vezi că poți să îți cumperi cu banii respectivi ce puteai cumpăra și înainte.

Creșterea cu 40% ar fi fost greu de făcut și în condiții normale. Sincer vă spun, asta e, cum să vă spun, o nucă fierbinte pregătită de PSD, pentru ca în cazul în care vor pierde puterea, să aibă cu ce să recupereze capital electoral. Vom crește pensiile cu siguranță, dar vom crește realist, pe baza realității economice”, a declarat Ludovic Orban, luni seara, la Digi 24.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

2 IUNIE: Un an de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj. Zeci de mii de pelerini au fost prezenți pe Câmpia Libertății

Publicat

papa la blaj

În urma cu un an, pe 2 iunie 2019, zeci de mii de pelerini au participat la vizita istorică pe care Papa Francisc a făcut-o pe Câmpia Libertății din Blaj. 

Pregătirile pentru primirea Sanctității Sale au început cu câteva săptămâni înainte de data de 2 iunie, iar Blajul a devenit pentru un timp cel mai sigur oraș din țară. Toate structurile din România au fost angrenate pentru ca vizita istorică să se desfășoare fără probleme.

p

Papa a ajuns pe Câmpia Libertății în jurul orei 11.00 și a fost întâmpinat de președintele țării, Klaus Iohannis. La Blaj, Papa Francisc a participat liturghia greco-catolică şi la ceremonia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici martiri.

Acesta a stat pe un tron din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul a făcut trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos.

papa la blaj

După evenimentul de pe Câmpia Libertății, Pontiful Roman a luat prânzul, împreună cu suita papală, iar de la ora 15.45 s-a întâlnit cu comunitatea rromă din oraș. Tot acolo a fost programat și salutul Sfântului Părinte.

Imediat, după întâlnirea cu comunitatea rromă, Papa a plecat spre Sibiu unde a avut avion direct către Roma.

papa345

Pe lângă vizita istorică a Sanctității Sale, un alt eveniment a marcat ziua de 2 iunie: comportament exemplar al pelerinilor.

Toate sectoarele în care s-au aflat aceștia au rămas curate. Oamenii și-au strâns toate gunoaiele și le-au luat cu ei. Nu au rămas hârtii, resturi de mâncare sau peturi.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate