Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Specialist: Lecție de prostit poporul. Explozia prețurilor la energie NU ESTE JUSTIFICATĂ, dar suntem duși cu vorba până plătim

Publicat

curent

”Creșterea prețurilor la energie nu este justificată, dar suntem duși cu vorba până ne obișnuim cu ideea și plătim” a scris președintele Asociației ”Energia Inteligentă”, Dumitru Chisăliță, într-un articol publicat pe site.

Acesta face o diagnoză dură a modului în care autoritățile gestionează problema creșterii prețurilor și aduce informații argumentate din interiorul sistemului.

Potrivit acestuia, prețul energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni cu 24%, conform datelor INS, o creștere care a fost interpretată că se datorează următoarelor cauze:

  • Creșterea costurilor cu achiziția certificatelor verzi de către CET urile care consumă hidrocarburi pentru producerea energiei electrice – apreciată a fi influențat cu cca 4,5% creșterea prețului final de energie;
  • Diferența între cerere și ofertă, care a determinat achiziția de energiei din import, importuri mult mai scumpe, care apreciem că a influențat cu cca. 6,2% creșterea prețului final la energie.

”Analizând situația din ultimele 2 luni se observă că ofertele unor furnizori în piață prezintă creșteri ale prețului energiei electrice de până la 65,2%.

Astfel de prețuri care impun noi trenduri în piața consumatorului final nu au o justificare teoretică, ele fiind rodul speculațiilor și al manipulărilor”, se arată în articol.

Situația în cazul prețului la gaze

Dumitru Chisăliță mai precizează că prețul gazelor naturale la consumatorul final a crescut în primele 6 luni cu 20%, conform datelor INS, o creștere care a fost interpretată că se datorează următoarelor cauze:

Gas Release Program care a determinat explozia exportului de gaze naturale în primele luni din an.

GRP a determinat un fals deficit de gaze, producătorii fiind obligați să nu vândă gaze pe termen lung, practic să blocheze aproape jumătate gazele de pe termen lung.

Dumitru Chisăliță

Preluare din articolul publicat pe asociatiaenergiainteligenta.ro:

”Estimăm că această situație a determinat o creștere de preț de cca. 6,4%:

  • Deficitul între cerere și ofertă care a determinat importuri ridicate în anul 2021, inclusiv pentru a acoperi exporturile de gaze, estimăm că au determinat o creștere de preț de 7,9%.
  • Panica din piață pe fondul lipsei de informații. Având în vedere că nu toate gazele sunt tranzacționate pe bursă, foarte important, în România este existența în piață a informațiilor privind prețurile medii ale gazelor naturale tranzacționate. Estimăm că această situație a determinat o creștere de preț de cca. 6,2%, în trimestrul II 2021.

Analizând situația din ultimele 2 luni se observă că ofertele unor furnizori în piață prezintă creșteri ale prețului gazelor naturale de până la 100%.

Astfel, de prețuri care impun noi trenduri în piața consumatorului final nu au o justificare teoretică, ele fiind rolul speculațiilor și al manipulărilor.

Costul mediu al gazelor din portofoliul furnizorilor, îl estimăm ca fiind de cca 123 lei/MWh. Cu toate acestea prețul gazelor ofertate pe piață este de 180 – 240 lei/MWh! Și atunci cine pe cine apără?

După 3 săptămâni de căutare de soluții, de către autorități, urmare a exploziei prețurilor, ne găsim în situația în care, timpul trece facturile mărite vin. Soluția aruncată publicului este ”compensarea” facturilor anumitor consumatori casnici!

Citește și: Subvenție la factură și supliment. Cum vrea Guvernul să ajute 5 milioane de români să reziste scumpirilor la energie

COMPENSARE (conform DEX) – operație comercială, constând dintr-un schimb echivalent de mărfuri între vânzător și cumpărător, fără utilizarea mijloacelor de plată.

Întrebările care se pun: Cine / ce schimbă? Cât, cum, ce și cine compensează?

Bineînțeles nimeni nu știe să dea un răspuns clar.

Se bâjbâie ceva într-o zi, ceva în altă zi, ne vedem săptămâna viitoare, peste încă una, și tot așa, până când subiectul nu mai este de interes, iar oamenii (precum broasca fiartă încet) se obișnuiesc cu ideea că trebuie să plătească și vor plăti.

”O lecție de prostit din nou poporul”

O lecție de prostit din nou poporul. Dar am mai văzut acest film în luna ianuarie 2021, cu aceeași protagoniști și rezultatul a fost că oamenii au fost duși cu vorba, ajungând până la urmă să plătească facturile mărite.

Pentru aducerea aminte, după ”scandalul facturilor din decembrie 2020 la energie electrică”, aceeași oameni sau întâlnit, la fel, o săptămână, și încă una, și încă una, și promisiuni că nu va crește prețul, și alte promisiuni și în final românii nu au plătit o factură mărită la energie electrică, în medie, nu cu 18% (cum era în luna decembrie), ci una mărită cu 17%.

Iar românii au uitat, mult prea repede de acea prosteală.

Campania de manipulare a opiniei publice, prin care se prezintă în mod fals că creșterea facturii la gaz și electricitate, se datorează unor greșeli de index și nu a creșterii prețului este o metodă de intoxicare.

Identificarea vinovatului, în persoana companiei Electrica, spre deliciul publicului, pentru explozia prețurilor la energie, este lamentabilă (cunoscută fiind respingerea zilele trecute a unui angajat al ministerului de la conducerea companiei de distribuție a energiei electrice electrica din considerente de lipsă de studii pentru a ocupa acest post).

Greșeli în realizarea facturilor nu sunt o premieră și o regăsim la toți furnizorii, doar că nu a existat o mediere a acestora.

Amestecarea intenționată a problemelor este calea ideală de a pierde modalitatea de rezolvarea a acestora și de atingere a scopului acela de a mării facturile, pentru a face bani pe spinarea oamenilor”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

Conturile bancare ale unei primării din Alba blocate de instanță: instituția, executată silit. Ce spune viceprimarul

Publicat

Conturile bancare ale Primăriei Roșia Montană au fost blocate în urma unei executări judecătorești. Mai exact primăria a fost obligată în instanță să plătească suma de 141.721 de lei, unei firme din Cluj care a făcut o serie de lucrări în localitate. 

Potrivit viceprimarului Vasile Morariu, firma în cauză a exectuat în trecut lucrări la rețeaua apă și canalizare, mare parte din bani au fost plătiți, însă nu toată suma. Deoarece suma nu a fost plătită firma a acționat în instanță primăria și un proces s-a desfășurat pe rolul Tribunalului Specializat Cluj. 

Deși primăria a avut dreptul să facă apel la decizia instanței, nu a facut-o, iar decizia a devenit definitivă prin neapelare.

Magistrații Judecătoriei Câmpeni au admis cererea de executare silită, iar până când suma va fi plătită conturile bancare ale primăriei sunt blocate.

Problemele din domeniul financiar al primăriei Roșia Montană par să continue. Instituția stă cu teancurile de facturi neplătite, deoarece contabila primăriei nu mai vrea să pună vizele CFP (control financiar preventiv).

Vasile Morariu a mai transmis și motivele pentru care contabila nu mai vrea să puna viza CFP. Femeia spune că nu are încredere și singuranță în a pune parafa pe facturile emise, mai ales cele din achiziții publice, unde serviciul a fost externalizat către o firmă privată.

CITEȘTE ȘI: Teancuri de facturi neplătite la o primărie din Alba: Contabila instituției refuză să dea viza. Ce spun viceprimarul și primarul

Aceasta mai spune că angajații primăriei nu vad contractele făcute în urma licitației, ci doar că ele vin la semnat și stampilat pentru a fi făcute plățile. De asemenea a mai transmis prin viceprimar că din cauza presiunilor exercitate asupra sa, a stresului și deoarece consideră ca ar fi putut face niște fapte ilegale dacă ar fi semnat anumite documente, starea sa de sănătate a fost agravată.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de ploi torențiale, valabil în județul Alba până marți seară. Sunt posibile și manifestări de instabilitate atmosferică

Publicat

Meteorologii au emis un COD GALBEN de ploi, valabil în Alba și mai multe județe de luni, 26 septembrie, ora 18:00 până marți, 27 septembrie, ora 22:00. Se vor înregistra ploi însemnate cantitativ.

În intervalul menționat, local în Maramureș, Banat, zona montană a Olteniei, în Carpații Occidentali și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse, însoțite pe alocuri de descărcări electrice.

În special prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 de litri pe metrul pătrat și pe arii restrânse 40-50 de litri pe metrul pătrat.

În după-amiaza zilei de marți (27 septembrie) în sud-vestul și centrul țării, iar spre seară și noaptea (27/28 septembrie) în sud și sud-est, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Performanță: Spectacol al Teatrului de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia, selecționat la Festivalul Național de Teatru

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” a fost selecționat să susțină spectacolul „Tati e trăsnit”, regia Claudia Machedon, la ediția cu numărul 32 a Festivalului Național de Teatru, festival care reunește cele mai bune spectacole realizate pe scenele din România în stagiunea 2021 – 2022.

Această ediție a FNT, avându-i selecționeri pe Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, propune un nou concept – Granițe fragile. Istorii fluide, care extinde interesul acordat spectacolelor de teatru. O nouă componentă a acestei viziuni artistice extinse este aceea educațională:

În cadrul programului FNT spectacolul de la Alba Iulia se regăsește la capitolul INTERSECȚII ÎN FNT – Pedagogii fluide:

Arta deschide școala. „În cadrul acestui modul vor fi prezentate în școli și licee din București spectacole de teatru (realizate de Asociația O2G, Asociația ARPAS, Asociația Vis-a-Vis, MiniREACTOR de creație și experiment Cluj-Napoca, Teatrul GONG Sibiu, Teatrul Ion Creangă București, Teatrul de Animație Țăndărică București, Teatrul de Păpuși Prichindel Alba Iulia) dedicate elevilor și elevelor, urmate de discuții cu echipele artistice.

Modulul cuprinde și o serie de ateliere realizate de artiste și artiști din zona artelor performative (printre care Ana Crăciun Lambru, Cosmin Manolescu, George Cocoș), care vor lucra pe durata festivalului cu grupuri de copii și adolescenți.”

”Nu putem decât să ne mândrim și să ne bucurăm că spectacolul teatrului nostru „Tati e trăsnit”, realizat în parteneriat cu Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), rodul unui proiect educațional câștigat la AFCN – Teatrul contemporan pentru sala de clasă, se va juca și în sălile de clasă din școlile sau liceele din București” au transmis reprezentanții teatrului.

Vă reamintim că spectacol „Tati e trăsnit” a avut premiera în luna mai a acestui an, fiind rezultatul muncii de echipă a tinerei regizoare Claudia Machedon și a actorilor Teatrului de Păpuși „Prichindel”: Iulian Costea și Mădălin Costea.

De asemenea, a fost prezent în sălile de clasă din școlile gimnaziale din Alba Iulia, unde s-a bucurat de interesul elevilor pentru subiectul abordat.

Festivalul Național de Teatru este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România. Coproducător: Primaria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii. Partener: Institutul Cultural Român.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Prima fotografie cu bebelușul. Pacientele care nasc la Spitalul din Alba Iulia primesc fotografii cu nou-născuții

Publicat

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia va oferi, începând de luni, 26 septembrie 2022, pacientelor care nasc în cadrul unității medicale o fotografie cu bebelușul – prima din viața sa.

Fotografia va fi proiectată pe un material de tip fluturaș/pliant care va contine și datele personale și medicale ale noului-născut (nume, prenume, data nașterii, greutate, lungime, circumferința capului, tip naștere, ora nașterii scor Apgar, numele mamei, numele medicilor ginecolog și neonatolog).

De asemenea, fluturașul este însoțit de un mesaj pentru mame și copii: ”Să naști și să fii născut ne aduce la esența creației, unde spiritul uman este curajos și îndrăzneț, iar corpul un miracol al înțelepciunii”.

Cadoul este oferit pacientelor în baza unui protocol de colaborare încheiat între Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și o firmă de profil.

„Sperăm că micul nostru cadou va fi pe placul mămicilor și le va aduce amintiri frumoase mereu!”, au transmis reprezentanții SJU Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax