Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Subvenție la factură și supliment. Cum vrea Guvernul să ajute 5 milioane de români să reziste scumpirilor la energie

Publicat

contor curent gaz

O jumătate de milion de familii din România au nevoie de sprijin financiar pentru a avea căldură în case la iarnă, spune ministrul muncii, iar numărul total al persoanelor afectate de scumpiri ar putea ajunge la 5 milioane.

„Va fi un moment foarte dificil”, recunoaște Raluca Turcan, care a anunțat marți seara, la Digi24, că statul va acorda un ajutor anumitor categorii de persoane. Pentru aceasta, cetățeanul vulnerabil trebuie să depună un dosar la Primărie.

În plus, va mai exista o compensare a facturii, în funcție de tipul de energie consumată, precizează aceasta.

„Vom depune un amendament (la Legea consumatorului vulnerabil, aflată în Parlament – n.r.) prin care legea, care trebuia să intre în  vigoare la începutul sezonului rece din anul 2022, să fie devansată și să aplice de la 1 ianuarie 2022 și în același timp va avea două componente.

Una, de subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul, se va face diferit, în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie – energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid.

În același timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, a declarat la Digi24 ministrul muncii, Raluca Turcan.

Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obține aceste facilități.

Exemplu:

Un pensionar cu o pensie minimă, care în momentul de față primește un sprijin la factura de energie de aproximativ 100 de lei, acordați iarna, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, prin cele două tipuri de sprijin: subvenție și supliment, a precizat Raluca Turcan.

Dacă legea nu trece la timp în Parlament, Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru partea de compensare, a mai spus Raluca Turcan.

Sursă: Digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax