Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Spitalele trebuie să se aprovizioneze cu medicamente ieftine, în termen de 10 zile. În caz contrar, directorii unităţilor de sănătate riscă să fie schimbaţi din funcţie

Publicat

Medicamentele pentru bolnavii de cancer, antibioticele şi vaccinul antirabic vor trebui achiziţionate de către spitale, în termen de maximum 10 zile de la intrarea în vigoare a unui ordin al Ministerului Sănătăţii (MS). Acesta se află în dezbatere publică, în perioada 7 noiembrie – 7 decembrie.

Procedurile de achiziţii publice pentru medicamentele cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare trebuie demarate de spitale în următoarele 10 zile, potrivit precizărilor oferite de noul ministru al Sănătăţii, Raef Arafat. Este vorba despre medicamentele necesare pacienţilor, care sunt ieftine şi nu mai sunt aduse de către distribuitori ori sunt cu risc ridicat de a nu mai fi furnizate.

Proiectul de ordin a fost lansat în dezbatere publică miercuri şi cuprinde o listă cu 100 de medicamente cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate pe perioada spitalizării. Lista include şi medicamentele pentru bolnavii de cancer, antibiotice şi vaccinul rabic.

„Pentru asigurarea unor servicii medicale de înaltă calitate şi a continuităţii tratamentului pentru pacienţii din unităţile sanitare publice cu paturi, acestea au obligaţia să organizeze proceduri de achiziţii, conform legii, pentru acele medicamente pe care le consideră necesare pentru desfăşurarea propriei activităţi medicale în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordinului.
Totodată, prin proiectul de ordin se reglementează obligaţia unităţilor sanitare publice cu paturi de a se asigura că pe parcursul anului nu înregistrează disfunctionalităţi în aprovizionarea cu aceste medicamente; în acest sens, unităţile sanitare vor înscrie în contractele încheiate conform legii clauze care să asigure acest lucru”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de ordin.

Potrivit proiectului, preţul de achiziţie al medicamentelor nu poate depăşi preţul stabilit conform prevederilor ordinului ministrului Sănătăţii privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, în condiţiile legii.

Nerespectarea dispoziţiilor ordinului poate atrage încetarea contractului de management, respectiv a contractului de administrare, adică directorii de spitale riscă să fie schimbaţi din funcţie.

Sursa: Mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Medicamente necesare pentru bolnavii de cancer, în continuare absente de pe piaţa din România. Pacienţii se aprovizionează din străinătate | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax