Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sporul de risc şi solicitare neuropsihică, de 50% din salariul de bază, pentru funcţionarii publici, aprobat de Senat

Publicat

senat Acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică de 50% din salariul de bază lunar pentru funcţionarii publici a fost adoptată luni de către Senat. Aceste prevedere legislativă a fost respinsă parţial de Curtea Constituţională.

Prevederea a fost inclusă în Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici.

„Pentru compensarea activităţii specifice, funcţionarii publici din cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar”, se arată în actul adoptat de Senat.

Textul iniţial al modificării Legii 188/1999 prevedea că „pentru compensarea activităţii specifice, personalul ANFP beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50%, aplicat la salariul de bază lunar, care face parte din acesta şi care constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază”.

CCR a declarat, în noiembrie anul trecut, drept neconstituţională a doua parte a articolului, anume „care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza”. Explicatia judecatorilor constitutionali a fost ca reglementarea respectiva ar fi introdus un privilegiu in privinta modalitatii de determinare a salariului de baza, ajungandu-se la situatia in care alte sporuri ar putea sa fie calculate avand drept baza si sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, ceea ce echivaleaza cu legiferarea unui spor la spor.

Forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.

surse: hotnews.ro, news.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax