Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Stafilococ în aperitivele servite la nunta ”cu probleme” de la Șugag. DSP Alba a comunicat rezultatele anchetei

Publicat


caminul cultural sugag

Direcția de Sănătate Publică Alba, a transmis rezultatele anchetei cu privire la incidentul produs sâmbătă la nunta organiată la Căminul Cultural din Șugag, în urma căruia mai multe persoane au ajuns la spital. Potrivit DSP, în aperitivele servite nuntașilor, a fost descoperit un stafilococ. De asemenea, au mai fost descoperite o serie de nereguli. Starea pacienților este bună, iar persoana care fusese internată inițial, a ieșit din spital.

Comunicatul DSP Alba

”Stafilococul coagulazo-pozitiv a fost găsit în aperitivele de la nunta organizată la Căminul Cultural din Șugag, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma căreia opt persoane s-au prezentat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, cu probleme digestive. Starea de sănătate a pacienților este bună, iar persoana internată a fost externată.

Serviciul de control în sănătate publică din subordinea DSP a prelevat 17 probe alimentare din meniul servit la nuntă, care au fost analizate în laborator, iar conform rezultatelor analizelor, în 9 probe alimentare a fost prezent stafilococul coagulazo-pozitiv. Alimentele în care s-a găsit stafilococul au fost servite la aperitive. Celelalte probe alimentare au fost corespunzătoare din punct de vedere bacteriologic.

Compartimentul de epidemiologie a efectuat ancheta epidemiologică. Pacienta internată a fost externată. Persoanele care au ajuns la spital au vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, iar acestea prezentau dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice.

Mâncarea a fost preparată conform declarațiilor mirilor și ale administratorului căminului atât în gospodăria mirilor cât în bucătăria Căminului Cultural.

Materia primă a fost procurată atât din comerț cât și din gospodăria proprie.

Personalul care a asigurat pregătirea și respectiv servirea mesei, nu a avut un contract de prestări servicii cu primăria sau cu mirii.

Nu au existat substanțe dezinfectante pentru veselă, suprafețe, mâini (a existat doar detergent).

Transportul alimentelor de la familia organizatoare la Căminul Cultural Șugag s-a făcut cu mijloace de transport neautorizate (neamenajate și neechipate corespunzător). Recipientele folosite nu asigurau protecția alimentelor împotriva contaminării”.

Prăjiturile servite la nuntă au fost preparate acasă la familiile mirilor. Doar tortul mirilor și prăjiturile oferite pentru acasă au fost preparate într-un laborator de cofetărie cu sediul în Sebeșel și au declarație de conformitate.

În bucătărie s-a folosit apa potabilă provenită de la rețeaua de distribuție Dobra și conform buletinelor de analize este corespunzătoare.

La nuntă s-a servit si apă de izvor, dintr-o sursă verificată de DSP Alba, care este corespunzătoare.

Ca urmare a neconformităților constatate, s-au luat următoarele măsuri:

  • Se interzice desfășurarea oricărei activități de alimentație publică, colectivă în sălile Căminului Cultural, până la remedierea deficiențelor constatate;
  • Personalul care a participat la prepararea și respectiv servirea mesei a fost invitat la sediul DSP Alba cu fișa de aptitudine, diplomă curs și pentru instruire în ceea ce privește noțiunile de igienă;
  • Administratorul Căminului Cultural din Șugag și familia organizatoare a nunți sunt convocați la sediul DSP Alba, vineri, 2 noiembrie, pentru aplicarea sancțiunilor conform H.G. 857/2011, pentru deficiențele constatate, și stabilirea altor recomandări.”

Citește și: Nuntași transportați la spital, după o TOXIINFECȚIE ALIMENTARĂ la Căminul din Șugag. Incident ascuns de autorități


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Doliu la ISU Alba. Salvatorii și-au condus, pe ultimul drum, un coleg care a fost în slujba semenilor timp de 23 de ani

Publicat

Momente triste și grele, luni, pentru salvatorii de la ISU Alba. Și-au condus, pe ultimul drum, un coleg care a purtat 23 de ani uniforma de militar, cu cinste și onoare. ”Astăzi ne-am despărțit cu durere în suflet de colegul nostru, plutonier adjutant Nicu Alexandru Oltean. Acesta a fost în slujba semenilor timp de 23 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ritmul lent de mers poate indica risc de îmbătrânire prematură. Studiu

Publicat

Gradul de îmbătrânire ar putea fi stabilit printr-un simplu test. Oamenii de știință au identificat noi conexiuni între ritmul lent al mersului pentru persoanele peste 40 de ani și gradul de îmbătrânire a creierului și chiar a întregului organism. De obicei, medicii folosesc banda de mers pentru a măsura starea generală de sănătate în cazul […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Românii ar putea avea mai multe zile libere. Ce prevede o Directivă europeană

Publicat

Românii vor putea avea zile libere din motive familiale sau în cazuri de forță majoră. O Directivă europeană intrată recent în vigoare se referă la asigurarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată și va trebui transpus și în legislația din România. Prin acest act normativ, se urmărește creșterea gradului de participare pe piața muncii […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Se schimbă regulile pentru utilizarea voucherelor de vacanță. Care va fi valoarea și perioadele în care pot fi folosite

Publicat

Modul de acordare și utilizare a voucherelor de vacanță se schimbă radical. Vor fi introduse vouchere doar pentru perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, cu o valoare mai mare față de cele din sezon. Bugetarii vor putea alege doar o singură variantă de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon în alte perioade decât cele prevăzute […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate