Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR: Condițiile pentru schi la Șureanu, Arieșeni și Arena Platoș din Păltiniș. Starea drumurilor de acces și vremea

Publicat

Este zăpadă pe pârtiile din Alba, suficientă la Șureanu și mai puțină la Arieșeni. Sezonul de schi se deschide oficial în acest weekend pe Domeniul Schiabil Șureanu, iar la Vârtop se schia încă de la începutul luni, dar ar mai trebui să ningă.

La Arieșeni în weekend se anunță maxime de 2-3 grade Celsius și sunt șanse de ninsoare. Și la Șureanu sunt anunțate ninsori și temperaturi maxime de 1-2 grade Celsius.

Pe Arena Platoș Sibiu se schiază încă din 1 decembrie, în condiții bune.

În toate aceste locații trebuie respectate regulile din starea de alertă. Autoritățile au anunțat că stabilesc reguli speciale pentru transportul pe cablu pe pârtiile de schi.

STAREA PÂRTIILOR 12-17 decembrie 2020

Domeniul Schiabil Șureanu

Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3), din care funcționale 5 (A_3; C_1; C_2; C_3; C_4)

Lungime totală a pârtiilor: 12 km

Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun), din care funcționale 2 (teleschi „Curmătura”, telescaun „Aușel”)

Altitudine maximă: 2.010 m

Altitudine minimă: 1.650 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: AICI

Nocturnă: nu

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

Evaluare generală: marea veste, așteptată de mii de români, a sosit. Sezonul de schi din Munții Șureanu se deschide sâmbătă, 12 decembrie 2020. Ninsorile din ultimele ore au asigurat un strat nu prea gros, dar suficient pentru a putea fi bătătorite 5 din cele 12 pârtii ale domeniului, astfel că, începând cu acest weekend, se va putea schia la Șureanu cel puțin în condiții de siguranță.

Este, de altfel, o deschidere de sezon în condiții firești, previzibile, prilejuită de ninsorile care cad, de obicei, în decembrie. Majoritatea sezoanelor de schi, de la Șureanu, au început la mijlocul lunii decembrie, iar acest sezon se pare că nu face excepție. O veste și mai bună este ca va ninge în weekend, urmând apoi ca vremea să se răcească și, deci, să păstreze omătul în stare bună.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este complet asfaltat, fiind accesibil pentru orice tip de mașină. Atenție la polei și zăpadă pe asfalt!

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit și este 100% practicabil, dar sunt necesare lanțurile, cel puțin începând cu Luncile Prigoanei înspre pârtii.

Pârtii și instalații de transport pe cablu: predomină zăpada proaspăt ninsă (maxim 40 cm în zonele nebătătorite), însă e posibil ca pârtiile să nu aibă un strat suficient de omăt, pe toată suprafața lor. E nevoie, încă, de multe ninsori abundente, pentru ca pârtiile să fie în condiții optime. Vor fi deschise în weekend A_3, C_1, C_2, C_3, C_4. Zonele de off-piste sunt inaccesibile și total nerecomandabile, stratul de powder fiind insuficient. Vor fi pornite telescaunul „Aușel” și teleschiul „Curmătura”.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: ninsori în weekend, răcire a vremii săptămâna viitoare, deci o bună fixare a zăpezii așternute. Temperaturile vor oscila între -3 și 2 grade Celsius. Vizibilitatea va fi afectată de nori și de ninsori. Vremea, pe zile, va fi astfel:

– sâmbătă, 12 decembrie: ninsoare, vânt slab

– duminică, 13 decembrie: ninsoare, vând slab

– luni, 14 decembrie: înnorat, vânt slab

– marți, 15 decembrie: cer parțial senin, vânt slab

– miercuri, 16 decembrie: cer parțial senin, vânt slab

– joi, 17 decembrie: cer parțial senin, vânt slab

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurant la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

Arieşeni

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală a pârtiilor existente: 2 km

Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: Vârtop II

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: sunt condiții de lapoviță/ninsoare în weekend

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Arena Platoş din Păltiniş

Este zăpadă suficientă la Arena Platoş din Păltiniş. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă. Complexul oferă varianta de cumpărare online a skipass-urilor, AICI.

Resortul are calitate austriacă la prețuri românești. Dispune de aproximativ 3.5 km de pârtii, împărțite pe diferite categorii de dificultate și nivel.

Aici imagini de vineri, 11 decembrie de la Arena Platoș

Pârtiile sunt dotate cu 11 tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament.

Acces: Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanța față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.

Sistemul de așteptare la îmbarcare a fost redesenat, pentru a asigura păstrarea distanțării sociale între sportivii care așteaptă să urce în telescaun, pe teleski sau pe benzile rulante. Pentru a evita formarea de cozi la casierii, de anul acesta skipass-urile se pot achiziționa și online iar toate punctele unde se vând produse alimentare și non-alimentare au fost suplimentate. Și ca un bonus, în acest sezon nu se va percepe taxa de parcare. De asemenea, în resort se respectă regulile impuse de autorități, inclusiv obligativitatea de a purta masca de protecție.

Informații utile: prețuri aici, program detaliat aici.

surse: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu; Arena Platoș Păltiniș (Facebook și arenaplatos.ro), Scoala de Schi Arieșeni (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax